icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is een deposito?

Met een spaar- of termijndeposito zet je een bepaald bedrag 'vast' bij een bank tegen een vooraf afgesproken periode en rente. Je kunt niet zomaar tussentijds geld opnemen en er is vaak een minimuminleg, maar je krijgt meestal méér rente dan bij een (kinder)spaarrekening.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:31 december 2018

depositogarantiestelsel spaarekeningen

Hoe werkt een deposito?

Met een spaardeposito of termijndeposito zet je een bepaald bedrag 'vast' bij een bank tegen een vooraf afgesproken rente en periode. Doorgaans krijg je bij een spaardeposito meer rente dan op een spaarrekening. Er zijn langetermijn spaardeposito's met een looptijd van 1 tot en met 20 jaar en kortetermijn spaardeposito's waarvan de looptijd korter is dan een jaar. De rente staat vast. Je bent dus verzekerd van een bepaalde renteopbrengst.

Tussentijdse opname

Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je niet over je geld beschikken. Bij een aantal banken is tussentijdse opname van je geld dan ook niet mogelijk en bij andere moet je een boete betalen bij tussentijdse opname. Veel banken maken wel uitzonderingen op deze regel als je het geld nodig hebt voor de aankoop van een huis, als je gaat samenwonen of trouwen, of als de rekeninghouder komt te overlijden. 

Contractrente-op-rente

De meeste banken schrijven de rente bij op je tegenrekening, waarop je doorgaans een lagere rente ontvangt. Gunstiger is het als de rente wordt bijgeschreven op het deposito, en daar tegen hetzelfde rentepercentage (de contractrente) blijft renderen. Dit is het geval bij ABN Amro, Aegon, ASN Bank, ASR, Centraal Beheer, MoneYou, Rabobank, SNS en de Oostenrijkse Euram Bank (aangeboden door BinckBank).

Bij ABN Amro, ASN Bank, Rabobank en SNS is de rente ook nog eens op elk moment vrij opneembaar.

Uitkering van de rente

De meeste banken keren de rente één keer per jaar uit. MoneYou doet dat pas aan het einde van de looptijd. Bij Yapi Kredi Bank kun je daarvoor kiezen, in ruil voor een hogere rente. De Amsterdam Trade Bank (ATB) en Centraal Beheer keren de rente maandelijks uit. Bij Rabobank, ABN Amro, ASN Bank, RegioBank, SNS en Credit Europe Bank kun je zelf kiezen tussen uitkering per maand en per jaar. Let op: bij de eerstgenoemde 5 banken levert uitkering per maand wel een lagere rente op, en bij de láátstgenoemde 5 banken is bij een maandelijkse uitkering de minimuminleg veel hoger.

Minimuminleg

Veel banken hanteren een minimuminleg om een spaardeposito te kunnen openen. Doorgaans varieert die van €250 tot €2500 (bij Credit Europe Bank). Uitschieters zijn Amsterdam Trade Bank en Yapi Kredi Bank (beide €5000) en het Rabo Deposito van de Rabobank (€10.000). Wie ervoor kiest de rente maandelijks te laten uitkeren, moet bij ABN Amro, ASN Bank, RegioBank en SNS ook minstens €5000 inleggen. Géén minimuminleg heb je bij Aegon, Anadolubank, NIBC Direct en Rabo DoelSparen.  

Automatische verlenging

Doorgaans valt het tegoed na de looptijd vrij op je tegenrekening. Maar let op: bij Credit Europe Bank en Yapi Kredi Bank wordt het deposito automatisch verlengd tegen de dan geldende voorwaarden, tenzij je zelf tijdig aangeeft dat het geld naar je tegenrekening moet worden overgemaakt.

Deposito vs. (kinder)spaarrekening

Een deposito levert vaak een hogere rente op dan een (kinder)spaarrekening. Maar er zitten ook beperkingen aan een deposito. We zetten de belangrijkste verschillen op een rijtje:

 • De rente van een spaardeposito staat voor de hele looptijd vast, terwijl die op een (kinder)spaarrekening variabel is. Een wijziging in rente kan dan zowel positief als negatief uitpakken.
 • Bij deposito's staat het spaargeld gedurende de gekozen looptijd vast. Bij de meeste (kinder)spaarrekeningen kun je het spaargeld tussentijds opnemen. 
 • Bij deposito's kun je kiezen uit diverse looptijden, bij kinderspaarrekeningen niet. Die lopen altijd tot de 18de verjaardag van je kind.
 • Bij een deposito is het (meestal) niet mogelijk om geld bij te storten tijdens de looptijd. Een deposito is dan ook niet geschikt om steeds het zakgeld of verjaardagsgeld op te storten.

Bekijk in onze online Depositorentevergelijker hoeveel de diverse deposito's je kunnen opleveren.

Keuzehulp: haal het maximale uit je geld

Sparen is veilig, maar weinig rendabel. Alternatieven gaan met meer risico gepaard, maar kúnnen ook meer opleveren. Met de keuzehulp helpen we jou het maximale uit je geld te halen.

Ga naar de keuzehulp

Video_Haalmeeruitjespaargeld

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-maart
  7 jan.

  De vermogensrendementsheffing

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • Windmolens
  Nieuws  |  7 jan.

  Groene beleggingsfondsen weer open

  Fiscaal aantrekkelijk groen beleggen kan weer bij de ASN Bank en Triodos Bank.
 • bitcoins-investeren
  2 jan.

  De beste producten van 2018

  Ook in het afgelopen jaar namen we kleine lettertjes en prijzen onder de loep. De Consumentenbond presenteert ‘de beste’ financiële producten van 2018.
 • stoplicht groen
  Nieuws  |  21 nov.

  Groen deposito ABN alweer dicht

  Nog geen 2 weken na de lancering is het Groen deposito van ABN Amro-dochter Moneyou al 'tijdelijk niet beschikbaar'.