icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Apps downloaden

Apps downloaden hoort bij tablets. Maar hoe doe je dit op een veilige manier? Zonder dat je virussen downloadt of je kind per ongeluk geld uitgeeft? Wij geven tips over downloaden, virusscanners en in-app aankopen.
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Apps downloaden tablet

Applicaties

Een app is een programmaatje voor je tablet of smartphone. Apps hebben vaak 1 taak of functie. Zo zijn er verschillende apps die het weer voorspellen of apps die je informeren over de actuele vertrektijden van de trein. Het enige wat ze doen is weersinformatie of reisinformatie van internet halen en dit presenteren. De kracht van apps is dat zij meestal goed aansluiten op individuele interesses. Er zijn talloze apps beschikbaar, voor ieder wat wils.

Appwinkel

Apps zijn te downloaden in de appwinkel.

  • Bij Apple iOS heet de winkel de App Store
  • Bij Google Android heet de winkel Google Play
  • Bij Microsoft Windows heet de winkel de Windows Store. Deze heeft echter bij lange na niet zo'n groot aanbod. Daarnaast kun je op Windows 10 ook traditionele computerprogramma's installeren, zoals Adobe Photoshop.

Apps nemen meestal niet veel geheugen in, maar er komen steeds meer uitzonderingen. Een navigatie-app of spelletje kan honderden MB's groot zijn terwijl een weer-app of nieuws-app niet meer dan enkele MB’s gebruikt.

Houd rekening dat slechts een deel van de apps speciaal voor de tablet (met zijn relatief grote scherm) is ontworpen. Bij Windows ontbreken sommige grote namen zoals Youtube en andere Google-diensten nog. Hiervoor kun je een van de vele namaak-apps downloaden of de website bezoeken. Download echter nooit apps die niet uit 1 van de appwinkels komen of die je zelf niet vertrouwt.

Een virusscanner is niet altijd nodig

Voor Android-tablets is het niet altijd noodzakelijk om een virusscanner te installeren. Maar wat extra beveiliging kan geen kwaad. Android-virusscanners kijken mee met de installatie van elke app en geven een waarschuwing als de app kwaadaardig is. Sommige virusscanners zijn gratis, voor andere betaal je elk jaar of elke maand, net als bij een virusscanner voor Windows-computers.

Een virusscanner op een iPad is niet nodig. Vanwege de strenge controle op de App Store komt bijna nooit kwaadaardige software in de winkel terecht. Bij Windows-tablets (en elk andere Windows-computer) is het wel aan te raden om een virusscanner te installeren.

Je kunt bij ons ook geteste tablets met elkaar vergelijken. Of je kunt meteen bekijken welke tablets het beste uit de test zijn gekomen.

Na je download, in-app aankopen beveiligen

Aan het begin van het smartphonetijdperk bestonden er alleen nog gratis apps en betaalde apps. Kocht je een betaalde app, dan betaalde je bij het downloaden eenmalig het aanschafbedrag waarna je de beschikking had over de gehele app zonder enige beperkingen.

Tegenwoordig zijn er steeds meer apps die gratis aangeboden worden en aankopen vanuit de app aanbieden. Kwalijk is dat dit verdienmodel ook is verwerkt in veel games die door jonge kinderen worden gespeeld. Die hebben vaak niet door dat ze echt geld uitgeven. Weten ze je wachtwoord? Dan kan zo'n spelletje je flink op kosten jagen.

Beveilig daarom je in-app aankopen via de instellingen. Afhankelijk van het besturingssysteem is er wel een annuleringsperiode, maar deze is nooit lang. Is de termijn verstreken? Neem dan contact op met de ontwikkelaar of de beheerder van de appwinkel (Apple, Google of Windows).