icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

De looptijd van je hypotheek verlengen

Een annuïteiten of lineaire hypotheek heb je aan het eind van de looptijd helemaal afgelost. Ook een aflossingsvrije hypotheek heeft een looptijd. Vaak 30 jaar. Maar na afloop wordt de hypotheek niet vanzelf afgelost. Kun je niet aflossen met spaargeld of met de uitkering uit een polis? Dan moet je de hypotheek opnieuw afsluiten. Dat kan bij je eigen bank of bij een andere bank.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 9 januari 2023

Looptijd hypotheek verlengen

Hypotheek verlengen bij eigen bank

Is de afgesproken looptijd van je aflossingsvrije hypotheek of beleggingshypotheek afgelopen? Dan moet je met je bank in gesprek. Het gaat hierbij om een hypotheek waarbij de einddatum van het hypotheekcontract is bereikt.

Het gaat dus niet om het einde van de rentevasteperiode. Dat is als je hebt gekozen voor een vaste rente voor 10 jaar en die 10 jaar zijn voorbij. 

Verlengingskosten

Als je de hypotheek langer wilt laten doorlopen, dan kan de geldverstrekker hiervoor verlengingskosten rekenen. Sommigen eisen de tussenkomst van een adviseur, dan zijn er dus advieskosten. Misschien is ook een taxatie nodig. Bij de geldverstrekkers hoef je niet opnieuw naar de notaris.

Inkomenstoets

Uit ons onderzoek blijkt dat een groot aantal aanbieders bereid is om op de einddatum een aflossingsvrije hypotheek te verlengen. Je aanvraag wordt alleen goedgekeurd als de schuld past bij de waarde van je woning en je inkomen op dat moment. 

Hypotheekaanbieders mogen in specifieke situaties de maximale hypotheek berekenen op basis van de werkelijke lasten van je hypotheek. Vooral voor senioren bieden deze ruimere regels extra mogelijkheden. 

Hypotheek afsluiten bij andere bank

Je kunt je hypotheek ook oversluiten naar een andere bank. Dit is slim als de rente ergens anders flink lager is. Stap je over, dan betaal je naast advies- en taxatiekosten ook nog notariskosten.

Het krijgen van een hypotheek bij een nieuwe bank heeft veel meer voeten in de aarde. De nieuwe bank beoordeelt het volgende:

  • Of je inkomen hoog genoeg is om de hypotheek te blijven betalen. Ga je binnen 10 jaar met pensioen, dan kijkt de bank ook of het pensioeninkomen hoog genoeg is. 
  • Of de hypotheek voldoet aan de nieuwe norm voor aflossingsvrije hypotheken. Bij de meeste aanbieders mag je maximaal 50% van de woningwaarde aflossingsvrij lenen. Is de lening hoger, dan moet je het meerdere aflossen.
  • Of je de lening nog kunt betalen als de fiscale aftrek vervalt. Hypotheekrente is beperkt aftrekbaar. Heb je de hypotheek vóór 2001 afgesloten, dan vervalt de rente-aftrek na 2031. Bij hypotheken die na 2001 zijn gesloten, vervalt de hypotheekrente-aftrek 30 jaar na afsluiten. De netto maandlasten van de hypotheek stijgen daardoor en ook dit rekent de bank mee.
  • Of er een overlijdensrisicoverzekering (ORV) nodig is. De eisen hiervoor verschillen per bank.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.