! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De looptijd van je hypotheek verlengen

Een spaarhypotheek los je aan het einde van de looptijd af met het kapitaal uit je spaarpolis. De hypotheek is dan afgelopen. Ook een aflossingsvrije hypotheek heeft een looptijd, vaak 30 jaar. Maar na afloop wordt de hypotheek niet vanzelf afgelost. Kun je niet aflossen met spaargeld of met de uitkering uit een spaarpolis, dan moet je de hypotheek opnieuw afsluiten. Dat kan bij je eigen bank of bij een andere bank.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:20 mei 2021

Looptijd hypotheek verlengen

Besparen op je hypotheek

Snel weten of je kunt besparen op je hypotheek door overstappen naar een andere bank of rentemiddelen bij je eigen bank? 

Bereken in 5 minuten of je kunt besparen

Illustratie-hypotheek-aanpassen-en-besparen

Hypotheek verlengen bij eigen bank

Na afloop van de, met de bank afgesproken, looptijd van je hypotheek moet je met je bank in gesprek. Het gaat hierbij om aflossingsvrije hypotheek of beleggingshypotheken waarbij de afloopdatum van het hypotheekcontract is bereikt. Het gaat dus niet om de afloop van de rentevasteperiode (bijvoorbeeld het aflopen van een rente die je 10 jaar hebt vastgezet).

Wil je de hypotheek langer door laten lopen, dan kan de bank kan hiervoor verlengingskosten rekenen. Sommige geldverstrekkers eisen de tussenkomst van een adviseur (dan zijn er dus advieskosten) en misschien is ook een taxatie nodig. Bij de meeste banken hoef je niet opnieuw naar de notaris.

Banken kunnen een inkomens-/lastentoets doen maar gaan meestal soepel om met de uitkomsten. De hypotheek kan vrijwel altijd gewoon doorlopen. De bank kan wel vragen om een deel annuïtair te gaan aflossen.

Hypotheek afsluiten bij andere bank

Je kunt je hypotheek ook oversluiten naar een andere bank. Dit is zinvol als de rente elders flink lager is. Stap je over, dan betaal je naast advies- en taxatiekosten ook nog notariskosten. Het krijgen van een hypotheek bij een nieuwe bank heeft veel meer voeten in de aarde.

De nieuwe bank beoordeelt het volgende:

  • Of je inkomen hoog genoeg is om de hypotheek te blijven betalen. Ga je binnen 10 jaar met pensioen dan zal de bank ook kijken of het pensioeninkomen hoog genoeg is. 
  • Of de hypotheek voldoet aan de nieuwe norm die geldt sinds 2011: bij de meeste aanbieders mag je maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij lenen. Is de lening hoger, dan moet je het meerdere gaan aflossen.
  • Of je de lening nog kunt betalen als de fiscale aftrek vervalt. Hypotheekrente is beperkt aftrekbaar: heb je vóór 2001 afgesloten, dan vervalt de rente-aftrek na 2031. Bij hypotheken die na 2001 zijn gesloten vervalt de hypotheekrente-aftrek 30 jaar na afsluiten. De netto maandlasten van de hypotheek stijgen daardoor en ook dit rekent de bank mee.
  • Of er een overlijdensrisicoverzekering (ORV) nodig is. De eisen hiervoor verschillen per bank.

Meer voordelen bij je lidmaatschap

Van hypotheek tot verhuisdoos. Wij helpen je met tips en tools voor het afsluiten en aanpassen van je hypotheek. Met een lidmaatschap ontvang je meer voordelen. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie over diensten of hulp bij juridische vragen.

Word lid

Lees verder