icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheekrente stijgt: wat nu?

De afgelopen weken schiet de hypotheekrente omhoog. Bij veel aanbieders is de rente al ruim 1% hoger dan een paar maanden geleden. Maar de rente is nog steeds historisch laag. Wat zijn de opties om nog te profiteren van de lage rente? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 4 mei 2022

Artikelen_overstappenanderekoopwoning

Hypotheekrente historisch laag

Hypotheekaanbieders moeten eerst geld 'inkopen'. Hiervoor betalen ze rente. Dat geld lenen ze vervolgens weer uit door hypotheken te verstrekken. De rente die hypotheekaanbieders zelf moeten betalen, stijgt. En daarom verhogen ze ook de hypotheekrente. 

De rente stijgt door het herstel van de economie en de hoge inflatie. Toch is de hypotheekrente nog steeds laag als je het vergelijkt met de afgelopen 50 (!) jaar. Het is de vraag of dat op termijn ook zo blijft. We vroegen 3 economen van grote banken wat ze verwachten van de hypotheekrente. Ze houden alle 3 rekening met een verdere stijging van de rente.

Wat kun je doen om nu nog van die lage rente te profiteren?

Alvast verhogen voor verbouwing of verduurzaming?

Wil je in de komende jaren je huis flink verbouwen of verduurzamen? En wil je hiervoor je hypotheek verhogen? Dan kan het nu een goed moment zijn om de extra hypotheek alvast aan te vragen. Normaal gesproken kun je niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde. Maar voor energiebesparende investeringen gaan veel hypotheekverstrekkers tot 106% van die waarde.

Gemiddeld 2 jaar de tijd

Als je je hypotheek verhoogt voor een verbouwing, stort de bank het geld op een aparte rekening. Dat heet een bouwdepot. Je stuurt de nota’s voor je verbouwing naar de bank en die betaalt ze uit dat verbouwingspotje. Bij veel geldverstrekkers heb je 2 jaar de tijd om het geld uit te geven. Bij bijvoorbeeld ING, ASN en Argenta mag je daar zelfs 36 maanden over doen.

Energiebespaarbudget

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? En wil je energiebesparende aanpassingen doen in je huis? Maar weet je nog niet precies welke? Dan kun je het Energiebespaarbudget aanvragen. Je leent dan een bedrag en dat wordt gestort op een geblokkeerde rekening. Een soort bouwdepot. Je hebt maximaal 2 jaar de tijd om het bedrag in het bouwdepot te gebruiken. Niet alle aanbieders hanteren dezelfde looptijd.

Een aantal geldverstrekkers biedt het energiebespaarbudget ook aan als de hypotheek zonder NHG wordt afgesloten. In dit overzicht staan alle geldverstrekkers waar je een energiebespaarbudget kunt aanvragen. Helaas werken nog niet alle aanbieders hieraan mee.

Tip: vraag naar de rentevergoeding

Over het nog niet opgenomen geld in het bouwdepot betaalt de bank rente. Bij de meeste geldverstrekkers is die rente gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. Maar bij bijvoorbeeld Nationale Nederlanden, Munt Hypotheken en ASR niet. Daar ligt de rente die je ontvangt 1% lager. Bij die aanbieders kost het (lang) aanhouden van een bouwdepot dus extra geld.

Oversluiten bij eigen of andere bank

Heb je jaren geleden gekozen voor een vaste rente van 10 jaar of langer? Dan is die rente waarschijnlijk hoger dan de rente die nu geldt voor nieuwe hypotheken.

Je kunt nog profiteren van de huidige lage rente door:

Bij een overstap naar een andere bank zijn de kosten hoger. Er zijn bijvoorbeeld advieskosten en je moet opnieuw naar de notaris. Misschien heb je ook een taxatierapport nodig. Toch kan oversluiten naar een andere bank voordeliger uitpakken dan bij je oude bank blijven.

De tarieven bij een andere bank kunnen lager zijn. Verder hangt het af van de het soort hypotheek dat je hebt. En hoe hoog de boeterente is die je oude bank rekent als je weg gaat. Met onze rekentool zie je snel wat voor jou het voordeligst is.

Tip: vraag de boeterente nog een keer op

Je kunt niet zomaar een nieuwe hypotheekrente afspreken of overstappen naar een andere geldverstrekker. De hypotheekaanbieder mist hierdoor inkomsten en berekent hiervoor een boete. Hoe hoger het verschil tussen jouw hypotheekrente en de actuele tarieven, hoe hoger de boete. Heb je de boeterente al eens opgevraagd en schrok je toen van het bedrag? Vraag het nu opnieuw. Grote kans dat de boete nu lager is door de hogere hypotheekrentes.

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.