icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaam en groen sparen

Wie groen spaart, komt in aanmerking voor een aardig belastingvoordeel. Dat is leuk voor je portemonnee en voor het milieu. Helaas staan de betreffende spaarproducten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders.

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 mei 2020

Artikelen_duurzaamengroensparen

Fiscaal voordeel

Sommige spaar- en beleggingsproducten leveren fiscaal voordeel op. Voor spaarders met meer dan het heffingsvrije vermogen (in 2020 €30.846 per persoon) bedraagt dit voordeel minimaal 1,24%. Maar afhankelijk van de omvang van het vermogen, kan het oplopen tot 2,30%. Dit voordeel geldt voor 'groene' tegoeden tot €59.477 (2020). Voor stellen is dit het dubbele, oftewel €117.078.

Het fiscale voordeel bestaat uit 2 delen:

 • Een besparing van 0,54%, 1,27% of 1,60% vermogensrendementsheffing (2020)
 • 0,7% heffingskorting

Door te sparen of te beleggen via groenproducten krijg je dus voor maximaal €59.477 vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Daarnaast levert groen sparen een voordeel van 0,7% op, over het totale 'duurzame' kapitaal tot €59.477. Dat gaat via de heffingskorting.

Rekenvoorbeeld groen sparen

Isa heeft €50.000 gespaard. Over €30.846 hoeft ze in 2020 geen vermogensbelasting te betalen, over €19.154 wel.

Isa besluit een deel van haar vermogen ‘groen’ te maken. Omdat ze geen risico wil lopen met beleggen, kiest ze voor een Groen Spaardeposito van ING. Ze zet €25.000, de maximale inleg op dit deposito, vast. Zo profiteert ze optimaal van de 'vrijstelling groene beleggingen'. De andere €25.000 houdt zij als buffer aan op een gewone, vrij opneembare spaarrekening bij NIBC Direct tegen een rente van 0,20%. Ze betaalt nu helemaal geen rendementsheffing meer. Haar rendement is nu:

 • 0,7% (heffingskorting) over €25.000 = €175
 • 0,20% (spaarrente NIBC Direct) over €25.000 = €50

Sparen en beleggen levert Isa zodoende €225 op. Dit is een rendement van 0,45%.

Let op: het vrijgestelde vermogen voor groen sparen en beleggen telt wél mee bij het berekenen van de vermogenstoets voor zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Producten voor groen sparen

ING (Groen Spaardeposito), Rabobank (Rabo GroenDeposito en GroenSparen) en ABN Amro-dochter Moneyou (Groen deposito) kennen producten voor groen sparen. Deze producten zijn gratis, behalve Rabo GroenDeposito. Dat kost €200 per jaar aan beheerkosten plus eenmalig €50 afsluitkosten. Momenteel hoef je de afsluitkosten niet te betalen. Ze vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, dat spaargeld tot €100.000 garandeert.

Sterker: omdat de groenbanken van ABN Amro, ING en Rabobank een eigen bankvergunning hebben, kun je bij die banken een dubbele garantie genieten. Stel: je hebt naast je gewone spaarrekening ook een groenspaarrekening of -deposito lopen bij dezelfde bank, dan geldt voor beide tegoeden een garantie tot €100.000 en is je spaargeld in totaal tot €200.000 gegarandeerd.

Vaak gesloten voor nieuwe spaarders

Juist nu de rente op gewone spaarrekeningen en -deposito's heel laag is, kan groensparen een interessant alternatief zijn. Helaas staan de genoemde producten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders of beleggers. Dit omdat het 'groene' kapitaal door de banken voor minimaal 70% moet worden geïnvesteerd in goedgekeurde duurzame projecten. Op dit moment staat het Rabo GroenDeposito open voor nieuw spaargeld. 

Vanaf maandag 25 mei 2020 is het ook weer mogelijk om een Groen deposito van Moneyou te openen. Hoe lang deze mogelijkheid openstaat, hangt evenwel af van de interesse in dit product en de hoeveelheid groen projecten die ABN Amro Groenbank kan financieren.

De Consumentenbond informeert op deze pagina over de mogelijkheden tot groen sparen, maar houd ook de websites van de genoemde banken in de gaten.

Groen sparen zónder belastingvoordeel

'Gewoon' sparen bij een groene bank (ASN of Triodos) kan natuurlijk ook, maar dan zonder fiscaal voordeel. Triodos verlaagde op 3 april 2017 wel als eerste Nederlandse bank de spaarrente naar 0%. ASN zit daar inmiddels niet ver meer boven. Wie voor de hoogste spaarrente wil gaan - ongeacht waarin zijn of haar geld wordt belegd - kan het beste voor een 'gewone' bank kiezen.

Lees ook

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-maart
  6 mei.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • bigbank spaarrekening
  Nieuws  |  15 apr.

  Nu ook ‘gewoon’ sparen bij Bigbank

  Met een spaarrente van 0,3% mengt Bigbank zich nu ook in de strijd om vrij opneembaar spaargeld. De bank uit Estland biedt sinds begin 2012 al spaardeposito’s aan in ons land, maar voegt daar nu een ‘gewone’ spaarrekening aan toe.
 • deposito-bigbank
  Nieuws  |  9 apr.

  Depositorentes gaan omhoog

  De coronacrisis zorgt niet alleen voor oplopende hypotheekrentes, ook de rentes op spaardeposito’s lopen voorzichtig op. Het gaat vooralsnog met name om deposito’s van buitenlandse banken, met looptijden tot 5 jaar.
 • ing
  Nieuws  |  31 jan.

  Ook negatieve rente bij ING

  Ook ING voert negatieve spaarrente in. Particuliere spaarders met meer dan € 1 miljoen spaargeld krijgen vanaf 1 juli te maken met een rente van -0,5%. Spaarders tot €100.000 blijven vooralsnog 0,01% ontvangen.