icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaam en groen sparen

Wie groen spaart, komt in aanmerking voor een aardig belastingvoordeel. Dat is leuk voor je portemonnee en voor het milieu. Helaas staan de betreffende spaarproducten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders.
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Artikelen_duurzaamengroensparen

Fiscaal voordeel

Sommige spaar- en beleggingsproducten leveren fiscaal voordeel op. Dat kan oplopen tot 1,31% (2018). Dit voordeel geldt voor 'groene' tegoeden tot €57.845. Voor stellen is dit het dubbele, oftewel €115.690.

Het fiscale voordeel bestaat uit 2 delen:

 • 0,61% vermogensrendementsheffing (2018)
 • 0,7% heffingskorting

Door te sparen of te beleggen via groenproducten krijg je dus voor maximaal €57.845 vrijstelling van de vermogensrendementsheffing. Daarnaast levert groen sparen een voordeel van 0,7% op, over het totale 'duurzame' kapitaal tot €57.845. Dat gaat via de heffingskorting van 0,7%.

Rekenvoorbeeld

Raymond heeft €100.000 bij elkaar gespaard. Hij is single, dus ‘slechts’ €30.000 (2018) is vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing. Over €70.000 moet hij wel belasting betalen. Tot Raymond besluit een deel van zijn vermogen ‘groen’ te maken. Groensparen is op dat moment nergens mogelijk, dus kiest hij voor een groen beleggingsfonds. Om maximaal te profiteren van de zogeheten 'vrijstelling groene beleggingen', steekt hij €57.844 in het fonds.

In totaal hoeft Raymond nu over €87.844 geen rendementsheffing te betalen. Over de resterende €12.156 is hij 0,61% (2018) verschuldigd. Stel nu dat hij over zijn spaargeld 0,4% rente ontvangt en het groenfonds een rendement behaalt van 1% - plus het belastingvoordeel van 1,31%.

• 2,31% over €57.844 = €1336 (afgerond)

• 0,4% over €42.156 = €169

• -0,61% over €12.156 = -€74

Sparen en beleggen levert Raymond dit jaar zodoende, na aftrek van de vermogensrendementsheffing, €1431 op. Dit betekent een rendement van 1,43% (zonder inflatie).

Let op: het vrijgestelde vermogen voor groen sparen en beleggen telt wél mee bij het berekenen van de vermogenstoets voor zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Producten voor groen sparen

ING (ING Groen Spaardeposito) en Rabobank (Rabo GroenDeposito en Rabo GroenSparen) kennen producten voor groen sparen. Deze vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, dus je spaargeld is tot €100.000 gegarandeerd.

Sterker: omdat de groenbanken van ING en Rabobank een eigen bankvergunning hebben, kun je bij die banken een dubbele garantie genieten. Stel: je hebt naast je gewone spaarrekening ook een groenspaarrekening of -deposito lopen bij dezelfde bank, dan geldt voor beide tegoeden een garantie tot €100.000 en is je spaargeld in totaal tot €200.000 gegarandeerd.

Vaak gesloten voor nieuwe spaarders

Juist nu de rente op gewone spaarrekeningen en -deposito's heel laag is, kan groensparen een zeer interessant alternatief zijn. Helaas staan de genoemde producten lang niet altijd open voor nieuwe spaarders of beleggers. Dit omdat het 'groene' kapitaal door de banken grotendeels moet worden geïnvesteerd in goedgekeurde duurzame projecten. Op dit moment (2 januari 2018) staat zowel het ING Groen Spaardeposito als het Rabo GroenDeposito open voor nieuw spaargeld.

De Consumentenbond informeert op deze pagina over de mogelijkheden tot groen sparen, maar houd ook de websites van de genoemde banken in de gaten.

Groen sparen zónder belastingvoordeel

'Gewoon' sparen bij een groene bank (ASN of Triodos) kan natuurlijk ook, maar dan zonder fiscaal voordeel. Triodos verlaagde op 3 april 2017 wel als eerste Nederlandse bank de spaarrente naar 0%. ASN staat wat betreft de rente op z'n best in de middenmoot. Wie voor de hoogste spaarrente wilt gaan - ongeacht waarin zijn of haar geld wordt belegd - kan het beste voor een 'gewone' bank kiezen.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Artikelen_negatievespaarrente
  Nieuws  |  11 jan.

  Rabo GeneratieSparen Plus

  Rabo GeneratieSparen Plus - en de vergelijkbare Royaal Rekening van ABN Amro - zijn een uitkomst voor met name ouders en grootouders die graag willen sparen voor hun (klein)kinderen, zonder de controle over het geld kwijt te raken.
 • ckv-spaarbank
  Nieuws  |  9 jan.

  Belgische bank met hoge rente in onze vergelijker

  De Belgische CKV Spaarbank staat binnenkort in onze vergelijker voor depositorekeningen. Op een 4- of 5-jaarsdeposito krijg je een spaarrente van 1,8% (effectief 1,75%). Een aantrekkelijk alternatief.
 • peaks-beleggingsapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  5 jan.

  Peaks

  Peaks is een beleggingsapp waarmee je digitaal wisselgeld verzamelt door alle transacties op je betaalrekening te laten afronden op hele euro's. Beleggen via Peaks gaat makkelijk, maar wat levert het op?
 • DELA Coöperatiespaarplan
  Eerste indruk  |  2 jan.

  DELA CoöperatiespaarPlan

  Het CoöperatiespaarPlan van coöperatieve verzekeraar DELA is een spaarverzekering met een minimale looptijd van 10 jaar. De spaarverzekering is vooral bedoeld om te sparen voor je (klein)kind, maar je kunt hem ook voor jezelf afsluiten. Vaak sluiten ouders of grootouders bij de geboorte een spaarrekening af voor 18 jaar, doorgaans het moment dat hun kind of kleinkind gaat studeren.