icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

KPN versus Ziggo

KPN en Ziggo zijn de grootste aanbieders van vast internet, bellen en tv. Wat zijn de verschillen in service en welke van de 2 heeft de minste storingen? We zetten ze naast elkaar op basis van ons onderzoek de ProviderMonitor en de inhoud van het alles-in-1-pakket.
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  15 augustus 2017

Bijgewerkt op:  28 november 2017

KPN vs Ziggo

Let op: de rapportcijfers en de storingspercentages zijn gebaseerd op peilingen in het derde kwartaal van 2017. In deze periode was XS4ALL Glasvezel de Beste uit de Test. KPN en Ziggo hadden minder goede rapportcijfers. Bekijk voor de complete recente rangschikking de pagina Beste alles-in-1-provider.  

Televisie

KPN

Score tv: 7,3 (7,5)*
Storingen: 15% (14%)*

Het ‘instapabonnement’ (internet + tv basis) van KPN (€49,00 per maand) heeft 70 zenders, waarvan 45 in hd-kwaliteit. Daarnaast krijg je standaard 1 hd tv-ontvanger. KPN-abonnees zijn redelijk tevreden over de tv-dienst, al melden ze wel wat storingen. Aandachtspunt voor wie van een kabelprovider overstapt op een KPN-abonnement: je moet alle coaxkabels vervangen door computerkabels.

Als alternatief kun je het dataverkeer met zogenoemde powerline-adapters via het stroomnet door het huis leiden. Voor elke extra tv in huis moet je een tv-ontvanger afnemen (€5 per maand). Bij het duurdere ‘standaardabonnement’ (€59,00) zijn 2 hd tv-ontvangers inbegrepen, heb je een snellere internetverbinding en een 'opnemen-pakket'. 

Met ‘Programma Gemist’ bekijk je programma’s 2 tot 7 dagen na de uitzending terug. Met ‘Begin Gemist’ kun je een programma dat al begonnen is vanaf het begin kijken. Met ‘Opnemen’ neem je tot 6 zenders tegelijk op. De opnamen blijven tot een jaar beschikbaar. Deze dienst kost €5 per maand bij het instapabonnement en is bij het duurdere abonnement inbegrepen.

Net als bij Ziggo koop je bij KPN ‘bundels’ met extra tv-zenders, met bijvoorbeeld documentaires of sport. Zo kun je Ziggo Sport Totaal kijken (6 kanalen) voor €15,50 per maand.

*Bij KPN staan er scores tussen haakjes: het eerste cijfer of percentage geldt voor de KPN-dienst via een dsl-verbinding; tussen haakjes staat de score voor de glasvezeldienst. Het percentage is het gedeelte respondenten dat 1 of meer storingen had in het afgelopen kwartaal. 

Ziggo

Score tv: 6,2
Storingen: 22%

Ziggo’s instapabonnement van €47,50 per maand heeft 77 zenders, waarvan 36 in hd-kwaliteit. Bij dit abonnement zit standaard de ‘Mediabox’, een kastje dat digitale en analoge tv doorgeeft en daarmee programma’s via TV Gemist terug te kijken zijn. 

Bij de duurdere abonnementen (vanaf €59,95) geeft Ziggo de ‘Horizon Mediabox’ in bruikleen: daarmee kun je tot 4 zenders tegelijk opnemen en via ‘Replay TV’ de meeste programma’s tot een week na uitzending terugkijken. 

Ook films en series zijn (tegen betaling) beschikbaar. Vanaf 1 januari 2017 kun je HBO-series en -films alleen nog via Ziggo bekijken, niet via andere providers. Het pakket met HBO kost €11,95 per maand, maar is gratis bij het duurste alles-in-1-abonnement. 

Het is opmerkelijk dat Ziggo slechts een 6 scoort voor de kwaliteit van televisie. Dat ligt aan relatief veel beeldhaperingen en haperingen in geluid. Het  aantal ervaren tv-storingen is ook niet mis!

Voor sportliefhebbers is het gunstig dat Ziggo Sport (1 zender) gratis is bij alle Ziggo-abonnementen. Klanten van andere providers krijgen deze zender niet gratis en moeten voor een totale bundel €15,50  (Ziggo Sport Totaal) per maand betalen. 

Bijzonder is dat Ziggo ook analoge radio doorgeeft. Dat is prettig voor hen die radio in een goede kwaliteit willen beluisteren via de radio-tuner in hun hifi-set.

Internet

KPN

Score internet: 7,6 (8,1)
Storingen: 14% (10%)

Huishoudens zonder glasvezel kunnen bij KPN een DSL-abonnement nemen. Een nadeel is dat een grote afstand tot de telefooncentrale de snelheid remt; soms zo erg dat tv kijken in hd-kwaliteit niet mogelijk is. KPN-abonnees met glasvezel ervaren een sneller en stabieler internet dan die met DSL, blijkt uit onze ProviderMonitor.

KPN geeft de te verwachten maximale snelheid vooraf aan, maar het blijft opletten. Wie de postcodecheck doet op de KPN-site kan meemaken dat de provider waarschuwt voor een trage verbinding, en tegelijk probeert een sneller abonnement te verkopen. Dat is op zijn minst verwarrend.

