icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Senioren en overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek

Overlijdensrisicoverzekeringen. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten? In bepaalde gevallen eist de bank een overlijdensrisicoverzekering (ORV), maar voor veel senioren is dat te duur. Welke mogelijkheden blijven er over?

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:16 oktober 2018

afbeelding overlijdensrisicoverzekering

Wanneer verplicht

Als je hypotheek hoger is dan 80% van de woningwaarde, stellen de meeste banken een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verplicht. Het verzekerde bedrag is minimaal het verschil tussen de hoogte van de hypotheekschuld en de woningwaarde. 

Het afsluiten van een ORV is voor senioren vaak erg duur. Dit komt door het hogere overlijdensrisico vanwege de hogere leeftijd. De maandlasten gaan ook omhoog, omdat senioren vaak meer en sneller moeten aflossen. De ORV stopt bij uiterlijk de 80-jarige leeftijd en de bank eist dat de hypotheekschuld op dat moment gelijk is aan maximaal 80% van de woningwaarde. 

Sinds 2018 is een ORV bij hypotheken met NHG niet meer verplicht

Wanneer niet nodig

Heb je zelf geen behoefte aan een overlijdensrisicoverzekering? Bijvoorbeeld omdat je alleen bent of omdat je partner ook het huis kan betalen als jouw inkomen wegvalt? Bij sommige banken is het dan niet nodig om een ORV af te sluiten, ook niet boven 80% van de woningwaarde. Banken die hieraan meewerken zijn onder andere:

 • ABN Amro
 • BLG Wonen (bij een lineaire of annuïtaire hypotheek)
 • Florius
 • ING
 • MoneYou
 • RegioBank 

Afsluiten tot welke leeftijd?

Vaak is de maximale aanvangsleeftijd 65 jaar, maar bij enkele banken is deze verzekering al niet meer afsluitbaar wanneer je ouder bent dan 60. Verzekeraars hebben uiteenlopende leeftijden voor zowel de maximum aanvangsleeftijden als eindleeftijden van een ORV.

Tip: kies scherpe looptijd

Je kunt als senior veel geld besparen op je nieuwe ORV. Dit doe je door de looptijd precies te laten aansluiten op de periode dat de hypotheek hoger is dan de grens die de bank aanhoudt voor een verplichte ORV. Dat kan bij de meeste banken.

Bij een annuïteitenhypotheek van 100% van de woningwaarde en een hypotheekrente van 3% is de lening na iets meer dan 8 jaar 80% van de waarde van de woning. Meestal heb je dan geen ORV meer nodig. Start je met een hypotheek van 90% van de woningwaarde, dan bereik je dit punt al na 5 jaar.

Besparen op bestaande overlijdensverzekering

Heb je al een overlijdensrisicoverzekering die is verpand aan de hypotheek? Misschien kan het verzekerde bedrag omlaag of is de polis helemaal overbodig. Het uitgangspunt is dat je partner financieel niet in de problemen komt na jouw overlijden. Als de polis is verpand aan de hypotheek moet de bank eerst toestemming geven. Als er ondertussen voldoende is afgelost op de lening, gaat de bank meestal akkoord met een verlaging of opzegging. Voor het opheffen van de verpanding, rekent de bank soms een kleine vergoeding. Een enkele keer ben je verplicht hiervoor een tussenpersoon in te schakelen.

Lees ook:

Boek: Prettig blijven wonen

Het is een cliché, maar ouder worden komt met gebreken. Traplopen gaat moeilijker, de drempels in huis zijn te hoog en het huishouden valt zwaar. Met wat aanpassingen of een verbouwing geniet je nog jaren van je vertrouwde thuis. Is ergens anders wonen een betere optie? Kies dan een woonvorm die bij je past. Lees alles over de uiteenlopende mogelijkheden in Prettig blijven wonen, een uitgave van de Consumentenbond.

Bestel het boek Prettig blijven wonen

Prettig blijven wonen 2017

Nieuw & interessant

 • verzilverlening
  Eerste indruk  |  23 nov.

  SVn Verzilverlening

  De SVn Verzilverlening maakt het voor huiseigenaren van 57 jaar en ouder met een laag inkomen mogelijk om tegen lage kosten de eigen woning te verbeteren, seniorvriendelijk te maken of te verduurzamen. Hier is veel behoefte aan. Wij hopen dat gemeenten de Verzilverlening zo spoedig mogelijk gaan aanbieden.
 • Artikel 8 tips pensioenen
  16 okt.

  Tot welke leeftijd kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

  De maximum aanvangsleeftijden als eindleeftijden bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering lopen uiteen. Bekijk ze in het tabel per verzekeraar.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.