icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zo print je vanuit Android of Apple iOS

Op je smartphone of tablet kun je gemakkelijk een printje afdrukken. Weten hoe dat werkt en wat je ervoor nodig hebt? Wij leggen het uit voor Android en Apple iOS.

Wouter Rensink

Wouter Rensink , Expert Elektronica Bijgewerkt op:18 september 2018

Artikel_printenvanjetablet

Printen vanuit Android

Vanuit apps afdrukken

Om vanuit een Android-app te printen, selecteer je het menu-item ‘Afdrukken’. Het kan per app verschillen waar dit staat. Meestal moet je hiervoor op het symbool voor ‘Menu’ (3 horizontale streepjes) of ‘Meer’ (3 puntjes onder elkaar) tikken en vervolgens op ‘Afdrukken’ tikken. Soms is het nodig om eerst op ‘Delen’ te tikken voordat de optie ‘Afdrukken’ verschijnt. Selecteer vervolgens jouw printer uit de lijst met printers.

Niet alle apps op Android ondersteunen de optie om te printen. Als een app deze mogelijkheid niet biedt, kun je als alternatief een schermafbeelding maken. Dit doe je door de 'aan/uit' knop en 'volume omlaag' knoppen tegelijk enige seconden in te drukken. Vanaf Android 9 Pie is het voldoende om de aan/uit-knop een tijdje in te drukken. Er verschijnt dan een knopje 'screenshot'. Je kunt de gemaakte schermafbeelding dan via de standaard Foto-app afdrukken.

Let op: Android is niet altijd hetzelfde op apparaten van verschillende merken en op apparaten met verschillende Androidversies. Hierdoor staan menu-items soms op een andere plek of heten ze anders. Dan staat er bijvoorbeeld ‘Printen’ in plaats van ‘Afdrukken’.

Printen vanuit Android kan op 3 manieren

Op een smartphone of tablet met Android kun je op 3 manieren een printer gebruiken:

  1. Met de standaardafdrukservice.
  2. Met een Print Service plugin.
  3. Via Google Cloudprinter.

Printen met de standaardafdrukservice

Er is een standaardafdrukservice beschikbaar op smartphones en tablets met Android. Je hebt geen app nodig en je hoeft niets in te stellen. Deze service kan met de meeste printers overweg en is te gebruiken op apparaten met Android 8.0 en hoger.

Als je printer geschikt is voor de standaardafdrukservice, dan verschijnt deze direct in de lijst met printers op je smartphone of tablet.

Staat hij er niet tussen, zorg dan eerst dat je printer verbonden is met hetzelfde wifinetwerk als je smartphone of tablet of schakel de functie 'Wi-Fi Direct' in op je printer. Kijk in de gebruikershandleiding van de printer om te zien hoe je deze functie inschakelt.

Printen met een Print Service plug-in

Als de standaardafdrukservice niet beschikbaar is, kun je een Android Print Service plug-in installeren van het merk van je  printer. Als je printer en smartphone of tablet verbonden zijn met hetzelfde wifinetwerk, verschijnt de printer in de lijst met beschikbare printers.

Om de plug-in te installeren ga je naar 'Instellingen' en selecteer je 'Verbonden apparaten'. Als deze optie er niet tussen staat, kijk dan bij 'Systeem'. Daarna kies je voor 'Afdrukken' en dan 'Service toevoegen', behalve als je Android 9 hebt. Daar moet je eerst op 'Verbindingsvoorkeuren' tikken.

Je kunt ook een van onze rechtstreekse snelkoppelingen naar de Google Play Store gebruiken en de plug-in via deze weg installeren:

Printen via Google Cloudprinter

google-cloudprinterMet Google Cloudprinter druk je niet af via je eigen netwerk, maar via internet. Je kunt dan printopdrachten geven vanaf elke plek, dus ook als je niet in de buurt van je printer bent en niet op hetzelfde wifinetwerk zit.

De meeste printers die nu te koop zijn, ondersteunen Google Cloudprinter en daar houden wij rekening mee in onze vergelijker. We geven per printer aan of deze geschikt is voor Google Cloudprinter.

Printer koppelen via Cloudprinter 

Je kunt pas gebruik maken van Cloudprinter nadat je de printer eenmalig hebt gekoppeld. Verbind je smartphone of tablet met hetzelfde wifinetwerk als de printer, ga naar 'Instellingen' en selecteer 'Verbonden apparaten'. Als deze optie er niet tussen staat, kijk dan bij 'Systeem' en selecteer 'Verbonden apparaten'. 

Bij zowel Instellingen als Systeem kies je voor 'Afdrukken' > 'Cloudprinter', behalve als je Android 9 hebt. Daar moet je eerst op 'Verbindingsvoorkeuren' tikken. Daarna tik je op het symbool 'meer' (3 puntjes onder elkaar) en selecteer 'Printer toevoegen'.

Delen met anderen

Je kunt via Google Cloudprinter ook andere mensen gebruik laten maken van jouw printer. Daarvoor moet je wel de printer met hen 'delen'. Dat kan via Google. Bij het koppelen van de printer met Google Cloudprinter wordt de printer namelijk toegevoegd aan je eigen Google-account.

Als je gebruik maakt van de  deze dienst, deel je bepaalde gegevens met Google. Dit gaat onder meer om een kopie van het document dat je hebt afgedrukt, gegevens over de afdruktaak en het merk printer dat je gebruikt hebt.

Printen vanuit iOS met Apple AirPrint

Met elke iPhone, iPad of iPod touch kun je printen zonder eerst een app te installeren. 

Hiervoor moet de printer via wifi of met een ethernetkabel verbonden zijn met hetzelfde netwerk als je iOS-apparaat. Ook moet de printer AirPrint ondersteunen. De meeste printers die tegenwoordig te koop zijn, ondersteunen AirPrint. In onze vergelijker geven we per printer aan of deze geschikt is voor AirPrint.

Vanuit apps afdrukken

AirprintOm vanuit een iOS-app te printen, gebruik je het deelsymbool (vaak aangeduid met een pijltje naar links of een vierkantje met een pijltje omhoog) of het symbool voor 'Verder' (3 puntjes naast elkaar). Selecteer vervolgens het printericoon, of 'Druk af'. Als de printer niet automatisch verschijnt, selecteer je ‘Kies printer’ en kies je ‘Druk af’.

Om de afdruktaak te bekijken of te annuleren, open je de appkiezer en selecteer je 'Afdrukken'. Je opent de appkiezer door de thuisknop twee keer achter elkaar in te drukken. De thuisknop ontbreekt op de iPhone X, XS, XS Max en XR. Op die smartphones open je de appkiezer door vanaf de onderkant omhoog te vegen naar het midden van het scherm en je vinger daar even stil te houden.

Lees ook: