icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Reisverzekering: dekking medische kosten buitenland

De module geneeskundige kosten of medische kosten binnen je reisverzekering vergoedt alle kosten voor spoedeisende hulp op vakantie. Deze module zit steeds vaker in de standaard dekking, maar is ook nog optioneel mee te verzekeren. Omdat de basis zorgverzekering, eventueel aangevuld met een een aanvullende verzekering, spoedeisende hulp dekt moet je oppassen voor oververzekering.
Mark Drabbe
Mark Drabbe

Expert Geld & Verzekering

ongeluk vakantie reisverzekering

Basiszorgverzekering

Met de basiszorgverzekering heeft elke Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene nood(zakelijke) zorg. Als je op vakantie bent en een ongeluk krijgt of heel erg ziek wordt, worden de ziekenhuiskosten dus vergoed. Maar let op: de wet gaat uit van wat de behandeling in Nederland kost. Wie bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan in de VS zal flink moeten bijbetalen. De kosten voor de gezondheidszorg zijn daar veel hoger dan hier. Ook in Canada, Zwitserland, Japan en een aantal Zuid-Amerikaanse landen gelden veel hogere kosten.

Privéklinieken

Ook in landen waar je het niet zou verwachten worden toeristen nogal eens naar privéklinieken gebracht. De kosten liggen daar ook veel hoger, bijvoorbeeld in Griekenland en Spanje of bepaalde skigebieden in Oostenrijk. De kosten bovenop het Nederlandse tarief zijn ook dan voor eigen rekening.

De basiszorgverzekering is een verplichte verzekering.

Mogelijkheden om je te verzekeren

Om jezelf goed te verzekeren voor onverwachte medische kosten in het buitenland zijn er 2 mogelijkheden:

Bij FBTO kun je met modules checken of je zorg- en reisverzekering dubbelen.

Reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten

De dekking voor geneeskundige kosten binnen een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten is niet gemaximeerd. Het voordeel van zo'n reisverzekering is dat ook het eigen risico van de zorgverzekering gedeclareerd kan worden op de reisverzekering. Vergoedt de zorgverzekering wel de nota, maar heb je nog een eigen risico? Dan kun je het eigen risico op de reisverzekering met geneeskundige dekking claimen.

Plus- en minpunten:

+ uitgebreide en hoge dekking
+ het hele jaar door af te sluiten
+ ook het eigen risico is gedekt
- kan dubbelop zijn met je zorgverzekering

Wil je weten welke doorlopende reisverzekering met geneeskundige dekking voor jou het best is? Doe dan de test en vergelijk op premie en dekking.

Aanvullende zorgverzekering buitenland

Een extra dekking in het buitenland is ook te realiseren via een aanvullende zorgverzekering. Die dekt doorgaans echter lang niet alle (bijkomende) kosten.
Noodhulpverlening, zoals een eventuele reddingsoperatie, vervoer van gezinsleden of repatriëring vanwege een overlijdensgeval, worden door de meeste aanvullende pakketten niet gedekt en kunnen bijzonder kostbaar uitpakken.

Dekking buiten Europa

Bij sommige aanvullende zorgpolissen is de dekking buiten Europa bovendien beperkt tot maximaal 2 keer het in ons land geldende tarief. Een ander, praktisch nadeel is dat een aanvullende zorgverzekering niet (altijd) het hele jaar door kan worden afgesloten. 

Plus- en minpunten:

+ geen extra losse verzekering
- dekt niet alle kosten
- hoe hoger je eigen risico hoe meer je zelf betaalt
- soms maximering tot 2 keer het Nederlandse tarief
- niet het hele jaar af te sluiten

Wie betaalt wat

Om te voorkomen dat de klant van het kastje naar de muur wordt gestuurd, hebben verzekeraars in 2007 het convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen gesloten. Dit houdt in dat de alarmcentrale die het eerst wordt benaderd - of dat nou die van de zorg- of die van de reisverzekeraar is - zorgdraagt voor de hulpverlening en de kostenafhandeling. Achteraf bepalen de verzekeraars dan onderling wie wat moet betalen. Zo heeft de klant maar 1 aanspreekpunt.

Naast enkele kleinere reisverzekeraars heeft alleen de grote zorgverzekeraar Menzis het convenant niet ondertekend.

Europese gezondheidskaart (EHIC)

De kosten voor zorg in het buitenland kunnen snel oplopen en het is vervelend als je dit allemaal moet voorschieten. Een Europese gezondheidskaart (of EHIC) biedt uitkomst. De EHIC zorgt ervoor dat je in het buitenland niet zelf de rekening hoeft te betalen om deze later te declareren. Bij veel zorgverzekeraars geldt de zorgpas zelf al als EHIC. Je hoeft in dat geval geen aparte kaart aan te vragen.

EHIC aanvragen

In andere gevallen kun je de EHIC gratis aanvragen via ehic.com of via je zorgverzekeraar zelf. Het is een soort garantiestelling van de verzekeraar naar de buitenlandse zorgverlener dat de rekening (op basis van laagste prijsklasse) betaald wordt. Je voorkomt daarmee ook een onverwachte gepeperde rekening van een privékliniek, die de zorgverzekeraar maar ten dele vergoedt. Een EHIC wordt door deze klinieken namelijk niet geaccepteerd.

Geldigheid EHIC

De EHIC is geldig in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Macedonië en Australië. De kaart is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden aangevraagd.

Nadeel EHIC

Dat je een EHIC op zak hebt, betekent overigens niet dat je die in geval van nood ook moet gebruiken. Nadeel is namelijk dat dan bij de verrekening van de kosten de eigen bijdrage van het betreffende vakantieland geldt, wat bijvoorbeeld in Duitsland nadelig kan uitpakken. Zonder EHIC geldt gewoon het eigen risico van je eigen zorgverzekering.

Verdragsformulier 111

In Marokko, Tunesië, Turkije, Kaapverdië en het voormalige Joegoslavië (behalve EU-land Slovenië) kun je - in plaats van de EHIC - een verdragsformulier 111 gebruiken. Ook dat is aan te vragen bij de zorgverzekeraar.

Lees ook:

Vergelijk reisverzekeringen en kies de beste

Wat is voor jou de beste reisverzekering? Bekijk onze testresultaten en vergelijk eenvoudig reisverzekeringen op premie én dekking.

vergelijk-reisverzekeringen

Test reisverzekeringen