icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sportschoolabonnement tijdens corona

Door de lockdown zijn sportscholen gesloten. Hierdoor kun je vanaf 19 december 2021 je sportabonnement niet gebruiken. Moet je nog blijven betalen? Of kun je geld terugvragen?
Sportschool corona

Recht op geld terug?

Volgens de wet hoef je niet te betalen als een dienst niet wordt geleverd. Je zou dus niet hoeven te betalen voor de tijd dat je jouw sportabonnement niet kunt gebruiken.

Sportscholen gaan hier verschillend mee om. Zo krijg je bij sommige sportscholen een keuze tussen:

  • Je geld terug.
  • Online lessen.
  • Optie om de kosten te delen.

Maar er zijn ook sportscholen waarbij je onterecht je geld niet kunt terugvragen.

Ga in gesprek met de sportschool

Wij vinden dat je de keuze moet krijgen tussen je geld terug of een redelijk alternatief. En dus niet dat de sportschool die keuze voor jou maakt. Krijg je geen optie om je geld terug te vragen? Ga dan in gesprek met de sportschool.

Heb je het lidmaatschap Geld & Recht of Volledig & Vertrouwd? Dan kun je hiervoor onze voorbeeldbrief sportabonnement (docx) gebruiken.

Geld terug soms niet redelijk

De lockdown heeft een groot effect op sportscholen. Als iedereen tegelijk zijn geld terugvraagt of zijn abonnement opzegt, heeft dit grote gevolgen. Sommige sportscholen komen mogelijk in de problemen. Probeer daarom met de sportschool tot een redelijke oplossing te komen. Zoals het tijdelijk bevriezen van je abonnement.

Uitspraak Geschillencommissie

Van 15 december 2020 tot 19 mei 2021 waren de sportscholen volledig gesloten. Sommige sportscholen lieten je onterecht doorbetalen. Hierover deed de Geschillencommissie op 15 oktober 2021 een uitspraak. Daarin staat dat je tijdens de volledige lockdown geen abonnementsgeld hoeft te betalen.

De sportschool had een ‘compensatie’ aangeboden. Maar deze compensatie was volgens de Geschillencommissie geen redelijke oplossing. Daarom moest de sportschool het in rekening gebrachte bedrag terugbetalen.

Geld terug tijdens avondlockdown en QR-code

Van 28 november 2021 tot 18 december 2021 gold er een avondlockdown. Sportscholen mochten niet eerder dan 5.00 uur open. En moesten om 17.00 uur sluiten. Ook moest je in deze periode een coronatoegangsbewijs laten zien.

De sportschool was toegankelijk en bleef de dienst nog leveren. Zolang je getest, gevaccineerd of hersteld was. De gewijzigde openingstijden en het coronatoegangsbewijs zijn geen geldige redenen om je geld terug te vragen. Maar dit kan in bijzondere gevallen anders zijn. Ga daarom in gesprek met de sportschool en vraag wat er mogelijk is. Misschien kun je samen het probleem oplossen.

Geld terug bij volledige lockdown

Bij een volledige lockdown is dit anders. Sportscholen zijn volledig gesloten. Je kunt dus geen gebruikmaken van je abonnement. Je hebt recht op je geld terug, tenzij er een andere redelijke oplossing is.

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 4 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Meld je klacht bij het bedrijf

  2. 2. Stuur een juridische brief of e-mail

  3. 3. Bel onze juridisch expert

  4. 4. Laat ons voor je bemiddelen