icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzame kleding online kopen

We kopen vaker en meer kleding via internet. Maar kleding is enorm vervuilend. Daarom maakt een duurzamere keuze een groot verschil. Waar moet je op letten in online kledingwinkels? Zo shop je je kleding duurzamer online.
Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 20 januari 2022

Online kleding kopen

Wat is duurzame kleding?

Echt duurzame kleding bestaat helaas niet. Gelukkig kun je wel een aantal duurzamere keuzes maken als je kleding koopt. Dan is de impact van wat jij draagt minder groot.  

Let op keurmerken

Overvolle kledingkastEr zijn allerlei keurmerken voor kleding. Het ene zegt iets over de herkomst van de stof. Het andere iets over de arbeidsomstandigheden in de kledingfabriek of op de katoenplantages. 

In de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal staat een overzicht van de keurmerken voor kleding. Bij Goede Waar kun je per keurmerk opzoeken welke criteria er meetellen. 

Wil je zoeken op duurzame kledingmerken? Of weten hoe duurzaam jouw favoriete merk is? Via de Fashionchecker kun je zoeken per merk.

De belangrijkste keurmerken 

Let op. De keurmerken RCS Blended en Organic Blended Content Standard zijn een stuk minder streng. Kleding kan deze keurmerken al krijgen als maar 5% van het materiaal biologisch of gerecylced is.

Kies duurzamere materialen

Als je kleding koopt, let dan op het materiaal. Want de ene stof is duurzamer dan de andere. Ook heb je van bepaalde stoffen meer en minder duurzame varianten. In de meeste webwinkels kun je filteren op materialen. Kies liefst gerecyclede of biologische materialen. 

Duurzaam materiaal of niet?

Bron: A sustainable wardrobe 

Kies tweedehands

Tweedehands kleding is altijd een duurzamere keuze dan nieuwe kleding. Via websites als Vinted en Sellpy kun je tweedehandskleding kopen en verkopen. Ook verkopen steeds meer grote merken en winkels gebruikte kleding online.

Ga niet funshoppen

Zo’n 40% van de online kledingaankopen in Nederland gaat retour. Een deel daarvan wordt niet meer verkocht maar direct verbrand. Check bij twijfel over de maat de maattabellen. Sommige winkels geven nog extra advies over de pasvorm. Maak daar gebruik van.

Beperk het vervoer

Het transport van pakketjes belast het milieu. Steeds meer webshops bieden levering per fietskoerier aan. Is deze optie er niet, laat dan je pakketje bezorgen bij een afhaalpunt in de buurt. Dat scheelt vervoer. Soms kun je de CO2-uitstoot compenseren door een extra bedragje te betalen. Maar vaak is dat vooral een manier om je geweten te sussen. Nog beter: bedenk of je niet net zo makkelijk zelf even naar een winkel fietst of loopt.  

Stappel textielafvalRecycle

Gooi afgedankte kleding nooit in de vuilnisbak. Alle kleding, ook afgedragen, kapotte items en andere soorten textiel horen in de kledingcontainer. Lees meer over wat er wel en niet in de kledingcontainer mag.

Kleding die nog goed is, wordt hergebruikt. Van versleten spullen worden nieuwe (grond)stoffen gemaakt of andere producten. Je kunt kleding ook inleveren bij een veel kledingwinkels. 

Waarom duurzamer kiezen?

De kledingindustrie is een van de meest vervuilende ter wereld. De uitstoot van broeikasgassen, gebruik van land, water, pesticiden en chemicaliën zorgt voor een enorme negatieve milieu-impact. Ook werken veel arbeiders in de kledingindustrie in ongezonde en onveilige omstandigheden voor laag salaris. Een paar feiten en cijfers:

Onderzoek: duurzame kleding bij webwinkels

We bekeken in december 2021 hoe duidelijk de informatie over duurzaamheid van hun collectie is bij de 12 grootste webwinkels in Nederland. Lees meer over het onderzoek naar duurzame kleding bij webwinkels.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Online kopen

Nieuw & interessant

 • Tinder-schendt-privacy-gebruikers
  Nieuws | 8 feb.

  Tinder discrimineert op basis van leeftijd

  Datingapp Tinder discrimineert op basis van leeftijd. Dat blijkt uit onderzoek van wereldconsumentenorganisatie Consumers International in 6 landen. Sommige gebruikers van de app betalen bijna 6 keer zoveel voor dezelfde dienst als anderen.
 • Pakket achterlaten bij deur v2 video
  Test | 3 feb.

  Test problemen bij pakketbezorging

  We kopen meer dan ooit online. En dus neemt ook het aantal klachten over pakketbezorging toe. De drukte door corona verklaart veel, maar niet alles. Wat gaat er precies mis? We vroegen het aan ruim 12.000 panelleden en analyseerden de klachten.
 • Motorhelm kind
  28 jan.

  Buitenlandse webshops: onveilige helmen

  Onze Italiaanse collega’s deden onderzoek naar de veiligheid van helmen die je kunt kopen bij buitenlandse webwinkels.
 • 21 jan.

  Buitenlandse webshops: bestrijdingsmiddelen

  Bestrijdingsmiddelen of biociden koop je makkelijk via buitenlandse webwinkels.