icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Koken op inductie

Koken op een inductiekookplaat wordt steeds populairder. Waar moet je rekening mee houden als je over wil stappen op inductie?
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

inductiekookplaat

Voordelen van inductie

Inductie is op dit moment het populairste elektrische kooksysteem. Geen wonder, want het systeem heeft veel voordelen.

 • De energie wordt zeer efficiënt gebruikt: er lekt nauwelijks hitte weg
 • Het hitteveld warmt zeer snel op en koelt snel af
 • Het hitteveld past zich aan aan de panbodem en is dus niet groter of kleiner
 • De kookplaat is makkelijk schoon te houden

Andere elektrische systemen, zoals halogeen, reageren veel trager.Ze doen er dus langer over om de inhoud van een pan te verhitten en om de pit na gebruik te laten afkoelen. Laat je de pan op een uitgeschakeld hitteveld staan, dan wordt hij nog een tijdje doorverwarmd.

Nadelen van inductie

 • Inductiekookplaten zijn de prijzigste variant van de elektrische kooksystemen
 • Inductie vergt zoveel vermogen dat je er een aparte stroomgroep voor nodig hebt
 • Een pacemaker kan vreemd reageren op de inductiewerking
 • Je hebt er speciale pannen voor nodig

Speciale pannen

Om een pan op een inductiekookplaat te kunnen gebruiken, moet de pan:

 • een bodem hebben die volledig vlak is;
 • een magnetiseerbare panbodem hebben. 

Dit moet omdat het inductiehitteveld alleen reageert op magnetiseerbaar metaal dat in direct contact staat met de kookplaat. De pannen moeten degelijk zijn, ze mogen niet kromtrekken. Pannen met een dikke bodem, het liefst opgebouwd uit verschillende lagen (‘sandwichbodem’) hebben het minste last van kromtrekken en zijn daarom het beste voor inductie.

Je eigen pannen testen

Consumenten stellen regelmatig vragen over wat verkopers beweren over pannen die wel of niet geschikt zouden zijn voor op de inductiekookplaat. Voordat je je een nieuwe pannenset laat aanpraten: test zelf of je huidige pannen geschikt zijn. Dat doe je met:

 • de magneettest: als een magneet blijft plakken, is de bodem magnetiseerbaar.
 • de vlakke-bodemtest: leg de pan ondersteboven neer, en check met een waterpas of lineaal of de panbodem volledig vlak is.

Pannen die beide proeven doorstaan, kun je gebruiken op een inductiekookplaat. Check bij pannen die geen dikke bodem hebben wel regelmatig of ze niet kromgetrokken zijn.

Inductiekookplaat kiezen

De grootste verschillen tussen inductiekookplaten zitten vooral in de functionaliteit: de bedieningsknoppen, de grootte van de kookzones, hoe netjes de hittezone zich aanpast aan de maat van de pan, enzovoort. Veel hiervan kun je zelf uitproberen in de keukenzaak. Neem een pan van je pannenset mee naar de winkel om er zelf mee te testen, en zorg vooral ook dat je de plaat in de keukenzaak aan het werk ziet. Test hoe snel hij een pan water aan de kook brengt, of de hittezone zich goed aan de pan aanpast en of de bediening bevalt. Laat de verkoper bijzondere beweringen over wat de plaat wel of niet kan demonstreren. Wil of kan hij dat niet, twijfel dan aan het waarheidsgehalte.

Lees ook: