icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tips bij grote kortingsacties

Grote kortingsacties zoals Black Friday vallen over het algemeen tegen, maar er kunnen hele goede aanbiedingen tussen zitten. Wij geven een aantal tips om het kaf van het koren te scheiden.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert ElektronicaBijgewerkt op:16 juni 2020

black-friday-nieuws

Algemene tips

Vergelijk prijzen

Zorg altijd dat je de prijs van een product vergelijkt met die bij andere winkels. Winkeliers passen vaak trucjes toe om een korting gunstiger te laten lijken dan hij is. Zo zie je vaak dat de korting is berekend aan de hand van de adviesprijs. Daardoor lijkt een aanbieding veel hoger dan hij werkelijk is.

Check de prijshistorie

Winkels kunnen naar aanloop van een grote kortingsactie hun prijzen verhogen. Die komen vervolgens op de dag zelf met 'spectaculaire' prijsdalingen. Kijk naar de prijshistorie van producten op bijvoorbeeld Tweakers Pricewatch of met een browserextentie zoals Keepa voor Amazon. Het prijsverloop over een langere periode geeft een goed beeld van de waarde van een korting.

De laagste prijs

Op vergelijkingssites vind je niet altijd de laagste prijs van een product. Het komt steeds vaker voor dat bepaalde kortingen niet verrekend zijn in de prijzen op vergelijkingssites. Het gaat om 2 soorten korting:

 • Cashback: deze korting wordt vooral door fabrikanten aangeboden. Je betaalt eerst het hele bedrag. Na registratie krijg je, meestal op de website van de fabrikant, korting teruggestort op je rekening. Op de website van de fabrikant zie je bij welke producten je een bedrag terugkrijgt. En welke winkels meedoen aan de actie. 
 • Kassakorting: deze korting is vaak een samenwerking tussen een bepaalde winkel en een bepaald merk. Je ziet de korting pas op de website van de winkel. Ben je op een vergelijkingssite? Klik dan op verschillende winkels om te kijken of er nog ergens kassakorting wordt aangeboden.

Black Friday

Wacht tot vrijdag

Veel winkels maken de dagen voor Black Friday (deels) al hun aanbiedingen bekend. Zit dé deal waar je naar op zoek bent er niet tussen? Wacht dan totdat Black Friday écht begint. Je hebt dan veel meer keuze en vaak kom je nog betere aanbiedingen tegen. Vergeet Cyber Monday niet. Ook op de maandag na Black Friday zijn nog veel aanbiedingen. 

Beste Black Friday-deals

Op veel forums maken gebruikers overzichten van kortingsacties. Ook wisselen gebruikers onderling tips uit. Dat levert vaak een schat aan waardevolle informatie op. De Consumentenbond onderzoekt elk jaar de prijzen. Met de Beste Deal Alert ontdek je dagelijk de beste Black Friday-deals. 

Let ook op tv en internetabonnementen

Niet alleen op producten kun je korting krijgen. Veel providers doen ook mee met Black Friday. Het kan voordelig zijn om over te stappen naar een andere provider. Ook hier geldt weer: zorg dat je altijd eerst het volledige aanbod vergelijkt. Bijvoorbeeld in onze vergelijker van internet en tv abonnementen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • privacytest-sociale-netwerken
  7 mrt.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • Achteraf-betalen-via-klarna-en-riverty
  22 feb.

  Webwinkels zonder achteraf betalen

  Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.
 • Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty
  Nieuws | 24 nov.

  Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty

  De Consumentenbond krijgt meldingen van consumenten die problemen ondervinden na het achteraf betalen van rekeningen via betaaldiensten Klarna en Riverty. De Consumentenbond heeft de betaaldiensten aangesproken.