icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Accessoires voor je smartphone

Van telefoonhoesjes tot aanraakpennen, voor elke smartphone zijn er accessoires beschikbaar. Met sommige accessoires bescherm je een toestel. Met andere vergroot je de functionaliteit. Welke accessoires zijn er allemaal en wat kun je er mee?
Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  12 september 2017

smartphone-opladen-accesoires

Welke hoesjes zijn er voor je smartphone?

Er zijn verschillende soorten telefoonhoesjes:smartphone-koopadvies-hoesje-case

 • Backcovers: beschermen alleen de achterkant van je smartphone.
 • Book- en flipcases: beschermen de voor- en achterkant en kun je openklappen.
 • Zware, stevige hoesjes: verpakken je smartphone helemaal. Vooral geschikt in ruige omstandigheden.
 • Bumpers: beschermen vooral de zijkant van het toestel.
 • Waterproof cases: beschermen je smartphone onder water.
 • Sleeves: hier schuif je de smartphone in en uit.

In de resultaten van onze smartphonetest lees je hoe valbestendig een smartphone is.

Welke opladers zijn er voor je smartphone?

Er zijn verschillende soorten opladers.smartphone-powerbank

 • Standaard (muur)oplader. Deze krijg je in de meeste gevallen meegeleverd met je nieuwe smartphone of tablet en steek je gewoon in het stopcontact.
 • Snellader. Variant van de muurlader die je smartphone sneller oplaadt dan een standaard-oplader.
 • Quick charge. Een oplader die relatief snel oplaadt in vergelijking met andere opladers en vooral handig is als je tussendoor je smartphone wilt bijladen. Er zijn inmiddels diverse versies van de Quick charge (versie 2, 3 en inmiddels ook 4+). Wel moet je smartphone ondersteuning hebben voor Quick charge. 
 • Draagbare oplader. Een draagbare batterij wordt ook wel 'powerbank' genoemd. Hiermee laad je je smartphone op als er geen stopcontact in de buurt is. De opladers variëren in capaciteit, aansluitingen en voltage. Ook zijn er hoesjes verkrijgbaar waar een extra batterij inzit.
 • Auto-lader. Afhankelijk van je auto kun je je smartphone direct opladen via een USB-aansluiting. Als jouw auto geen usb-aansluiting heeft, dan moet je een aparte lader kopen die je aansluit op de sigarettenaansteker. Daarvoor kun je kiezen uit 2 versies: met een vaste usb-kabel of een waar je één of meerdere usb-kabels in kunt doen.
 • Bureaulader. Handig als je veel op één plek werkt of allerlei randapparatuur wilt verbinden. Zo kun je bijvoorbeeld een Windows-smartphone verbinden met een beeldscherm, muis en toetsenbord. Plaats je smartphone in een ‘dock’ die de juiste hoek heeft om het scherm goed af te lezen.

Oordopjes of hoofdtelefoon voor je smartphone?

De witte Apple Earpods zijn het populairst, maar er zijn veel meer soorten. smartphone-oordopjes

 • Standaard oordopjes worden het meest verkocht, deze worden meestal ook meegeleverd met een nieuwe smartphone.
 • In-ear oordopjes druk je in je oor waardoor ze stevig vast zitten en je minder last hebt van omgevingsgeluid of wegglippend geluid.
 • Oordopjes met een oorhaak zijn handig voor sporters. Deze plaats je achter je oorschelp waardoor ze er minder snel uitvallen.
 • Oordopjes met een oorclip worden vastgeklemd in je oorschelp. Voor de Apple Earpods zijn er sprng opzetclipjes te koop.
 • Hoofdtelefoons hebben een band over je hoofd of in de nek.
 • Bluetooth hoofdtelefoons en oordopjes hebben geen draden en kabels, maar een oplaadbare batterij.

Welke functies kan schermfolie hebben?

