icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aflossingsvrije hypotheek: geen opbouw kapitaal, geen aflossing

Een aflossingsvrije hypotheek is alleen fiscaal aftrekbaar als die vóór 2013 is afgesloten. Voor starters op de koopwoningmarkt is deze hypotheekvorm daarom niet voor de hand liggend. Had je voor 2013 al een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek, dan mag je die bij verhuizing nog meenemen. Kenmerkend voor de aflossingsvrije hypotheek is dat je geen kapitaal opbouwt en niets aflost. Om de risico's te beperken mag de aflossingsvrije hypotheek voor nieuwe hypotheken bij veel banken niet hoger zijn dan 50% van de vrije verkoopwaarde van de woning.

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:23 oktober 2018

aflossingsvrije-hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Met deze hypotheekvorm bouw je gedurende de looptijd geen kapitaal op en los je niets af. Aflossingsvrije hypotheken zijn de duurste hypotheekvorm, maar leveren wel de laagste maandlasten op. Met name als ze zijn afgesloten vóór 2013, omdat de rente dan fiscaal aftrekbaar is.

Let op: Na 30 jaar heb je geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, waardoor je maandlasten stijgen. Heb je de hypotheek afgesloten voor 2001, dan is de rente nog tot 2031 aftrekbaar. Als je de woning noodgedwongen moet verkopen, is er met name in het begin van de looptijd een behoorlijk risico op een restschuld. Op dat moment is de prijs van je huis nog niet erg gestegen en is de hypotheek doorgaans hoger dan de vrije verkoopwaarde.

Maximaal 50%

Om de risico's te beperken, mag een aflossingsvrije hypotheek sinds augustus 2011 niet hoger zijn dan 50% van de vrije verkoopwaarde van de woning. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan moet je nog een hypotheek afsluiten waarbij je wel aflost of kapitaal opbouwt. Als je een (eerder afgesloten) hogere aflossingsvrije hypotheek hebt dan 50% van de vrije verkoopwaarde, mag je de hypotheek wel oversluiten naar een andere geldverstrekker. Voorwaarde is dat je niet verhuist.

Aflossingsvrije hypotheek meeverhuizen...

Je mag je aflossingsvrije hypotheek altijd meenemen als je verhuist naar een nieuwe woning. Deze mag echter niet hoger zijn dan 50% van de waarde van het nieuwe huis. Als de rente fiscaal aftrekbaar was, blijft dat zo.

Ga je naar een duurder huis en wil je de hypotheek verhogen? Dan moet je voor dit nieuwe deel wel een annuïteiten- of een lineaire hypotheek afsluiten, als je tenminste optimaal gebruik wilt maken van de hypotheekrenteaftrek. Sluit je voor dit bedrag ook een aflossingsvrije hypotheek af, dan komt dit deel van de hypotheek niet in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek.

...of oversluiten?

Als de rente elders flink lager is, kun je ook je hypotheek oversluiten naar een andere bank. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Betaal je met een nieuwe hypotheek een lagere rente en hanteert die andere bank betere voorwaarden? En weegt de besparing op tegen de kosten die je maakt voor het oversluiten? Door deze berekening met een goede adviseur uit te werken, zie je al snel of je je aflossingsvrije hypotheek bij een verhuizing beter kun meenemen of oversluiten.

Houd er wel rekening mee dat de meeste banken in dat geval maximaal 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij verstrekken. Oók als de oude lening helemaal aflossingsvrij was.

Lees ook:

Hypotheekrente vergelijken

Je eerste huis kopen? Weet direct welke geldverstrekker de laagste rente biedt, en de beste score heeft.

Vind de laagste hypotheekrente

Huiskopen-starter

Nieuw & interessant

 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  22 nov.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • even-voorstellen

  Video's: Stap voor stap een nieuw huis kopen

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?