icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Opeethypotheek: veelgestelde vragen

Waar moet je op letten bij een opeethypotheek? En wat zijn de voor- en nadelen per hypotheekaanbieder? We beantwoorden veelgestelde vragen over de opeethypotheek.
ellen kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 28 november 2022

Opeethypotheek

De opeethypotheek

Speciaal voor zestigplussers is er de opeethypotheek. Zo’n hypotheek wordt ook wel overwaarde- of  verzilverhypotheek genoemd.  Je hebt geen maandelijkse lasten, want de rente wordt opgeteld bij de schuld. Bij verkoop van je woning los je de schuld af, inclusief alle bijgeschreven rente. Een eventuele restschuld wordt kwijtgescholden als je voldoet aan alle voorwaarden. 

Deze hypotheek kun je afsluiten als je (pensioen)inkomen te laag is voor een aflossingsvrije hypotheek. Op dit moment kun je kiezen uit vier opeethypotheken: ABN Amro Overwaarde Hypotheek, Florius Verzilver Hypotheek, Onderlinge ’s-Gravenhage ZilverHuis Hypotheek en SocioHypotheek.

Een opeethypotheek is een ingewikkeld product. Voordat je zo’n hypotheek afsluit, wil je natuurlijk wel precies weten hoe het zit. In dit artikel worden alle veelgestelde vragen beantwoord. Bijvoorbeeld wat er gebeurt als de waarde van je woning daalt. Of wat de gevolgen zijn als je de woning niet goed onderhoudt. Bekijk de antwoorden en je weet alles over de opeethypotheek. 

 

Wanneer heb je recht op de restschuldgarantie? 

De restschuld wordt kwijtgescholden als je aan alle strenge voorwaarden voldoet. Je moet bijvoorbeeld de hypotheekaanbieder op de hoogte houden van de waardeontwikkeling van je woning. Wat als uit de vragenlijst of de nieuwe taxatie blijkt dat er achterstallig onderhoud aan de woning is? Dan moet je dat onderhoud (laten) uitvoeren. Heb je daar geen geld voor? Dan worden deze kosten opgeteld bij je schuld.  

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue