icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Buitenlandse webshops : onveilige sieraden

Wie sieraden online koopt, loopt het risico aan een te hoge concentratie van zware metalen blootgesteld te worden. Dit blijkt uit onderzoek van onze Deense en Belgische collega’s. Het gaat om metalen zoals nikkel, cadmium of lood.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:15 februari 2023

Juwelen

Wat is het probleem?

Sieraden bestaan meestal uit een mengsel van verschillende metalen. Maar bepaalde metalen kun je beter mijden, bijvoorbeeld nikkel. 

Nikkelallergie

Veelvuldige blootstelling aan nikkel kan een nikkelallergie triggeren. Je kunt hierdoor uitslag of eczeem krijgen. Een nikkelallergie komt veel voor. Heb je eenmaal een nikkelallergie, dan kom je er niet meer van af.

Volgens de EU-richtlijnen mogen consumenten aan niet meer dan 0,2 microgram nikkel per cm2 huid per week worden blootgesteld. Het gaat dan om langdurig huidcontact. Een klein beetje nikkel kan bij iemand die de allergie heeft al een reactie geven.

Andere zware metalen

Voor andere zware metalen gelden ook beperkingen. Zo mag er niet meer dan 0,1% cadmium in sieraden zitten. Lood is giftig voor het zenuwstelsel en cadmium kankerverwekkend. 

Uit onderzoek van onze Deense en Belgische collega's blijkt dat in sieraden die je bij webwinkels koopt meer van deze stoffen kunnen zitten dan is toegestaan.

Om welke producten gaat het?

Onze Deense en Belgische collega’s kochten in totaal 47 sieraden bij winkels en webshops. Zoals Amazon, AliExpress, Bol, Wish.com en Lightinthebox.com.

In het Deense onderzoek van januari 2020 overschreden 5 van de 7 producten de gestelde limieten voor nikkel en/of cadmium. En de overschrijdingen zijn niet mis. In één sieraad werd maar liefst 344 keer zoveel nikkel gevonden als toegestaan. Een armband besteld bij Wish bevatte 38% cadmium. Dat is zelfs 4000 keer zoveel als toegestaan!

In het Belgische onderzoek van januari 2023 voldeden 8 van de 40 sieraden niet aan de Europese normen. 'Sommige juwelen bevatten 14 maal het maximumgehalte aan lood en 4.300 maal het maximumgehalte aan cadmium,' stelt woordvoerster Laura Clays van TestAankoop.

Wat hebben de webwinkels gedaan?

De Denen hebben in 2020 de online webwinkels op de hoogte gesteld van hun bevindingen. Wish.com heeft de betreffende sieraden van hun site gehaald. Ze beloofden ook om consumenten, die het betreffende sieraad hadden gekocht, te informeren. Lightinthebox.com heeft niet gereageerd. 

In 2023 hebben de Belgen de desbetreffende bedrijven van hun bevindingen op de hoogte gesteld. Sommige websites als Wish, Cdiscount, Alibaba, Amazon en eBay hebben al bevestigd dat zij deze sieraden van de markt hebben gehaald. 

Ook hebben ze hun ministerie van Economische Zaken en het directoraat Consumentenzaaken van de Europese Commissie benaderd. Hen is gevraagd de schadelijke producten uit de handel te nemen. 

Wat kun je zelf doen?

Wees alert wanneer je goedkope sieraden koopt:

 • Echt goud of zilver is veiliger om te dragen. Let bij het kopen van sieraden dus op de zuiverheid. Bij sieraden van edelmetaal moet de zuiverheid vermeld zijn met een keurteken.
 • Koop geen (edel) metalen sieraden bij winkels buiten de EU. Ook niet op vakantie.
 • Sieraden met veel cadmium herken je aan grovere details dan echt zilveren sieraden.
 • Sieraden die veel lood bevatten zijn vrij grof en zwaar om te dragen.

Beperk het gebruik van niet-kostbare sieraden:

 • Vermijd contact met de mond.
 • Draag niet-kostbare sieraden niet dagelijks.
 • Laat kinderen deze sieraden niet dragen.
 • Draag deze sieraden niet tijdens het slapen.
 • Draag deze sieraden niet tijdens het sporten.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • privacytest-sociale-netwerken
  17 feb.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.
 • Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty
  Nieuws | 24 nov.

  Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty

  De Consumentenbond krijgt meldingen van consumenten die problemen ondervinden na het achteraf betalen van rekeningen via betaaldiensten Klarna en Riverty. De Consumentenbond heeft de betaaldiensten aangesproken.
 • Artikel buitenlandse webwinkels
  22 nov.

  Nepshops misbruiken betrouwbaarheid iDeal

  Het blijft een plaag: webwinkels die maar enkele weken bestaan en nooit iets leveren. Opvallend: wel 35 van de 61 ‘nepshops’ waarvoor de politie recent waarschuwde boden iDeal als betaalmiddel.