icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Negatieve spaarrente: wat kun je doen?

Bij een negatieve spaarrekening krijg je geen rente, maar moet je betalen om te mogen sparen. Hoe waarschijnlijk is dit scenario en wat kun je doen?

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:13 januari 2020

Artikelen_negatievespaarrente

Banken rekenen al negatieve rente

De rente op spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden komt in Nederland niet meer boven de 0,3% uit. Bij Triodos Bank, Van Lanschot-dochter Evi en bij ABN Amro (vanaf 1 april 2020) staat de spaarrente al op 0%.

Als eerste grote bank in Nederland gaat ABN Amro voor vermogende klanten zelfs een negatieve spaarrente in rekening brengen. De pakweg 5200 klanten die meer dan €2,5 miljoen bij de bank hebben gestald, gaan daar per 1 april 0,5% voor betalen.

Van Lanschot rekent al langer -0,2% voor tegoeden boven de €2,5 miljoen en -0,4% boven de €5 miljoen. Insinger Gilissen rekent vanaf 1 januari 2020 een negatieve rente van -0,35%.

Bij Bunq zijn vermogende klanten het slechtste af. De bank rekent 3 cent 'bewaargeld' per €1000, zodra je saldo boven de €100.000 uitkomt. Met een saldo van €150.000 is dat omgerekend €547,50 per jaar.

ECB de boosdoener

Voornaamste 'boosdoener' is de Europese Centrale Bank (ECB). Deze instantie is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Europese Unie en bepaalt de hoogte van de rente. Die rente is al lange tijd extreem laag. Dat komt omdat de ECB niet wil dat mensen sparen, maar juist geld uitgeven. Dat is goed voor de economie.

In de tussentijd hebben banken flink last van de lage rente. Naar eigen zeggen maken ze zelfs verlies op het bewaren van spaargeld van particulieren. Ze onderzoeken of en hoe ze deze verliezen kunnen doorberekenen aan hun klanten.

Maar ze zijn huiverig om (als eerste) een negatieve spaarrente in te voeren voor particuliere spaarders. Dit omdat zo'n besluit ongetwijfeld nadelige publiciteit zal opleveren. ABN Amro lijkt daarin nu het voortouw te nemen.

Wat doen spaarders?

Wij vroegen 7000 panelleden wat zij zouden doen bij een negatieve spaarrente. De meesten (23%) stappen in eerste instantie over naar een bank die nog wel wat rente geeft. Ook het geld van de bank halen en thuis bewaren, scoort met 20% hoog. Het thuis bewaren van grote bedragen is risicovol, vooral vanwege de kans op verlies of diefstal.

In de de afbeelding staan de resultaten van het onderzoek.

Panelonderzoek

Wat vindt de Consumentenbond?

Wij vinden spaargeld van de bank halen ongewenst. Daarom stuurden wij op 12 november 2019 een brandbrief naar minister Hoekstra van Financiën. We vroegen hem om een wettelijk verbod op negatieve spaarrente, in elk geval tot €100.000.

In reactie op onze brief liet de minister weten dat hij 'een negatieve rente voor gewone spaarders zeer ongewenst' vindt. Ook vindt hij het 'van groot belang dat gewone spaarders voldoende mogelijkheden houden om te bankieren bij een bank die geen negatieve rente rekent.' Een wettelijk verbod komt er helaas (nog) niet. Een gemiste kans wat ons betreft.  

Consumentenbond eist harde garanties

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, maakt zich zorgen om de ontwikkelingen en wil harde garanties van de banken: ‘ABN Amro beloofde onlangs over spaartegoeden tot €100.000 geen negatieve rente te zullen rekenen. Die toezegging wil ik ook van de andere banken. De Volksbank en de Rabobank deden wel dezelfde belofte, maar alleen voor 2020. Wat er daarna gebeurt is onzeker. En ING laat helemaal niets los. Ik ben er dan ook niet gerust op.’

Wat doen de banken?

ABN Amro zegt geen negatieve spaarrente te rekenen voor klanten met maximaal €100.000 op hun spaarrekening.  Het gaat om ongeveer 95% van de ABN Amro-klanten. De overige circa 5% moet zich wel zorgen maken. ABN Amro is een van de banken die bezig is hun algemene voorwaarden zodanig aan te passen dat negatieve spaarrente mogelijk wordt. Centraal Beheer voert deze nieuwe voorwaarden op 18 januari 2020 in. ABN Amro doet dit halverwege januari 2020. Andere banken volgen naar verwachting later.

Onredelijk bezwarend

Overigens is het nog maar zeer de vraag of eenzijdige aanpassing van de algemene voorwaarden zomaar mag. Directeur van de Consumentenbond, Sandra Molenaar: ‘We hebben dit voorgelegd aan een gespecialiseerd advocatenkantoor en zij geven aan dat eenzijdige aanpassing van de voorwaarden juridisch gezien mogelijk onredelijk bezwarend is voor de klant. Daarmee zou het een oneerlijk beding kunnen zijn, en dat zou weer kunnen leiden tot vernietiging.’

Alternatieven bij negatieve spaarrente

Maar er zijn meer alternatieven als jouw bank een negatieve spaarrente invoert. Zo kun je overstappen naar een andere aanbieder. In onze online Spaarrentevergelijker zie je in 1 oogopslag dat de spaarrente bij veel kleinere banken hoger ligt dan bij de 3 grote banken. Bijvoorbeeld bij: NIBC Direct, LeasePlan Bank of Knab.

Spaardeposito

Als je voor langere tijd zekerheid zoekt, kun je het spaargeld dat je niet direct nodig hebt ook op een spaardeposito storten. Het nadeel hiervan is dat je het geld tussentijds niet of alleen tegen hoge kosten kunt opnemen. Ook loop je rente mis als de spaarrente tussentijds weer omhoog gaat. Maar dat lijkt de komende tijd niet erg waarschijnlijk.

Geld thuis bewaren

De optie om je geld van de bank te halen en thuis te bewaren blijft over. Dat is niet verboden, maar boven de €542 per persoon (2020) ontkom je ermee niet aan het betalen van vermogensbelasting. Bovendien kleven er risico's aan. Het geld kan verloren gaan door brand of inbraak. De aanschaf van een brand- en inbraakwerende kluis is in dat geval een serieuze overweging.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Abn-Amro-nieuws
  Nieuws  |  23 jan.

  Groensparen kan weer bij ABN Amro

  Fiscaal aantrekkelijk groensparen kan ook bij ABN Amro-dochter Moneyou. Het gaat om een Groen deposito met een looptijd van 1 jaar en een rente van 0%.
 • Tablet deposito-rentes
  Nieuws  |  22 jan.

  Deposito's BFF van top naar flop

  BFF Banking Group heeft vandaag (22 januari) zijn rentetarieven op alle looptijden verlaagd naar 0,1%. De Italiaanse bank, in Nederland actief via bemiddelaar Raisin, bood lange tijd juist relatief heel hoge rentes aan op termijndeposito’s.
 • ABN-AMRO-bank
  Nieuws  |  13 jan.

  Rente bij ABN Amro naar 0%

  Als eerste grote bank in Nederland gaat ABN Amro geen spaarrente meer uitkeren. De maatregel gaat op 1 april in. Klanten die meer dan €2,5 miljoen bij de bank hebben gestald, krijgen zelfs te maken met een negatieve rente van -0,5%.
 • belastingaangifte-maart
  6 jan.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.