icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hotfill bij wasmachines

Met hotfill sluit je de wasmachine rechtstreeks aan op de warmwaterkraan. De machine hoeft het water dan niet zelf te verwarmen en dat scheelt elektriciteit. Met een hotfill-wasmachine kun je 10 tot 35% aan energiekosten besparen.
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 9 november 2021

wasmachine met hotfill

Wat is hotfill?

Bij hotfill sluit je de machine rechtstreeks aan op de warmwaterkraan. Daardoor was je zuiniger en sneller. In combinatie met een zonneboiler of warmtepomp kun je zelfs 40% energiekosten besparen. Dat is €10 tot €20 per jaar.

Bij een volledige hotfill kun je niet meer met koud water wassen. Dat is een nadeel, omdat je dan bijvoorbeeld geen wolwasprogramma meer kunt draaien. Je kunt ook kiezen voor een gedeeltelijke hotfill, die zowel warm als koud water toevoert.

Er zijn weinig wasmachines te koop met een optie voor een hotfill-aansluiting. Slechts enkele hotfillwasmachines zijn geschikt voor 2 aansluitingen (koud en warm), maar meestal is een voorschakelapparaat nodig die de watertoevoer regelt. Hier kun je maar een beperkt aantal programma's instellen. Sommige voorschakelapparaten moet je bij elke wasbeurt aan- en uitzetten.

Hotfill aansluiten

Voor het aansluiten van een hotfill kun je kiezen uit een aantal opties: 

  • Een thermostatisch ventiel monteren, zoals de mengkraan van een douche. Dit kost €50, met montage komt er zo'n €100 bij. Dat ventiel mengt het water tot de ingestelde temperatuur. Een nadeel is dat de wasmachine niet met koud water kan wassen en spoelen.
  • Een voorschakelapparaat voor hotfill aanschaffen en plaatsen tussen de warmwaterkraan en de wasmachine. Dit kost minstens €220, met montage komt er zo'n €100 bij. Dit apparaat regelt de toevoer van koud, warm of heet water. Er zijn verschillende uitvoeringen: van een eenvoudig apparaat dat je niet kunt programmeren tot een uitgebreidere waarbij je meerdere wasprogramma's kunt programmeren. Deze apparaten koop je bij installatiebedrijven of via internet.

Waar moet je op letten?

  • Er moet een warmwaterleiding komen vanuit de ketel of boiler, of vanuit de warmwaterkraan in de keuken of badkamer. Meestal wordt deze aangelegd door een installateur. De leidingen van de warmwaterbron naar de wasmachine mogen niet langer zijn dan 10 meter. Aanlegkosten: €50 tot €100.
  • De temperatuur van de watertoevoer mag maximaal 60°C zijn.
  • Zorg dat de slang tussen de hotfill-wasmachine of het voorschakelapparaat en de toevoerkraan bestand is tegen hoge temperaturen.
  • Je hebt een koudwateraansluiting nodig voor inweken, spoelen en koude wasprogramma's.

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken