icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Wat is een spaardeposito?

Met een spaar- of termijndeposito zet je een bepaald bedrag 'vast' bij een bank tegen een vooraf afgesproken periode en rente. Je kunt niet zomaar tussentijds geld opnemen en er is vaak een minimuminleg, maar je krijgt meestal méér rente dan bij een (kinder)spaarrekening.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:8 mei 2019

depositogarantiestelsel spaarekeningen

Hoe werkt een deposito?

Met een spaardeposito of termijndeposito zet je een bepaald bedrag 'vast' bij een bank tegen een vooraf afgesproken rente en periode. Meestal krijg je bij een spaardeposito meer rente dan op een spaarrekening. Er zijn langetermijn spaardeposito's met een looptijd van 1 tot en met 20 jaar en kortetermijn spaardeposito's waarvan de looptijd korter is dan een jaar. De rente staat vast. Je bent dus verzekerd van een bepaalde renteopbrengst.

Tussentijdse opname

Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je niet bij je geld. Bij een aantal banken kun je in de tussentijd je geld dus niet opnemen. Bij andere banken moet je een boete betalen als je in de tussentijd geld opneemt. Veel banken maken wel uitzonderingen op deze regel als je het geld nodig hebt, bijvoorbeeld als je een huis gaat kopen, als je gaat samenwonen of trouwen of als de rekeninghouder overlijdt.

Lees meer over tussentijdse opname bij deposito's

Contractrente-op-rente

Bij de meeste deposito’s wordt de rente periodiek uitgekeerd (op de tegenrekening). Het is beter als de rente wordt bijgeschreven op het deposito, want dan krijg je het rentepercentage van de depositorekening. Dit is zo bij Aegon, ASR, Centraal Beheer, Moneyou en de deposito's van de Oostenrijkse Euram Bank en de Duitse solarisBank, die worden aangeboden via BinckBank. Nóg beter vinden wij het als je kunt kiezen tussen bijschrijven of uitkeren. Dit is zo bij ABN Amro, ASN Bank, Rabobank en SNS.

Eens gekozen, blijft gekozen

Heb je gekozen voor een deposito waar de rente wordt bijgeschreven maar wil je de rente tóch tussentijds opnemen, dan ben je in het beste geval opnamekosten kwijt. Maar er zijn ook deposito’s waarbij je tijdens de looptijd niet meer aan je geld kunt komen. Denk daar dus goed over na als je kiest voor een deposito!

Uitkering van de rente

De meeste banken keren de rente één keer per jaar uit. De Amsterdam Trade Bank (ATB) en Centraal Beheer doen dat maandelijks. Moneyou doet dat pas aan het einde van de looptijd. Dat geldt ook voor veel buitenlandse banken die hun deposito's via een bemiddelingsplatform aanbieden. Bij Yapi Kredi Bank kun je daarvoor kiezen, in ruil voor een hogere rente. Bij Rabobank, ABN Amro, ASN Bank, RegioBank, SNS en Credit Europe Bank kun je zelf kiezen tussen uitkering per maand en per jaar.

Let op: bij de eerstgenoemde 5 banken levert uitkering per maand wel een lagere rente op, en bij de láátstgenoemde 5 banken is bij een maandelijkse uitkering de minimuminleg veel hoger.

Lees meer over sparen in het buitenland

Minimuminleg

Bij veel banken moet je een minimumbedrag storten als je en spaardeposito wilt openen. Meestal is dat tussen de €250 en €2500 (bij Credit Europe Bank). Uitschieters zijn Amsterdam Trade Bank en Yapi Kredi Bank (beide €5000) en het Rabo Deposito van de Rabobank (€10.000). Wil je maandelijk rente ontvangen, dan moet je bij ABN Amro, ASN Bank, RegioBank en SNS minstens €5000 inleggen. Bij Aegon, Anadolubank, NIBC Direct en Rabo DoelSparen heb je géén minimuminleg.  

Automatische verlenging

Doorgaans valt het tegoed na de looptijd vrij op je tegenrekening. Maar let op: bij Credit Europe Bank en Yapi Kredi Bank wordt het deposito automatisch verlengd tegen de dan geldende voorwaarden, tenzij je zelf tijdig aangeeft dat het geld naar je tegenrekening moet worden overgemaakt.

Deposito vs. (kinder)spaarrekening

Een deposito levert vaak een hogere rente op dan een (kinder)spaarrekening. Maar er zitten ook beperkingen aan een deposito. We zetten de belangrijkste verschillen op een rijtje:

 • De rente van een spaardeposito staat voor de hele looptijd vast, terwijl die op een (kinder)spaarrekening variabel is. Een wijziging in rente kan dan zowel positief als negatief uitpakken.
 • Bij deposito's staat het spaargeld gedurende de gekozen looptijd vast. Bij de meeste (kinder)spaarrekeningen kun je het spaargeld tussentijds opnemen. 
 • Bij deposito's kun je kiezen uit diverse looptijden, bij kinderspaarrekeningen niet. Die lopen altijd tot de 18de verjaardag van je kind.
 • Bij een deposito is het (meestal) niet mogelijk om geld bij te storten tijdens de looptijd. Een deposito is dan ook niet geschikt om steeds het zakgeld of verjaardagsgeld op te storten.

Bekijk in onze online Depositorentevergelijker hoeveel de diverse deposito's je kunnen opleveren.

Keuzehulp: haal het maximale uit je geld

Sparen is veilig, maar weinig rendabel. Alternatieven gaan met meer risico gepaard, maar kúnnen ook meer opleveren. Met de keuzehulp helpen we jou het maximale uit je geld te halen.

Ga naar de keuzehulp

Video_Haalmeeruitjespaargeld

Lees ook

Nieuw & interessant

 • Artikelen_negatievespaarrente
  11 okt.

  Negatieve spaarrente

  Een negatieve spaarrekening betekent moeten betalen om te mogen sparen in plaats van rente ontvangen. Hoe waarschijnlijk is dit scenario en wat kun je doen?
 • peaks-beleggingsapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  1 okt.

  Peaks

  Peaks is een beleggingsapp waarmee je digitaal wisselgeld verzamelt door alle transacties op je betaalrekening te laten afronden op hele euro's. Beleggen via Peaks gaat makkelijk, maar wat levert het op?
 • belastingvrij te sparen in 2020
  Nieuws  |  18 sep.

  Heffingsvrij vermogen naar €30.846

  Over 2020 betaal je iets minder belasting over je vermogen.
 • belastingaangifte-maart
  27 jun.

  De vermogensrendementsheffing

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.