Beschermende folie op je scherm is niet nodig, want vrijwel alle smartphoneschermen zijn zeer krasbestendig. Er zijn ook schermfolies met een andere functie. Galaxy-j5-hoofbeeld-eerste-indruk

 • Matte screen protector. Ideaal in direct zonlicht omdat de doffe laag weerspiegelingen en schitteringen voorkomt.
 • Privacy screen protector. Het scherm is alleen recht van voren leesbaar, zodat omstanders niet kunnen meekijken.
 • Glazen screen protector. Kan bij een val op het scherm deels de klap opvangen. De schermbeschermer breekt dan, maar het beeldscherm misschien niet.

Welke soorten aanraakpennen zijn er?

Een aanraakpen is een alternatief voor het bedienen van het aanraakscherm met je vinger. Bij sommige smartphones wordt een aanraakpen en software voor de pen meegeleverd. Die is dan geschikt voor het maken van schetsen of aantekeningen. Het aanraakgedeelte van de pen varieert in dikte. Enkele aanraakpennen zijn ook drukgevoelig. Ze detecteren hoe hard je op het scherm drukt en vertalen dat in de dikte van de lijn.

Wat kun je met minilenzen?

Met een minilens, zoals de Ollo Clip, geef je leuke effecten aan foto's. Er zijn verschillende minilenzen:smartphone-koopadvies-lenzen-minilenzen

 • Fisheye-lens: hiermee maak je foto's onder een hoek van 180 graden.
 • Macrolens: hiermee kun je objecten van dichtbij beter fotograferen.
 • Groothoeklens: om mooie panorama's mee vast te leggen.

Wat kun je met SD-kaarten?

Veel smartphones met Android of Windows hebben een ingang voor micro sd-kaarten. Daarmee kun je de opslagruimte uitbreiden, maar dit werkt niet altijd even goed. Lees meer over de opslagruimte op je smartphone.

Wat doen connectoren?

Via connectoren verbind je een smartphone via kabels en adapters met andere apparaten. Zo kun je een smartphone verbinden met je televisie, sd-kaartlezer, usb-apparaat en monitoren.

Draagbare speakers voor je smartphone

Draagbare speakers variëren in formaat. Je kunt verbinding maken met de speaker via een 3,5 mm jack-kabel of draadloos via bluetooth of Apple AirPlay.

Carkits en autoradio's voor je smartphone

Gebruik voor bellen in de auto altijd een carkit. Een carkit kun je via je autoradio gebruiken. Ook zijn er carkits die onafhankelijk van je radio werken doordat ze een eigen speaker hebben. Carkits kun je zelf plaatsen of laten inbouwen.

Sommige nieuwe autoradio's beschikken over bluetooth. Dan kun je je smartphone draadloos verbinden en handsfree bellen. Je hoort een gesprek dan door de autospeakers.

Autohouders met of zonder laadfunctie?

auto-lader-opladersmartphones-koopadviesMet een autohouder bevestig je een smartphone op de autoruit of het dashboard. Ze zijn er met of zonder laadfunctie. Soms kun je je eigen oplaadkabel erin klikken, die je dan verbindt met de usb-aansluiting in je auto of met een usb-autolader voor in de sigarettenaansteker.

Sommige telefoonhouders zijn voor specifieke smartphones, andere zijn universeel. Let op dat de knoppen van je smartphone nog bereikbaar zijn en dat de houder stevig klemt.

Sommige houders zijn draaibaar, waardoor je de smartphone kunt gebruiken in de staande en de liggende modus.

Smartwatch of activity tracker?

smartphone-koopadvies-smartwatchEen smartwatch toont inkomende berichten, e-mails en muziek van je telefoon op je horloge. Met sommige smartwatches kun je ook bellen.

Net als activity trackers meten de meeste smartwatches via sensoren allerlei lichamelijke data zoals je hartslag of het aantal stappen dat je op een dag zet. Een activity tracker meet de hele dag (en nacht) door. Activity trackers heb je met en zonder scherm. Met de bijbehorende app op je smartphone analyseer je verzamelde data van je smartwatch of activity tracker.

Lees meer over slimme apparaten zoals smartwatches en activity trackers.

Ga naar de vergelijker en vergelijk smartphones op verschillende mogelijkheden.