icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Kies zelf het ideale pakket|

Vergelijk internet, bellen en tv.

TriplePlay

Kabel, dsl of glasvezel

Snel internetten doe je via kabel, dsl en glasvezel. Maar wanneer kies je voor welke techniek? Digitale televisie kun je daarnaast ook ontvangen via de ether (met een kamerantenne) en satelliet (met een schotel). De technieken hebben zo elk hun voor- en nadelen.
Silvia Smit

Expert Elektronica

Artikel_Video_voorennadelendslkabelenglasvezelArtikel_Video_voorennadelendslkabelenglasvezel

Internet, bellen en tv via de kabel

In Nederland hebben we 1 grote landelijke kabelaanbieder: Ziggo. Enkele kleinere providers zijn Caiway en Zeelandnet/Delta.

Tv is verplicht

Kabelaanbieders zijn van oudsher tv-aanbieders. Televisie is dan ook de basisdienst die je verplicht moet afnemen. Bij alle kabelaars kun je dan ook nog steeds analoge televisie kijken, behalve bij Caiway. Om digitale televisie te kijken heb je vaak extra apparatuur nodig. Afhankelijk van de kabelaar moet je die zelf kopen of je krijgt het in bruikleen.  

Kwaliteit tv en telefonie

De kwaliteit van digitale kabeltelevisie is over het algemeen in orde. De kabelaars bieden extra diensten aan via interactieve televisie, zoals uitzending gemist en het huren van films. Ook de kwaliteit van de telefonie over de kabel is in prima.

Internetsnelheid

Kabelaanbieders kunnen abonnementen leveren met hogere snelheden.  Meestal bieden ze drie verschillende snelheden aan: de snelheid van het instappakket ligt tussen de 25 en 50 Mbit/s, die van het standaardpakket rond de 150 Mbit/s en het snelste pakket vaak boven de 200 Mbit/s. De kabelaanbieders leveren normaal gesproken de beloofde snelheid.

Radio luisteren

Radio wordt nog analoog doorgegeven bij kabelaanbieders. Bij deze internetproviders kun je dus radio blijven beluisteren op elke radio(-tuner).

Regiomonopolie

In een bepaalde regio levert slechts één kabelaanbieder internet, bellen en tv . Aan de hand van een postcodecheck bij een kabelaanbieder (of in de alles-in-1-vergelijker) kun je opzoeken welke kabelaanbieder op jouw adres diensten kunnen leveren. Het is een groot nadeel dat er maar één kabelaar levert op jouw adres: ben je ontevreden over je provider dan kun je niet naar een andere kabelaar overstappen.

Internet, bellen en tv via dsl

De koperen telefoonlijn is door middel van dsl-techniek geschikt gemaakt voor snel internet en digitaal bellen. Aanbieders van zulke diensten noemen we dsl-providers. Je hebt adsl en vdsl, waarbij vdsl de snellere variant is. Voorbeelden van providers zijn KPN, Tele2, Online.nl en Vodafone.

Hoe verder weg van de centrale, hoe langzamer

Internet via de koperdraad is in de praktijk moeilijker op te voeren dan internet via de kabel. De snelheid van dsl is gemiddeld genomen de helft van de snelheid die de providers aanbieden in hun pakket. Dat komt vooral doordat de snelheid bij dsl afneemt als je verder van de wijkcentrale woont. Wil je weten welke snelheid de provider echt kan leveren op jouw adres, doe dan de postcodecheck op de website van de aanbieder. Alle grote providers tonen dan welke snelheid jij kan krijgen, al staat het soms wel in kleine letters.

Tv via dsl: IP-tv

DSL-providers bieden ook televisie aan via dsl. De techniek die hiervoor gebruikt wordt, heet IP-tv. Je moet wel een postcodecheck doen (bijvoorbeeld in onze vergelijker) om te kijken of op jouw adres de internetsnelheid wel hoog genoeg is voor het doorgeven van digitale televisie en voor eventuele extra’s, zoals het opnemen van tv of het aansluiten van een tweede tv.

Tv snoept bandbreedte

Bij de meeste dsl-abonnementen gaat de bandbreedte die nodig is voor televisie af van de bandbreedte voor internet. Tv-kijken heeft dus invloed op de internetsnelheid. Er is één uitzondering: als je een pakket hebt met een internetsnelheid die lager is dan de maximaal haalbare internetsnelheid op jouw adres, dan wordt je verbinding niet langzamer als je tv kijkt.

Radio luisteren

Radio luisteren kan bij dsl-aanbieders niet meer via de 'oude' radiotuner. De decoder (tv-ontvanger) fungeert als radio. In sommige gevallen moet zelfs de tv aan om de gewenste radiozender te kiezen.

Dsl kan goedkoper zijn

Wie in de alles-in-1-vergelijker opzoekt welke abonnementen beschikbaar zijn, ziet vaak dat dsl-aanbieders de goedkoopste zijn voor het basispakket internet, bellen en tv. Maar wie een snel abonnement zoekt, of uitgebreidere pakketten met veel zenders in HD wil, is vaak goedkoper uit bij een kabelaar of glasvezelprovider.

Internet, bellen en tv via glasvezel

Ook via glasvezel krijg je snel internet. Glasvezel is nog lang niet in heel Nederland beschikbaar, maar wel op steeds meer plaatsen. In onze vergelijker vind je ook glasvezelabonnementen.

Je kunt ook de postcodechecker bij glasvezel-leggers als Reggefiber (waar verschillende providers op actief zijn) of CIF (vooral Caiway is hierop actief) gebruiken. Zij geven aan of er een glasvezelproject in jouw buurt zit aan te komen.

Radio luisteren

Enkele glasvezelaanbieders geven radio ook nog analoog door, waardoor je radio kunt blijven luisteren op elke radio(-tuner). Geeft de glasvezelaanbieder radio niet meer analoog door, dan fungeert de decoder (tv-ontvanger) als radio. Soms moet je zelfs de tv aanzetten om de gewenste radiozender te kiezen.

Bekende glasvezelaanbieders zijn KPN, XS4ALL en kabelaar Caiway. Glasvezel kan honderden megabits per seconde leveren en uploaden gaat even snel als downloaden. Een hoge uploadsnelheid is handig als je zelf vaak grote bestanden, zoals foto’s en video’s op internet zet.

Meer over de aanleg en aanbieders van glasvezel.

TV ook mogelijk via ether en satelliet

Het tv-signaal kan ook uit de lucht (ether) ‘geplukt’ worden met een kleine kamerantenne. KPN biedt dit met Digitenne aan. Bij Digitenne heb je minder tv-zenders en HD tv is niet mogelijk. Het is wel iets goedkoper.

CanalDigitaal biedt als enige in Nederland tv via de satelliet aan. Het aanbod is prijstechnisch interessant en je krijgt heel veel zenders, maar je hebt wel een schotel nodig.

Wil je de kwaliteit van de internetproviders en tv- aanbieders met elkaar vergelijken, check dan de resultaten van ons panelonderzoek waar we de beste provider selecteren.

Wil je internetproviders en tv-aanbieders vergelijken op jouw adres? Doe dan de postcodecheck in onze vergelijker voor alles-in-1-providers.Test alles-in-één-providers