icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Rechtsbijstand via de vakbond

Vakbonden geven van oudsher juridische ondersteuning aan hun leden bij problemen met werk en uitkering. Maar let op de addertjes onder het gras. Gezinsleden krijgen vaak niet de automatische juridische bijstand, zoals wel het geval is bij een gezinsrechtsbijstandsverzekering.
priscilla blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 19 juli 2022

Artikelen_Rechtsbijstandviavakbond

Lidmaatschap of verzekering

Een rechtsbijstandpolis zonder tussenkomst van een vakbond kost zo’n €200 tot €250 per jaar. De dekking is dan vaak wel veel uitgebreider. Inkomens-, arbeids- en verkeerszaken zijn meeverzekerd. Bij een vakbond zijn die zaken vaak gedekt door het lidmaatschap, op verkeersconflicten na.

Bij een vakbond moet je natuurlijk nog wel rekening houden met de contributie. Daarvoor ben je al snel €200 per jaar kwijt, afhankelijk van leeftijd en inkomen. Gepensioneerden en WW'ers betalen ongeveer de helft minder.

Belastingvoordeel vakbondscontributie

De werkgever kan de vakbondscontributie inhouden op het brutoloon. Je betaalt hierover dan geen inkomstenbelasting. Dit kan je ruim 50% fiscaal voordeel opleveren. Deze mogelijkheid is er alleen voor werkenden en moet wel in de cao staan. Vraag dit dus na.

Het belastingvoordeel geldt niet voor de premie van de aanvullende rechtsbijstandpolis. Met uitzondering van CNV, waar het lidmaatschapsgeld inclusief gezinsrechtsbijstand is.

Een FNV'er met een modaal inkomen waarover 37,07% (2022) belasting wordt geheven, betaalt per jaar netto zo’n €200 tot €250 aan contributie en aanvullende rechtshulp. Dus ongeveer net zoveel als bij een gewone rechtsbijstandsverzekering. Maar dan heb je niet iemand die ook je werknemersbelangen behartigt.

Gezinsleden niet meeverzekerd

Een belangrijk nadeel van een vakbondslidmaatschap is dat gezinsleden niet automatisch zijn meeverzekerd. Voor inkomens- en arbeidszaken kunnen zij hier niet terecht. Bij een gezinsrechtsbijstandpolis zijn zij wél automatisch meeverzekerd.

  • Bij De Unie krijgen gezinsleden alleen hulp bij een combinatielidmaatschap, dat meer kost. Al betaalt de hoofdverzekerde dan wel een gereduceerd tarief.
  • FNV biedt alleen gezinsleden zonder inkomen hulp aan via het lidmaatschap. Bovendien mag het geschil dan alleen gaan over letselschade.
  • Het lidmaatschap van vakbond CNV is voor verschillende bonden inclusief gezinsrechtsbijstand. Familieleden zijn dan niet gedekt voor arbeids- en inkomensgeschillen. Hiervoor wordt doorverwezen naar een vakbondslidmaatschap voor gezinsleden.

Wachttijden

Een lidmaatschap van een vakbond geeft automatisch recht op advies en rechtsbijstand bij arbeids- en inkomensgeschillen. Maar net als bij verschillende rechtsbijstandpolissen heb je niet altijd direct recht op hulp.

  • De Unie hanteert bijvoorbeeld een wachttijd van 3 maanden voor juridische hulp via een medewerker. Externe rechtsbijstand via bijvoorbeeld een advocaat krijg je pas na 6 maanden.
  • Bij vakbondsreus FNV kun je in de eerste 6 maanden hulp krijgen bij een arbeids- of inkomensgeschil, maar dan ben je verplicht om 2 jaar lid te blijven.
  • Bij CNV’s grootste bond Vakmensen geldt geen wachttijd. Bij 'CNV Connectief' is de wachttijd 3 maanden.

Opzegtermijn vakbonden

Een rechtsbijstandsverzekering kun je na uiterlijk 12 maanden opzeggen met 1 maand opzegtermijn, net als bij andere schadeverzekeringen. Een vakbond hoeft je minder snel te laten gaan, omdat vakbonden zijn uitgesloten van de Wet Van Dam die voorkomt dat overeenkomsten stilzwijgend worden verlengd.

  • Bij FNV kun je na 12 maanden binnen 3 maanden opzeggen.
  • Bij CNV en de Unie kun je binnen 3 maanden opzeggen. Als je gebruikmaakt van een actielidmaatschap (met kortingstarief) van een jaar, kun je pas opzeggen na die periode.

Rechtsbijstand via de vakbond

Naast het lidmaatschap bij een vakbond kun je vaak met korting een rechtsbijstandsverzekering afsluiten bij een bevriende verzekeraar. Zónder dekking van werk- en inkomen gerelateerde zaken, zodat je niet dubbel verzekerd bent. Het lidmaatschap dekt die zaken namelijk al. 

Maar let op: je mag waarschijnlijk niet zelf een advocaat kiezen in arbeids- of inkomensgeschillen waarbij een advocaat verplicht is. Mogelijk krijg je via de vakbond wel de keus uit een aantal kantoren. 

Via een rechtsbijstandsverzekering heb je wel vrije advocaatkeuze

CNV-lidmaatschap

Een CNV-lidmaatschap is wél standaard inclusief rechtsbijstandsverzekering (CNV Gezinsrechtshulp). Extra dekking is niet mogelijk. De rechtsbijstanddekking bij CNV is van SRK en Anker. Dat is zo sinds 1 januari 2021. Voorheen was dat Arag. 

FNV-lidmaatschap

FNV-leden kunnen bijvoorbeeld een aanvullende rechtsbijstandsverzekering via Univé afsluiten. Bij De Unie kan dit via Das. Controleer de dekkingen en let in de voorwaarden op wachttijden, de franchise (het minimum schadebedrag) en vergoeding voor externe (advocaat)kosten die voor verschillende conflicten gelden.

Keuzehulp rechtsbijstandverzekeringen

Overweeg je een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Gebruik de keuzehulp Rechtsbijstandverzekeringen. Via een paar simpele stappen zie je direct welke rechtsbijstandverzekering het beste bij je wensen past.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.