icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Tips bij grote kortingsacties

Grote kortingsacties zoals Black Friday vallen over het algemeen tegen, maar er kunnen hele goede aanbiedingen tussen zitten. Wij geven een aantal tips om het kaf van het koren te scheiden.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag     Expert Elektronica Bijgewerkt op: 16 juni 2020

black-friday-nieuws

Algemene tips

Vergelijk prijzen

Zorg altijd dat je de prijs van een product vergelijkt met die bij andere winkels. Winkeliers passen vaak trucjes toe om een korting gunstiger te laten lijken dan hij is. Zo zie je vaak dat de korting is berekend aan de hand van de adviesprijs. Daardoor lijkt een aanbieding veel hoger dan hij werkelijk is.

Check de prijshistorie

Winkels kunnen naar aanloop van een grote kortingsactie hun prijzen verhogen. Die komen vervolgens op de dag zelf met 'spectaculaire' prijsdalingen. Kijk naar de prijshistorie van producten op bijvoorbeeld Tweakers Pricewatch of met een browserextentie zoals Keepa voor Amazon. Het prijsverloop over een langere periode geeft een goed beeld van de waarde van een korting.

De laagste prijs

Op vergelijkingssites vind je niet altijd de laagste prijs van een product. Het komt steeds vaker voor dat bepaalde kortingen niet verrekend zijn in de prijzen op vergelijkingssites. Het gaat om 2 soorten korting:

 • Cashback: deze korting wordt vooral door fabrikanten aangeboden. Je betaalt eerst het hele bedrag. Na registratie krijg je, meestal op de website van de fabrikant, korting teruggestort op je rekening. Op de website van de fabrikant zie je bij welke producten je een bedrag terugkrijgt. En welke winkels meedoen aan de actie. 
 • Kassakorting: deze korting is vaak een samenwerking tussen een bepaalde winkel en een bepaald merk. Je ziet de korting pas op de website van de winkel. Ben je op een vergelijkingssite? Klik dan op verschillende winkels om te kijken of er nog ergens kassakorting wordt aangeboden.

Black Friday

Wacht tot vrijdag

Veel winkels maken de dagen voor Black Friday (deels) al hun aanbiedingen bekend. Zit dé deal waar je naar op zoek bent er niet tussen? Wacht dan totdat Black Friday écht begint. Je hebt dan veel meer keuze en vaak kom je nog betere aanbiedingen tegen. Vergeet Cyber Monday niet. Ook op de maandag na Black Friday zijn nog veel aanbiedingen. 

Beste Black Friday-deals

Op veel forums maken gebruikers overzichten van kortingsacties. Ook wisselen gebruikers onderling tips uit. Dat levert vaak een schat aan waardevolle informatie op. De Consumentenbond onderzoekt elk jaar de prijzen. Met de Beste Deal Alert ontdek je dagelijk de beste Black Friday-deals. 

Let ook op tv en internetabonnementen

Niet alleen op producten kun je korting krijgen. Veel providers doen ook mee met Black Friday. Het kan voordelig zijn om over te stappen naar een andere provider. Ook hier geldt weer: zorg dat je altijd eerst het volledige aanbod vergelijkt. Bijvoorbeeld in onze vergelijker van internet en tv abonnementen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Online kopen

Nieuw & interessant

 • krimpflatie
  Nieuws | 28 feb.

  Krimpflatie grote ergernis onder consumenten

  Consumenten ergeren zich enorm aan stiekeme prijsstijgingen. Dat blijkt uit de meldingen die de Consumentenbond ontving op zijn meldpunt Eerlijk. Van de ruim 1500 meldingen gingen er 900 over krimpflatie. Daarbij zit er minder in een verpakking, maar daalt de prijs niet mee.
 • Juwelen
  15 feb.

  Buitenlandse webshops : onveilige sieraden

  Wie sieraden online koopt, loopt kans een product te kopen met een te hoge concentratie aan zware metalen. Dit blijkt uit onderzoeken van onze Deense en Belgische collega’s.
 • online-winkelen
  Nieuws | 19 jan.

  Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza

  De Consumentenbond waarschuwt voor webwinkel ByZaaza. Aanleiding zijn de tientallen klachten die de Consumentenbond in korte tijd over het bedrijf ontving en de honderden klachten van ontevreden klanten op Trustpilot.
 • nepwebshop-veilig-internet
  14 dec.

  Professionele nepshops met luxe artikelen

  Internetcriminelen zijn regelmatig actief met ‘nepshops’, vaak met aanbiedingen van populaire elektronica en gadgets. Als je oplet kun je ze herkennen.