Buitenlandse webshops: onveilige verrekijkers

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 20 februari 2020

Wat is het probleem?
De verrekijkers werden onderzocht op gecholeerdere paraffines, PAK's en ftalaten in onderdelen die in contact komen met de huid. Het gaat hier om de oogschelpen, draagriemen en behuizing. Deze vervuilende stoffen kunnen rechtstreeks via de huid het lichaam binnendringen.
Stiftung Warentest vond ongewoon hoge niveaus van PAK's, waaronder naftaleen. Hiervan wordt vermoed dat het kanker veroorzaakt. De draagriemen van 2 modellen bevatten hoge gehaltes kankerverwekkende stoffen.
Om welke producten gaat het?
Wat heeft Stiftung Warentest gedaan?
Stiftung heeft de betreffende merken op de hoogte gesteld, maar geen actie gevraagd van eBay. Vanguard heeft aangegeven dat klanten het product Spirit XF 1042 met aankoopbewijs kunnen terugsturen. Steiner en Zeiss geven aan dat klanten de Steiner Skyhawk 4.0 10x42 en de Zeiss Terra ED 10x25 mogen omruilen. Braun is minder duidelijk, maar geeft aan dat er met de klanten individueel een oplossing gezocht kan worden.
De andere fabrikanten zeggen zich niet te herkennen in de resultaten en bieden geen oplossing of geven helemaal geen reactie.
Wat kun je zelf doen?
Je kunt aan de buitenkant niet zien of deze stoffen in te hoge concentraties in een product voorkomen. Je hebt sinds 2007 wel het recht om informatie bij fabrikanten op te vragen over de gebruikte stoffen in een product. Je kunt hiervoor een voorbeeldbrief (docx) van de Consumentenbond gebruiken.
Deze regeling is onderdeel van de REACH-verordening (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen) van de Europese Unie. Het kan nuttig zijn gebruik te maken van je 'recht om te vragen'. In de verordening (artikel 33) staat dat je het recht hebt om fabrikanten te vragen of er SVHC's (Substances of Very High Concern, oftewel Zeer Zorgwekkende Stoffen) in hun producten zitten.
Die SVHC's zijn wettelijk toegestane stoffen, maar ze zijn kandidaat om (eventueel) verboden te worden. De huidige regelgeving is hiervoor nu niet streng genoeg. Op de lijst met SVHC's staan nu 205 stoffen.
Lees ook:
Nieuw & interessant
- 19 mei.
Buitenlandse webshops: onveilige koolmonoxide- en rookmelders
Wie een koolmonoxide- of rookmelder koopt moet er op kunnen vertrouwen dat deze op het juiste moment afgaat. Melders van buitenlandse webwinkels kunnen het hierin laten afweten. - Nieuws | 8 feb.
Tinder discrimineert op basis van leeftijd
Datingapp Tinder discrimineert op basis van leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van wereldconsumentenorganisatie Consumers International in 6 landen. Sommige gebruikers van de app betalen bijna 6 keer zoveel voor dezelfde dienst als anderen. - Test | 3 feb.
Test problemen bij pakketbezorging
We kopen meer dan ooit online. En dus neemt ook het aantal klachten over pakketbezorging toe. De drukte door corona verklaart veel, maar niet alles. Wat gaat er precies mis? We vroegen het aan ruim 12.000 panelleden en analyseerden de klachten. - 28 jan.
Buitenlandse webshops: onveilige helmen
Onze Italiaanse collega’s deden onderzoek naar de veiligheid van helmen die je kunt kopen bij buitenlandse webwinkels.