icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoge hypotheekrente: wat nu?

De hypotheekrente is flink gestegen. Moet je nu je hypotheekrente opnieuw vastzetten? Check dan of een andere hypotheekaanbieder een lagere rente aanbiedt. En extra boetevrij aflossen is misschien ook interessant.
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 20 september 2022

Artikelen_overstappenanderekoopwoning

Einde rentevastperiode en nieuwe rente kiezen

Loopt de rentevastperiode van je hypotheekrente af? Je krijgt van je geldverstrekker automatisch een aanbod met een nieuwe rente. Accepteer je deze rente voor de nieuwe rentevaste periode, dan kost dit je niks. Maar het is nu zeker de moeite waard om te checken of je bij een andere hypotheekaanbieder een beter rente-aanbod kunt krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat zo'n 70% van de mensen gemiddeld €5500 euro bespaart bij een overstap naar een andere aanbieder. Op de renteherzieningsdatum betaal je geen boeterente als je de hypotheek oversluit. Wel zijn er bijkomende kosten. Zoals advies-, notaris- en taxatiekosten. Reken eerst uit of je die terugverdient door een lagere hypotheekrente bij een nieuwe aanbieder.

Extra aflossen op je hypotheek

Heb je een deel van je spaargeld echt niet nodig ? Overweeg dan om extra af te lossen op je hypotheek. Je kunt nu vaak meer dan het standaard percentage boetevrij aflossen op je hypotheek. Dat komt omdat de actuele hypotheekrente stijgt. Een extra aflossing zorgt direct voor lagere maandlasten. En op je spaarrekening krijg je toch niet of nauwelijks rente. 

Je mag boetevrij extra aflossen als de actuele rente voor de resterende rentevaste periode hoger is. We leggen dit uit met een voorbeeld. 

Lagere risico-opslag

Bij een hypotheek zonder Nationale hypotheek Garantie (NHG) bestaat de rente uit een basisrente en een risico-opslag. Door extra af te lossen kan de risico-opslag soms naar beneden. Ook als de rente nog een tijd vaststaat. Een lagere risico-opslag scheelt soms wel 0,5% aan hypotheekrente.

Soms past de hypotheekaanbieder de risico-opslag direct aan na een (extra) aflossing. Maar soms pas op de renteherzieningsdatum. Ons stappenplan helpt je om te berekenen of je risico-opslag naar beneden kan. Kan de opslag omlaag? Neem dan contact op met je geldverstrekker en vraag of ze de rente verlagen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.