Internetprovider kiezen: waar let je op?
Aanbieders van internet, televisie en vast bellen hebben verschillende pakketten. Welk pakket kun je waar krijgen? Kun je bij elke aanbieder programma's vanaf het begin terugkijken? En wat zijn de verschillen tussen dsl, kabel en glasvezel?
Expert internet
1
Doe de postcodecheck
Bekijk altijd eerst welke aanbieders op jouw adres internet, televisie en vast bellen aanbieden. Want glasvezel is nog niet in heel Nederland beschikbaar en de aanbieders van glasvezel zijn niet overal actief.
Let extra op bij dsl
Bij internet via dsl (de telefoonlijn) is het belangrijk dat je niet te ver van de wijkcentrale woont. Want hoe groter de afstand, hoe langzamer de verbinding. De postcodecheck in onze Internet en TV Vergelijker geeft je een indicatie van de te verwachten snelheden op jouw adres.
2
Kies de juiste internetsnelheid
Sneller is duurder
Je kunt vaak kiezen uit 3 pakketten: instap, standaard en premium. Wat je nodig hebt, hangt af van je gebruik en het aantal apparaten:
- 30 Mbit/s: voldoende om (draadloos) te surfen, mailen en om beperkt video te streamen op 2 apparaten tegelijk.
- 50 Mbit/s: meer 'comfort'. Voor een gezin, gemiddeld verbruik. Je hebt geen last van elkaar als je met meerdere mensen tegelijk aan het internetten bent.
- 100 Mbit/s en hoger: als je veel en vaak downloadt met meerdere apparaten tegelijkertijd. Bijvoorbeeld Netflix kijken in de hoogste kwaliteit en gamen.
Wil je een nauwkeurige schatting van de internetsnelheid die je nodig hebt? Gebruik dan de handige tool van de Amerikaanse consumentenbond.
Twijfel je?
Neem dan het goedkoopste abonnement. Met 1 telefoontje heb je vaak een sneller abonnement.
Lees meer over:
Een internetprovider kiezen
3
Storingen en service
Een tv-storing of traag internet kan bij elke provider voorkomen. Maar uit ons onderzoek naar de beste provider blijkt dat er grote verschillen zijn tussen aanbieders.
De service laat nogal eens te wensen over. De ene provider levert betere (klanten)service dan de andere. De wachttijden aan de telefoon verschillen enorm.
Elk kwartaal vragen we ons panel naar hun ervaringen met hun provider. Het aantal consumenten dat last heeft van storingen is soms aanzienlijk. Vooral tv-storingen komen regelmatig voor.
De rapportcijfers die ons panel geeft voor hun internet, tv en telefonieverbinding staan ook in onze vergelijker. Dat maakt kiezen makkelijker.
Bekijk en vergelijk:
Deze alles-in-1-providers scoren het best
Internet en TV Vergelijker
4
Kabel, dsl of glasvezel?
Kabel
Internet en tv via kabel raden we aan als je een snelle en stabiele verbinding wil. Er zijn vaak weinig aanbieders en het is meestal duurder dan een dsl-abonnement.
Dsl
Dsl raden we aan als je een goedkoper abonnement zoekt en wil kiezen tussen meerdere aanbieders. Vanaf 2023 heeft KPN bij huishoudens met glasvezel het dsl-signaal uitgezet.
Glasvezel
Glasvezel raden we aan als je een zeer snelle internetverbinding wil. Het moet wel mogelijk zijn op jouw adres.
Lees ook:
Glasvezel, kabel of dsl?
5
Wel of geen tv-pakket
Het aanbod aan streamingsdiensten is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Bedenk voor je ‘automatisch’ een tv-pakket bij een provider kiest, of een streamingsabonnement niet beter bij je past. Er zijn volop alternatieven voor het tv-pakket van de provider.
Tv-pakket via provider
Alle aanbieders hebben een basispakket met zo’n 60 zenders, waaronder de belangrijkste Nederlandse en buitenlandse zenders. Alleen KPN Digitenne heeft een kleiner pakket. Met alle tv-pakketten kun je hd-tv kijken.
Je kunt het basispakket uitbreiden met extra zenderpakketten en betaalzenders. Vaak kun je gemiste programma’s terugkijken en films huren. De mogelijkheden zijn afhankelijk van je provider. Lees meer over interactieve televisie.
Lees meer over:
De alternatieven voor een tv-pakket
6
Vaste telefoonlijn
Check of je de vaste telefoon nog wel nodig hebt. Gebruik je meestal je mobiele telefoon, dan kun je beter stoppen met de vaste telefoon. Dat scheelt, buiten eventuele gesprekskosten, zo’n €60 abonnementskosten per jaar.
Bel je juist veel via de vaste lijn? Kijk dan naar de ‘onbeperkt bellen’-bundels. Met starttarieven en gesprekskosten heb je dan niets te maken. Je betaalt een hoger maandbedrag voor al het belverkeer naar mobiele en vaste nummers.
Gratis bellen via internet
Je kunt ook gratis bellen via internet met programma's zoals Skype, Zoom of Jitsi Meet. Voor Apple-gebruikers is er Facetime.
Lees meer over:
Vaste telefonie
7
Apparatuur in bruikleen
Voor internet
Bij alle aanbieders krijg je een internetmodem in bruikleen. Meestal is dit ook een router voor wifi. Aan dit modem kun je nog een extra router aansluiten om het bereik te verbeteren.
Voor tv
Ook de tv-ontvanger (decoder) krijg je meestal in bruikleen. Bij verschillende providers kun je ook de ingebouwde tuner van je televisie gebruiken. Vaak heb je dan wel een CI+module nodig. Je kunt bij alle aanbieders een tweede tv aansluiten.
Wil tv-programma's opnemen, terugkijken of films huren? Dat kan vaak ook met je tv, maar een losse ontvanger is meestal toch handiger.
Lees meer over:
Apparatuur bij de provider
8
Betaal een goede prijs voor je abonnement
Internet- en tv-pakketten heb je vanaf €50. De goedkoopste pakketten vind je bij dsl-aanbieders. Deze hebben vaak lage internetsnelheden. Duurdere pakketten hebben een hogere internetsnelheid en een groter zenderpakket.
In onze Internet en TV Vergelijker kun je aangeven welke snelheid en tv-opties jij graag wil. Je ziet dan welke aanbieder op jouw adres het goedkoopste is en je kunt meteen overstappen.
Combinatiekorting
Bij veel aanbieders kun je kiezen voor internet en tv in 1 pakket, met of zonder vaste telefonie. Bij een aantal grote providers kun je ook nog mobiele telefonie afnemen of korting krijgen op je energierekening.
Bekijk in onze Internet en TV Vergelijker welke providers combinatiekoring bieden op jouw adres.