Negatieve spaarrente

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 3 oktober 2022
ECB de boosdoener
De voornaamste 'boosdoener' is de Europese Centrale Bank (ECB). Deze instantie is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Europese Unie en bepaalt de hoogte van de rente. Die rente is al lange tijd extreem laag. Dat komt omdat de ECB niet wil dat mensen sparen, maar juist geld uitgeven. Dat is goed voor de economie.
Banken hebben flink last van de lage rente en zeggen dat ze zelfs verlies maken op het bewaren van spaargeld. Ze wentelen dit verlies af op spaarders. In het begin alleen de zakelijke spaarders, later ook particuliere spaarders. Dat doen ze met negatieve spaarrentes.
Wat doen de banken?
Vrijwel alle (spaar)banken hebben de algemene voorwaarden aangepast. Hierdoor kunnen ze een negatieve spaarrente rekenen en hebben ze dat ook gedaan. Zeker voor vermogende spaarders.
Onder meer ABN AMRO, ING, Bunq en de Volksbank (ASN, Regiobank en SNS) hebben per 1 oktober 2022 de negatieve spaarrente weer afgeschaft. Rabobank deed dat op 1 augustus al.
Bij kleinere banken zien we de spaarrentes de laatste tijd flink stijgen. Zo krijg je bij BigBank en Renault Bank momenteel (3 oktober 2022) 0,65%, bij de LeasePlan Bank 0,4% en bij NIBC Direct 0,25%.
Consumentenbond-actie Stop negatieve spaarrente
Wij vinden spaargeld van de bank halen ongewenst. Daarom stuurden wij op 12 november 2019 een brandbrief naar toenmalig minister Hoekstra van Financiën. We vroegen hem om een wettelijk verbod op negatieve spaarrente. In elk geval tot €100.000. De brief is het startpunt van onze actie Stop negatieve spaarrente.
Juridisch oneerlijk en onredelijk
Op 22 juni 2019 deden wij opnieuw een oproep aan de minister. We vroegen om spaarders tot ten minste €100.000 te beschermen tegen negatieve spaarrente. Deze keer stuurden wij onze brief samen met een advies van Boels Zanders Advocaten. Daarin staat onder andere dat het ‘openbreken’ van lopende spaarovereenkomsten met particulieren juridisch gezien oneerlijk en onredelijk bezwarend is.
Eind september 2022 hebben wij besloten de actie negatieve spaarrente voorlopig af te sluiten. Belangrijkste aanleiding zijn de recente renteverhogingen door de ECB én de Nederlandse banken.
Nieuw & interessant
- 16 jan.
Vervroegde opname van een deposito
Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname. - Nieuws | 1 dec.
Geen geld meer naar ontbossing
Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen banken en verzekeraars straks geen leningen of andere financiële diensten meer verlenen die bijdragen aan ontbossing. De Consumentenbond vindt dit een goed plan en pleit ervoor dat Nederland zich achter dit wetsvoorstel schaart. - Eerste indruk | 9 nov.
Renault Bank
Renault Bank biedt sinds de lancering op de Nederlandse markt een relatief hoge spaarrente. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group. - 9 nov.
DHB CombiSpaarrekening
De nieuwe DHB CombiSpaarrekening zit ergens tussen een gewone spaarrekening en een korte-termijndeposito in. Omdat je geldopnames 33, 66 of 99 dagen van tevoren aankondigt, krijg je een hogere spaarrente.