icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Coronavirus & reizen: je rechten

Wat als je reis, vakantieverblijf of vlucht geannuleerd wordt vanwege corona? En hoe zit het als je zelf wilt annuleren. Lees waar je recht op hebt. 
Sandra Mul

Sandra Mul     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 februari 2022

paspoort kwijt op vliegveld

Voor je op reis gaat: check het reisadvies

Controleer voor je op reis gaat of er risico's zijn in het land van bestemming en wat het reisadvies is. Het laatste reisadvies vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je kunt ook de Reisapp Buitenlandse Zaken gebruiken. Bekijk meer informatie van de overheid over het coronavirus en gevolgen voor reizen naar het buitenland.

Vliegmaatschappij annuleert vlucht 

Een vliegmaatschappij kan een vlucht annuleren door corona. Je kunt dan met verschillende scenario's te maken krijgen.

Als de luchtvaartmaatschappij failliet gaat en de reis daardoor niet doorgaat, dan moet een pakketreisaanbieder met een redelijk alternatief komen. Zoals een andere vlucht en kosteloos omboeken naar een andere vervoerder. Alleen als dat redelijkerwijs écht niet kan, mag de aanbieder pas annuleren. En dan moet die binnen 14 dagen de reissom teruggeven.

Kom je er niet uit met de vliegtuigmaatschappij? Lees dan onze tips en maak gebruik van onze voorbeeldbrieven.

Reisorganisatie, vervoerder of vakantieverblijf annuleert de reis

Ook de reisorganisatie kan de reis annuleren of aanpassen door bijvoorbeeld corona.

Zelf annuleren

Je kunt er ook voor kiezen om je reis, vlucht of accommodatie zelf te annuleren. In de meeste gevallen kun je het beste afwachten tot de partij waar je hebt geboekt annuleert. Heb je zelf corona en/of een andere (ernstige) ziekte? Bekijk dan of je recht hebt op je annuleringsverzekering.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.