Buitenlandse webshops: dieetpillen

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 21 januari 2022

Wat is het probleem?
Je kunt online makkelijk afslankpillen kopen. Daar zitten ook producten bij met informatie in talen die je niet beheerst. Bijvoorbeeld Pools (zie afbeelding). Het is bij dieetproducten heel belangrijk dat je de productinformatie en gezondheidswaarschuwingen kunt lezen. Dan weet je wat je gebruikt, hoe je het moet gebruiken en wat de dosering is. Maar ook welke bijwerkingen kunnen optreden.
Bijwerkingen
Afslankpillen kunnen bijwerkingen geven zoals hoofdpijn en misselijkheid, maar ook een verhoogde bloeddruk of hartslag. Wanneer je dieetpillen niet gebruikt volgens de voorschriften kunnen ze gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld wanneer je er meer slikt per etmaal dan veilig is. Ook kan de werkzame stof reageren met medicatie. Medicijnen worden misschien slechter opgenomen of juist versneld.
Yohimbe en Efedra
Je kunt online ook dieetpillen kopen met stoffen zoals yohimbe en efedra die in Europa verboden zijn. Of stoffen waar ernstige zorgen over zijn, zoals synefrine (verwant aan efedra), sibutramine en DNP (2,4-dinitrophenol). Hoge doseringen kunnen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten veroorzaken of je nieren beschadigen.
Medische supervisie
Het is niet moeilijk om dieetpillen te kopen met werkzame stoffen die je alleen onder medische supervisie mag gebruiken of verboden zijn. Dat bleek uit onderzoek in augustus 2021 van onze Engelse collega's van Which? Van juni tot augustus 2021 vonden zij op platforms van eBay, AliExpress en Wish tientallen producten met yohimbe en efedra. Which? kocht 9 producten en bij 2 middelen zaten geen gezondheidswaarschuwingen of informatie over de dosering.
Wat kun je zelf doen?
Ga niet zonder meer aan de slag met dieetpillen die je bij online webwinkels vindt. Overleg altijd met je arts of een dieettist. Afsslanksupplementen hebben vaak een minimaal effect dat vaak maar kort duurt. Om slanker en/of gezonder te worden, kun je beter werken aan je dieet en meer bewegen.
Lees verder
Nieuw & interessant
- 19 mei.
Buitenlandse webshops: onveilige koolmonoxide- en rookmelders
Wie een koolmonoxide- of rookmelder koopt moet er op kunnen vertrouwen dat deze op het juiste moment afgaat. Melders van buitenlandse webwinkels kunnen het hierin laten afweten. - Nieuws | 8 feb.
Tinder discrimineert op basis van leeftijd
Datingapp Tinder discrimineert op basis van leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van wereldconsumentenorganisatie Consumers International in 6 landen. Sommige gebruikers van de app betalen bijna 6 keer zoveel voor dezelfde dienst als anderen. - Test | 3 feb.
Test problemen bij pakketbezorging
We kopen meer dan ooit online. En dus neemt ook het aantal klachten over pakketbezorging toe. De drukte door corona verklaart veel, maar niet alles. Wat gaat er precies mis? We vroegen het aan ruim 12.000 panelleden en analyseerden de klachten. - 28 jan.
Buitenlandse webshops: onveilige helmen
Onze Italiaanse collega’s deden onderzoek naar de veiligheid van helmen die je kunt kopen bij buitenlandse webwinkels.