icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Buitenlandse webshops: dieetpillen

Als je dieetpillen bestelt bij een buitenlandse webwinkel is er een groot risico dat je meer kwijtraakt dan kilo's.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenGepubliceerd op:21 januari 2022

Hepaslimin 30 tab lev support weight loss - voorkant 1200x800

Wat is het probleem?

Je kunt online makkelijk afslankpillen kopen. Daar zitten ook producten bij met informatie in talen die je niet beheerst. Bijvoorbeeld Pools (zie afbeelding). Het is bij dieetproducten heel belangrijk dat je de productinformatie en gezondheidswaarschuwingen kunt lezen. Dan weet je wat je gebruikt, hoe je het moet gebruiken en wat de dosering is. Maar ook welke bijwerkingen kunnen optreden. 

Bijwerkingen

Afslankpillen kunnen bijwerkingen geven zoals hoofdpijn en misselijkheid, maar ook een verhoogde bloeddruk of hartslag. Wanneer je dieetpillen niet gebruikt volgens de voorschriften kunnen ze gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je er meer slikt per etmaal dan veilig is. Ook kan de werkzame stof reageren met medicatie. Medicijnen worden misschien slechter opgenomen of juist versneld.

Yohimbe en Efedra

Je kunt online ook dieetpillen kopen met stoffen zoals yohimbe en efedra die in Europa verboden zijn. Of stoffen waar ernstige zorgen over zijn, zoals synefrine (verwant aan efedra), sibutramine en DNP (2,4-dinitrophenol). Hoge doseringen kunnen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten veroorzaken of je nieren beschadigen. 

Medische supervisie

Het is niet moeilijk om dieetpillen te kopen met werkzame stoffen die je alleen onder medische supervisie mag gebruiken of verboden zijn. Dat bleek uit onderzoek in augustus 2021 van onze Engelse collega's van Which? Van juni tot augustus 2021 vonden zij op platforms van eBay, AliExpress en Wish tientallen producten met yohimbe en efedra. Which? kocht 9 producten en bij 2 middelen zaten geen gezondheidswaarschuwingen of informatie over de dosering. 

Wat kun je zelf doen?

Ga niet zonder meer aan de slag met dieetpillen die je bij online webwinkels vindt. Overleg altijd met je arts of een dieettist. Afsslanksupplementen hebben vaak een minimaal effect dat vaak maar kort duurt. Om slanker en/of gezonder te worden, kun je beter werken aan je dieet en meer bewegen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • privacytest-sociale-netwerken
  7 mrt.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • Achteraf-betalen-via-klarna-en-riverty
  22 feb.

  Webwinkels zonder achteraf betalen

  Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.
 • Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty
  Nieuws | 24 nov.

  Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty

  De Consumentenbond krijgt meldingen van consumenten die problemen ondervinden na het achteraf betalen van rekeningen via betaaldiensten Klarna en Riverty. De Consumentenbond heeft de betaaldiensten aangesproken.