icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
energievergelijker

Energie vergelijken

Het aanbod in onze vergelijker is soms beperkt of zelfs leeg. Heb je variabele tarieven? Vergelijk ze regelmatig.
Vergelijk energie

De energiemarkt staat op zijn kop

De energieprijzen zijn enorm gestegen. Veel consumenten merken dat in de portemonnee. Wat is er aan de hand? En waar doe je verstandig aan als je contract nu afloopt? We helpen je op weg en schetsen een aantal scenario’s.
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 24 mei 2022

energiemarkt-meterkast-oud

Wat is er aan de hand?

Als je nu een nieuw energiecontract afsluit, krijg je te maken met hoge energieprijzen. Een kuub gas ging vorig jaar voor het eerst over de €1 heen. Sindsdien is het nog flink duurder geworden. De stijging van de gasprijs had vele oorzaken, zoals een koud voorjaar in 2021, slecht gevulde voorraden en internationale ontwikkelingen. Ook het herstel van de economie na het eerste jaar van de coronacrisis speelt een rol. De afgelopen winter was zacht, waardoor het gasverbruik meeviel. Normaal zou je dan weer dalende prijzen verwachten.

Maar de oorlog die Rusland begonnen is en de sancties tegen Rusland, maakt leveranciers onzeker over aanbod en prijsontwikkeling van (Russisch) aardgas. Daarom willen veel leveranciers even helemaal geen nieuwe klanten aantrekken. Ze durven geen verplichting aan te gaan om consumenten voor een langere periode een vaste prijs te rekenen. Want misschien gaat hun eigen inkoopprijs wel verder de hoogte in.

Vanwege de hoge aardgasprijzen is ook elektriciteit veel duurder geworden. 

Waar doe jij verstandig aan?

Als je nog langere tijd een contract met vaste tarieven hebt, zit je goed en hoef je je niet druk te maken. Het kan zelfs zijn dat je minder gaat betalen. Dit omdat de overheid in 2022 aan iedereen zo'n €400 compensatie voor de hoge energieprijzen uitkeert via de energiebelasting. Ook verlaagt het kabinet de BTW op gas en stroom van 21% naar 9% vanaf 1 juli 2022.

Als je contract met vaste tarieven binnenkort afloopt (of je betaalt al variabele tarieven) heb je 2 mogelijkheden.

Niets doen

Dan betaal je na de einddatum van je contract automatisch de variabele tarieven van je huidige leverancier. Als je een contract zonder einddatum hebt, geldt hetzelfde.

De laatste tijd zijn er veel minder vaste tarieven beschikbaar dan normaal. Leveranciers zijn onzeker over hun eigen inkoopprijzen voor de komende tijd. Dus willen ze niet veel nieuwe klanten binnenhalen met een contract voor 1 of meer jaar tegen lage tarieven. Het aanbod is daardoor nu meestal niet zo aantrekkelijk.

Ook de variabele tarieven zijn inmiddels flink omhoog gegaan. Maar het voordeel van zo'n tarief is dat je maandelijks op kunt zeggen. Het kan dus lonen om nog even een variabel tarief aan te houden. Stap pas over als de vaste tarieven weer gedaald zijn.  

Dus heb je variabel? Vergelijk regelmatig en kijk goed of overstappen loont. Als je een variabel tarief hebt, kan dat op elk moment.

Overstappen

Nu wordt het lastiger omdat we niet in de toekomst kunnen kijken. Daarom schetsen we 3 scenario’s:

 1. Je kiest voor een 1-jarig contract. Deze zijn nu erg duur (als ze al verkrijgbaar zijn), maar dan kun je volgend jaar wel opnieuw een contract afsluiten. De tarieven kunnen dan hoger of lager zijn. Je kiest dus voor flexibiliteit op de middellange termijn met de hoop dat de prijzen weer zakken.
   
 2. Je kiest voor een meerjarig contract. Deze zijn nu niet of nauwelijks verkrijgbaar. In principe bieden kunnen ze lagere tarieven bieden dan een contract voor 1 jaar. Maar of dat een jaar later nog gunstig uitpakt, kunnen wij niet voorspellen.  Je weet met een meerjarig contract wel waar je de komende jaren aan toe bent. Je kiest dus voor zekerheid en hoeft voorlopig niet om te kijken naar je energiecontract.
   
