icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Aanvullende zorgverzekering

De zorgverzekeraar mag iemand weigeren voor de aanvullende zorgverzekering. In tegenstelling tot de basisverzekering geldt voor de aanvullende verzekering namelijk geen wettelijke acceptatieplicht.

afwijzing-acceptatieplicht-aanvullend

Mag een zorgverzekeraar je weigeren?

Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen welke aanvullende verzekeringen zij aanbieden, aan wie en onder welke voorwaarden. Een verzekeraar mag jou dus weigeren voor de aanvullende verzekering of een hogere premie vragen als je ouder of chronisch ziek bent.

Verzamel bewijs-1200x800Wat houdt de acceptatieprocedure in?

Doe je een aanvraag voor een (uitgebreide) aanvullende zorgverzekering waarbij een acceptatieprocedure geldt, dan moet je een vragenlijst van de verzekeraar invullen. Één van de vragen kan bijvoorbeeld zijn of je al onder behandeling van een arts of andere zorgverlener bent, of dat je verwacht komend jaar behandeld te moeten worden. Soms wordt een vraag gesteld over je zorggebruik van meerdere jaren terug. 

Ook kun je vragen verwachten over je medicijngebruik, of je een bril of lenzen draagt en/of je onder behandeling van een orthodontist bent of dat binnenkort verwacht. Een enkele keer moet je zelfs verklaren of je lichamelijk en geestelijk 'gezond en vrij' van klachten bent. Ben je dat niet, dan moet je dat toelichten.

Klacht indienen-1200x800Wat als je wordt afgewezen?

De verzekeraar stuurt je de uitslag van de medische acceptatie direct toe, mits je daarom hebt gevraagd. Dat is belangrijk, want bij een afwijzing op medische gronden heb je in dat geval nog de gelegenheid je uit de acceptatieprocedure terug te trekken. Dan hoef je in de toekomst niet te vermelden dat je ooit geweigerd bent voor een aanvullende verzekering.

Wacht ook (als dat nog kan) bij overstappen van zorgverzekering met het opzeggen van je oude verzekering, voor je weet of je geaccepteerd wordt bij de nieuwe zorgverzekeraar.

Lees meer: