icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor internet en televisie

Wil je weten hoe je veilig kunt internetten? Of wil je televisiekijken op meerdere tv’s in huis? Met onze gebruikstips haal je alles uit je televisie- en internetabonnement.

Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica


1
Veilig internet

Virusscanner van de internetprovider

Om veilig te internetten is een goede virusscanner onontbeerlijk. Er zijn gratis en betaalde scanners, die je bij (online) winkels en antivirusmakers, maar ook bij internetproviders kunt afnemen.

Lees meer over de opties van een virusscanner via de internetprovider.

Beveilig je wifi

Het is belangrijk om je eigen wifi-netwerk goed te beveiligen. Niet alle routers zijn even veilig als ze uit de verpakking komen. Volg daarom onze tips op, zodat anderen geen misbruik maken van je internetverbinding of toegang krijgen tot jouw apparaten.

Lees hoe je je wifi beveiligt.

Veilig online

Als je niet oplet op internet, kan je veel narigheid overkomen. Je computer kan bijvoorbeeld worden overgenomen. Of er kan fraude gepleegd worden met je internetbankieren. Hoe voorkom je dit?

Bekijk onze tips om veilig te internetten.

veilig-internet-wifi

2
Wat te doen bij een storing?

Een storing is natuurlijk erg vervelend. Check eerst wat je er eventueel zelf aan kunt doen:

  1. Druk de kabels van je apparatuur even stevig in de contacten.
  2. Haal de voeding van de (draadloze) modem, losse router (indien in huis) of decoder uit het stopcontact. Wacht 30 seconden en druk ze er weer in. Geef de apparatuur een minuut om op te starten. Een van de statuslampjes op de (draadloze) modem moet de status 'online' geven (zie eventueel de handleiding van je apparatuur).
  3. Start de computer of tv opnieuw op.
  4. Wacht eventueel een paar uur om te kijken of het een tijdelijk probleem is in het netwerk van de provider (regionaal of landelijk).
  5. Duurt de storing langer dan 12 uur? Kijk dan of je in aanmerking komt voor compensatie. Je krijgt sinds 1 juli 2017 geld terug bij netwerkstoringen.

Check ook, via een andere internetverbinding, de website van de provider of daarop 'actuele storingsmeldingen' staan. En/of neem contact op met de helpdesk van je provider voor instructies. 

'Goed' klagen en tot een oplossing komen is best lastig. Je kunt hiervoor ons handige stappenplan gebruiken: klagen bij de internetprovider.

storing-helpdesk-provider

3
Sneller internet in huis

4
Haal meer uit je internet

Gratis bellen via internet

Het is mogelijk om via programma's als Skype via internet te bellen. Dit scheelt vooral in de kosten wanneer je vaak naar het buitenland belt. Via internet is het namelijk gratis om van computer naar computer te bellen.

Lees meer over gratis bellen via internet.

E-mail instellen

Stel eenvoudig je e-mailadres of e-mailpostbus in bij je internetprovider. Wij hebben hiervoor een handig stappenplan opgesteld.

Lees het stappenplan: e-mail instellen.

Gratis e-mailprogramma’s

Het is makkelijk om overal toegang te hebben tot al je e-mail via een webmaildienst. Bovendien hebben de diensten erg ruime opslaglimieten en kun je met ongeveer elk apparaat met internettoegang bij je e-mail.

De belangrijkste gratis e-mailprogramma's op een rij.

Internet thuis op meerdere apparaten

Op de modem(router) van je provider kun je vaak meerdere apparaten aansluiten. Dat kan draadloos of via een netwerkkabel.

Lees meer over internet op meerdere apparaten.

Alternatieve DNS-server instellen

Door een aanval op de DNS-server kan je internetverbinding volledig uitgeschakeld worden. Wij bieden een stappenplan over hoe je een alternatieve DNS-server instelt zodat je weer kunt internetten.

Lees meer over het instellen van een DNS-server.

bellen-via-internet-skype

5
Haal meer uit je televisie

Overal in huis televisie kijken

Veel Nederlandse huishoudens hebben meer dan één televisie in huis. Bij alle providers is het mogelijk om digitale televisie te ontvangen op je tweede toestel.

Lees hoe je digitale televisie op meerdere tv's ontvangt.

Tv-kijken op andere apparaten

Het bekende gevecht om de afstandsbediening: gaan we vanavond naar die spelshow kijken of naar de voetbalwedstrijd? Gelukkig kun je tegenwoordig ook live tv-kijken via je tablet, smartphone of laptop.

Lees hoe je televisie kunt kijken op tablet, smartphone en laptop.

Digitale televisie opnemen

Digitale tv opnemen gaat het makkelijkst met een decoder met een ingebouwde harde schijf. Sommige providers nemen programma’s op in de ‘cloud’. Je betaalt hier dan een vast bedrag per maand voor. Met de nieuwste tv’s is het mogelijk om op te nemen op een externe harde schijf.

Lees meer over het opnemen van digitale tv.

HD televisiekijken

High Definition (HD)-beeld heeft meer beeldpunten dan het normale (SD) tv-signaal. Daardoor is het beeld scherper en gedetailleerder.

Hoe kun jij in HD tv-kijken?

Gebruikstips_Haalmeeruitjetv

6
Pas je abonnement aan

Onderhandelen met je provider

Ben je niet helemaal tevreden met je huidige abonnement bij je provider? Ons stappenplan helpt je om te onderhandelen met je provider.

Stappenplan: onderhandelen met je provider.

Opzeggen en aanpassen van je abonnement

Wanneer je het abonnement wilt aanpassen of opzeggen zijn er een aantal zaken handig om te weten. Wij geven informatie over het aanpassen van je abonnement, maar helpen je ook met overstappen naar een andere provider.

Lees meer over het opzeggen en aanpassen van je abonnement.    

internet-abonnement-aanpassen-provider

Test alles-in-één-providers

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Wat zijn jouw ervaringen met je aanbieder? Hoe kun je je internet versnellen? En wat zijn interessante opties om je tv-abonnement uit te breiden? Deel je kennis en ervaring of stel een vraag op het forum.

Community-channel

Topics over alles-in-1-providers