 3. Je kiest voor variabele tarieven bij een andere leverancier. Deze zijn inmiddels ook wel verhoogd, maar liggen misschien wel lager dan bij je huidige leverancier. Je kiest hiermee voor flexibiliteit op de korte termijn. Je contract is maandelijks opzegbaar. Je kunt dan later alsnog overstappen naar een contract met vaste tarieven, dat dan voordeliger kan zijn dan nu. Dit is een verstandige aanpak als je de markt heel goed in de gaten houdt.

Aantal leveranciers failliet

Sinds oktober 2021 zijn 8 energieleveranciers verdwenen. Zes zijn er failliet gegaan, 2 hebben geen leveringsvergunning meer. Zeven van de 8 gevallen hebben te maken met de sterk gestegen groothandelsprijzen op de energiemarkt. Het (inkoop)beleid van een leverancier kan meer of minder risico opleveren in zo'n turbulente marktsituatie.

Consumentenbond zet zich in voor strengere toelatingseisen op de energiemarkt. Ook willen we dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) strenger gaat toezien. Zo moeten er minder leveranciers in de problemen komen. Als er toch een leverancier failliet gaat willen we dat consumenten beter beschermd worden tegen de nadelige gevolgen ervan.

Lees hier ons standpunt.

Dit zijn de 8 leveranciers die sinds oktober 2021 hun vergunning kwijtraakten:

 • Welkom Energie
 • Enstroga
 • Allure
 • Anode
 • Sepa Green
 • Neosmart
 • Fenor
 • Naked Energy

Lees meer over wat je kunt doen als je leverancier failliet is gegaan.

Waarom stijgen de prijzen?

Aardgas

Energieleveranciers leggen altijd voorraden aan als de winter eraan komt. Na een zachte winter is er veel gas over en dalen de prijzen.

in 2021 was het tweede deel van de winter en het voorjaar behoorlijk koud. De voorraden raakten leeg. Bijvullen was moeilijker dan anders. Niet alleen in Nederland kwam niet veel gas uit de grond. In de rest van Europa werd ook minder geproduceerd door onderhoudswerkzaamheden.

Tegelijk leverden de pijpleidingen uit Rusland lange tijd ook minder. En de vraag naar gas vanuit Azië was ook heel hoog. Daardoor stegen de gasprijzen begin zomer 2021 al. En vonden commerciële partijen het niet aantrekkelijk om gas in te kopen voor het bijvullen van de voorraden. Achteraf een slechte zet. Want de gasprijzen stegen alleen maar verder.

China vervangt vuile kolencentrales door relatief schonere gascentrales. En de economie is daar in razend tempo aangetrokken na de coronacrisis. Daardoor betaalt China nóg meer en voeren schepen met vloeibaar gas Europa liever voorbij.

Richting de winter werden de voorraden toch langzamerhand weer gevuld. En de winter was vervolgens heel zacht. Een daling had er normaal gesproken wel weer ingezeten. Maar toen begon Rusland de oorlog in Oekraïne. Europa wil nu van het Russische gas af. De prijzen schoten verder omhoog. Hoe lang de prijzen op het huidige hoge peil blijven kunnen wij niet zeggen. 

Stroom

In Nederland wekken we de meeste stroom nog altijd op met gascentrales. En als het verbruik snel stijgt (na de coronacrisis) en er niet veel wind en zon is dan hebben de centrales veel gas nodig. En ja, dat gas is nu juist heel erg duur.

Dankzij de energietransitie komt stroom in Nederland op jaarbasis inmiddels voor ongeveer een kwart uit duurzame bronnen. Maar dat is nog niet genoeg om de stroomtarieven los te koppelen van de (stijgende) prijzen van fossiele brandstoffen. Ook de manier waarop internationaal stroomprijzen worden vastgesteld zorgt voor een sterke koppeling met de gasprijs. De extreme stijging van de gasprijzen werkt dus ook door in flink hogere stroomtarieven.

Energie en geld besparen

De goedkoopste energie is de energie die je niet nodig hebt. De beste manier om geld te besparen is minder energie verbruiken en investeren in isolatie en zonnepanelen. Zo ben je ook minder afhankelijk van (buitenlandse) fossiele brandstoffen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.