icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De looptijd van je hypotheek verlengen

Een annuïteiten of lineaire hypotheek heb je aan het eind van de looptijd helemaal afgelost. Ook een aflossingsvrije hypotheek heeft een looptijd. Vaak 30 jaar. Maar na afloop wordt de hypotheek niet vanzelf afgelost. Kun je niet aflossen met spaargeld of met de uitkering uit een polis? Dan moet je de hypotheek opnieuw afsluiten. Dat kan bij je eigen bank of bij een andere bank.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert hypothekenBijgewerkt op:9 november 2023

Looptijd hypotheek verlengen

Aflossingsvrije hypotheek verlengen bij eigen bank

De Rabobank is de enige hypotheekaanbieder die tot 2023 een aflossingsvrije hypotheek aanbood zonder einddatum. Heb je bij de Rabobank vóór 2023 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan mag je die hypotheek aanhouden zo lang je wilt.

Bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken bij de Rabobank is de looptijd maximaal 30 jaar. Bij alle andere geldverstrekkers is de looptijd ook maximaal 30 jaar. Is de afgesproken looptijd van je aflossingsvrije hypotheek afgelopen? Dan moet je met je bank in gesprek. Het gaat hierbij om een hypotheek waarbij de einddatum van het hypotheekcontract is bereikt. Het gaat dus niet om het einde van de rentevasteperiode. De rentevaste periode eindigt bijvoorbeeld na 10 jaar als je hebt gekozen voor een vaste rente voor 10 jaar.  

Verlengingskosten

Als je de hypotheek langer wilt laten doorlopen, dan kan de geldverstrekker hiervoor verlengingskosten rekenen. Sommigen eisen de tussenkomst van een adviseur, dan zijn er dus advieskosten. Misschien is ook een taxatie nodig. Blijf je bij dezelfde geldverstrekker dan hoef je meestal niet opnieuw naar de notaris.

Inkomenstoets

Een groot aantal aanbieders is bereid om op de einddatum een aflossingsvrije hypotheek te verlengen. Je aanvraag wordt alleen goedgekeurd als de schuld past bij de waarde van je woning en je inkomen op dat moment. 

Hypotheekaanbieders mogen in specifieke situaties de maximale hypotheek berekenen op basis van de werkelijke lasten van je hypotheek. Vooral voor senioren bieden deze ruimere regels extra mogelijkheden. 

Hypotheek afsluiten bij andere bank

Je kunt je hypotheek ook oversluiten naar een andere bank. Dit is slim als de rente ergens anders flink lager is. Stap je over, dan betaal je naast advies- en taxatiekosten ook nog notariskosten.

Het krijgen van een hypotheek bij een nieuwe bank kost meer moeite. De nieuwe bank beoordeelt het volgende:

  • Of je inkomen hoog genoeg is om de hypotheek te blijven betalen. Ga je binnen 10 jaar met pensioen, dan kijkt de bank ook of het pensioeninkomen hoog genoeg is. 
  • Of de hypotheek voldoet aan de nieuwe norm voor aflossingsvrije hypotheken. Bij veel aanbieders mag je maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij lenen. Is de lening hoger, dan moet je voor het meerdere een annuïteitenhypotheek afsluiten. 
  • Of je de lening nog kunt betalen als de fiscale aftrek vervalt. Hypotheekrente is beperkt aftrekbaar. Heb je de hypotheek vóór 2001 afgesloten, dan vervalt de rente-aftrek na 2031. Bij hypotheken die na 2001 zijn gesloten, vervalt de hypotheekrente-aftrek 30 jaar na het afsluiten. De netto maandlasten van de hypotheek stijgen daardoor en ook dit rekent de bank mee.
  • Of er een overlijdensrisicoverzekering (ORV) nodig is. De eisen hiervoor verschillen per bank.