Het goedkoopste internet- en tv -abonnement met maximaal 40 Mbit/s kost €49,00 per maand (het wifimodem krijg je in bruikleen). Hetzelfde pakket via glasvezel kost evenveel.

Een snelheidsupgrade van glasvezel naar 80 Mbit/s kost zowel voor glasvezel als dsl €10 per maand extra.

Ziggo

Score internet: 7,0
Storingen: 21%

Ziggo-abonnees zijn iets minder tevreden over hun internetverbinding en ervaren meer last van storingen dan KPN-klanten. Door de samenvoeging van de netwerken van Ziggo en UPC is in het grootste deel van Nederland een Ziggo-abonnement af te sluiten.

Het is jammer dat de fusie van de kabelaars niet heeft geleid tot lagere prijzen: het goedkoopste abonnement met internet (40 Mbit/s), bellen en tv kost €47,50 per maand. Dat is overigens nog steeds wel goedkoper dan KPN.

Elke nieuwe Ziggo-abonnee krijgt sinds kort een wifi-modem in bruikleen dat rekening houdt met de drukte in de ether: het modem zendt ook een extra draadloos netwerk op 5GHz uit. Overigens kan nog niet elke smartphone, tablet of laptop met dit 5GHz-signaal overweg.

Ziggo levert zijn internet altijd in combinatie met digitale en analoge tv. Ziggo hoeft op zijn kabelnetwerk geen concurrenten toe te laten die goedkoper zijn of die consumenten meer keuze geven in welke diensten zij willen afnemen.

Vast bellen

KPN

Score bellen: 8,3 (8,4)
Storingen: 4% (3%)

Bij KPN betaal je voor vast telefoneren €0,12 per minuut, met een starttarief van €0,12. Afrekenen gebeurt per seconde. Je betaalt €1 aan abonnementskosten.

Wie zijn vaste telefoon veel gebruikt, kan een ‘BelOnbeperkt Altijd’-uitbreiding (€16,50 per maand) overwegen. Daarmee bel je onbeperkt naar vaste en mobiele nummers in Nederland en vaste nummers in ruim 40 landen.

Er is ook een ‘BelOnbeperkt Avond en weekend’-optie (€9,50 per maand).

Ziggo

Score bellen: 7,9
Storingen: 6%

Bij Ziggo betaal je voor vast telefoneren €0,11 per minuut, met een starttarief van €0,11. Afrekenen gebeurt - net als bij vast bellen bij KPN - per seconde.

Onbeperkt bellen naar Nederlandse vaste en mobiele nummers kan met ‘Volop Bellen’ (€10,95 per maand). Ziggo laat je niet onbeperkt bellen naar nummers in het buitenland, zoals KPN doet.

Klantenservice

KPN

Score klantenservice: 7,5 (7,3)

Van de KPN-klanten in ons panel nam 1 op de 7 contact op met de klantenservice. Zij geven een ruime voldoende voor de snelheid en deskundigheid van de helpdesk. De vriendelijkheid scoort zelfs ruim boven de 8.

Helaas weet de klantenservice bij ruim 3 op de 10 klagers het probleem niet op te lossen. Daar heeft KPN dus nog wat te verbeteren.

Ziggo

Score klantenservice: 7,1

Ziggo-klanten die bij een probleem contact opnamen met de helpdesk kregen iets minder snel en deskundig hulp dan klanten van KPN. Deze abonnees geven wel een ruime voldoende voor de hulp. Dat wil niet zeggen dat de klantenservice altijd raad weet: 38% van de Ziggo-abonnees meldt dat de klantenservice de klacht niet kon oplossen. Ook Ziggo kan hier nog op verbeteren.

Ziggo en KPN zijn allebei nagenoeg landelijk actief (doe bij een eventuele overstap wel de postcode-check in de alles-in-1- vergelijker!). 

Mobiel bellen erbij?

Wie een alles-in-1-abonnement heeft, kan ook een abonnement nemen met mobiel bellen. KPN en Ziggo geven beiden hun klanten 'voordeeltjes' in de vorm van korting op het mobiel abonnement, een verdubbeling van de databundel, gratis onderling bellen en/of extra tv-zenders. 

Lees meer over de voor-en nadelen van quad play.

Bellen met vaste telefoon of mobiel?

Veel consumenten denken dat bellen met de vaste lijn goedkoper is dan met de mobiel. Ten onrechte; de providers hebben hun beltarieven van alles-in-1-abonnementen de afgelopen jaren flink opgeschroefd. Bij KPN en Ziggo betaal je respectievelijk €0,12 en €0,11 per minuut, met een starttarief van €0,12 en €0,11.

Mobiel bellen (met een bundel) is ongeveer de helft goedkoper. Bij de standaard alles-in-1-abonnementen betaal je voor het bellen naar gebruik. Wie alleen gebeld wordt of z’n telefoon niet gebruikt, betaalt niets. 

Wil je weten welke provider de beste is? Bekijk dan onze de beste alles-in-1 provider pagina.

Of vergelijk alle providers in onze alles-in-1-vergelijker.

Test alles-in-één-providers