icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Schikken met een bank of verzekeraar

Heb je een conflict met een financieel dienstverlener, zoals je bank of verzekeraar? Dan kun je dat juridisch uitvechten. Maar dit leidt vaak tot een schikking. Wanneer ga je daarmee akkoord en waar moet je op letten?
priscilla blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 14 juli 2022

man contract kantoor

Wat is een schikking?

Je hebt een conflict met een bank of verzekeraar. Dan kan het bedrijf je soms een schikking aanbieden in de vorm van een vergoeding. Dit gebeurt als:

  • Je (voor een deel) gelijk hebt.
  • Het bedrijf een gang naar de rechter wil voorkomen.
  • Om de klantrelatie goed te houden. 

Een schikking is altijd vrijwillig. Alle partijen moeten dus instemmen met het voorstel. Onderhandelingen zijn mogelijk. Schikken gebeurt regelmatig, maar je moet als klager vaak wel volhouden.

Wat moet je weten?

Je krijgt niet dagelijks met een schikkingsvoorstel te maken. Daarom is het handig om te weten waar je op kunt letten. Wij zetten tips en andere belangrijke punten voor je op een rij. Zoals eerdere uitspraken die zijn gedaan rondom schikkingen. Gebruik deze in je voordeel. 

Uitkering uit coulance

In plaats van een schikkingsvoorstel te doen, kan een bank of verzekeraar ook uit coulance vergoeden. Bij coulance geeft de bank of verzekeraar de aansprakelijkheid niet toe. Maar hij komt de klant (voor een deel) tegemoet met een eenzijdig voorstel.

Dreigen met juridische stappen of naar het financieel klachtloket Kifid gaan is soms genoeg om de dienstverlener een vergoeding te laten betalen. Andere tips om je klacht kracht bij te zetten zijn:

  • Zet je klacht duidelijk en concreet op papier. En toon aan waarom de gevraagde oplossing redelijk is. Gebruik een van onze voorbeeldbrieven (alleen voor leden met het pakket Geld & Recht of Volledig & Vertrouwd).
  • Schakel je eventuele rechtsbijstandsverzekeraar in.
  • Je kunt je klacht ook bij de Consumentenbond melden voor publicatie in een rubriek, zoals Leergeld. Mail naar Leergeld.

Keuzehulp rechtsbijstandverzekeringen

Overweeg je een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Gebruik de keuzehulp Rechtsbijstandverzekeringen. Via een paar simpele stappen zie je direct welke rechtsbijstandverzekering het beste bij je wensen past.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.