icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaam en groen sparen

Wie groen spaart, komt in aanmerking voor een aardig belastingvoordeel. Dat is leuk voor je portemonnee en voor het milieu. Helaas staan de betreffende spaarproducten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  2 januari 2018

Artikelen_duurzaamengroensparen

Fiscaal voordeel

Sommige spaar- en beleggingsproducten leveren fiscaal voordeel op. Dat kan oplopen tot 1,31% (2018). Dit voordeel geldt voor 'groene' tegoeden tot €57.845. Voor stellen is dit het dubbele, oftewel €115.690.

Het fiscale voordeel bestaat uit 2 delen:

 • 0,61% vermogensrendementsheffing (2018)
 • 0,7% heffingskorting

Door te sparen of te beleggen via groenproducten krijg je dus voor maximaal €57.845 vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Daarnaast levert groen sparen een voordeel van 0,7% op, over het totale 'duurzame' kapitaal tot €57.845. Dat gaat via de heffingskorting van 0,7%.

Rekenvoorbeeld groen sparen

Isa heeft €50.000 gespaard. Over €30.000 hoeft ze geen vermogensbelasting te betalen (2018), over €20.000 wel.

Isa besluit een deel van haar vermogen ‘groen’ te maken en kiest voor een Groen Spaardeposito van ING omdat ze geen risico wil lopen. Ze zet de maximale €25.000 op het deposito. Zo profiteert ze optimaal van de 'vrijstelling groene beleggingen'. De andere €25.000 houdt zij als buffer aan op een gewone, vrij opneembare spaarrekening bij de LeasePlan Bank (LPB) tegen een rente van 0,4%. Ze betaalt nu helemaal geen rendementsheffing meer.

 • 0,7% (heffingskorting) over €25.000 = €175
 • 0,4% (spaarrente LPB) over €25.000 = €100

Sparen en beleggen levert Isa €275 op. Dit is een rendement van 0,55%.

Let op: het vrijgestelde vermogen voor groen sparen en beleggen telt wél mee bij het berekenen van de vermogenstoets voor zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Producten voor groen sparen

ING (ING Groen Spaardeposito) en Rabobank (Rabo GroenDeposito en Rabo GroenSparen) kennen producten voor groen sparen. Deze vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, dus je spaargeld is tot €100.000 gegarandeerd.

Sterker: omdat de groenbanken van ING en Rabobank een eigen bankvergunning hebben, kun je bij die banken een dubbele garantie genieten. Stel: je hebt naast je gewone spaarrekening ook een groenspaarrekening of -deposito lopen bij dezelfde bank, dan geldt voor beide tegoeden een garantie tot €100.000 en is je spaargeld in totaal tot €200.000 gegarandeerd.

Vaak gesloten voor nieuwe spaarders

Juist nu de rente op gewone spaarrekeningen en -deposito's heel laag is, kan groensparen een zeer interessant alternatief zijn. Helaas staan de genoemde producten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders of beleggers. Dit omdat het 'groene' kapitaal door de banken grotendeels moet worden geïnvesteerd in goedgekeurde duurzame projecten. Op dit moment (2 januari 2018) staat zowel het ING Groen Spaardeposito als het Rabo GroenDeposito open voor nieuw spaargeld.

De Consumentenbond informeert op deze pagina over de mogelijkheden tot groen sparen, maar houd ook de websites van de genoemde banken in de gaten.

Groen sparen zónder belastingvoordeel

'Gewoon' sparen bij een groene bank (ASN of Triodos) kan natuurlijk ook, maar dan zonder fiscaal voordeel. Triodos verlaagde op 3 april 2017 wel als eerste Nederlandse bank de spaarrente naar 0%. ASN staat wat betreft de rente op z'n best in de middenmoot. Wie voor de hoogste spaarrente wilt gaan - ongeacht waarin zijn of haar geld wordt belegd - kan het beste voor een 'gewone' bank kiezen.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Artikelen_negatievespaarrente
  Nieuws  |  13 apr.

  Sparen met toezicht

  Rabo GeneratieSparenPlus - en de vergelijkbare Royaal Rekening van ABN Amro - zijn een uitkomst voor met name ouders en grootouders die graag willen sparen voor hun (klein)kinderen, zonder de controle over het geld kwijt te raken.
 • rendementsheffing
  10 apr.

  Box 3: belasting vermogen

  Jarenlang deed de fiscus alsof iedereen 4% rendement behaalt over zijn vermogen. Sinds 1 januari 2017 is dit gewijzigd. Met de nieuwe rendementsheffing probeert de overheid echter de werkelijkheid meer te benaderen. Of dat lukt, is nog maar de vraag.
 • Online beleggen | De Consumtenbond test de tarieven voor online beleggen in aandelen en fondsen
  Nieuws  |  5 apr.

  'Gewone' belegger duurder uit bij Binck

  BinckBank presenteert nieuwe pakketten voor ‘zelf beleggen’: Green, Blue en Black. Klanten die nu nog beleggen via Binck Basic of Active worden naar een van die 3 pakketten overgezet. De meeste beleggers zijn hierdoor duurder uit.
 • ckv-spaarbank
  Nieuws  |  27 mrt.

  CKV prijst zich uit de markt

  Het renteoffensief van CKV Spaarbank in ons land was van korte duur. De Belgische bank maakte eind 2017 zijn opwachting met aantrekkelijke depositorentes tot 1,8% per jaar, maar inmiddels krijg je nog maximaal de helft, als je je geld voor 10 jaar vastzet bij CKV.