icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Opeethypotheek: veelgestelde vragen

Hoe werkt een opeethypotheek en waar moet je op letten bij het afsluiten? Wat zijn de voor- en nadelen? We beantwoorden veelgestelde vragen over de opeethypotheek.
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert hypothekenBijgewerkt op:26 november 2024

Opeethypotheek

De opeethypotheek

Veel zestigplussers hebben een huis met een flinke overwaarde. Met een opeethypotheek of verzilverhypotheek kun je nu al een deel van de overwaarde opnemen. Je hoeft niet te wachten totdat je het huis verkoopt. Je hebt geen maandelijkse lasten, want de rente wordt opgeteld bij de schuld. Dat is anders dan bij een 'gewone' hypotheek.  

Mag ik mijn huidige hypotheek en schulden aanhouden?

Dat verschilt per aanbieder. 

ABN AMRO

Als je huidige hypotheek bij ABN AMRO loopt, dan mag je die aanhouden. Loopt je hypotheek elders? Dan moet je die aflossen of oversluiten naar ABN AMRO. 

Een hypotheek náást de opeethypotheek kan alleen als je de maandlasten kunt betalen. De maximale hypotheek mag dan berekend worden op basis van de werkelijke rentelasten. 

Florius

De huidige hypotheek moet worden afgelost. Bijvoorbeeld met het geld dat na het afsluiten van de verzilverhypotheek beschikbaar komt. Een openstaande BKR-schuld mag in totaal niet meer bedragen dan €5.000. 

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in