icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Negatieve spaarrente

Bij een negatieve spaarrente krijg je geen rente van de bank. Je moet betalen om daar te mogen sparen. Bij sommige banken is dit aan de orde bij grotere spaarbedragen. Gelukkig zijn er veilige alternatieven.
rien meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 3 oktober 2022

Artikelen_negatievespaarrente

ECB de boosdoener

De voornaamste 'boosdoener' is de Europese Centrale Bank (ECB). Deze instantie is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Europese Unie en bepaalt de hoogte van de rente. Die rente is al lange tijd extreem laag. Dat komt omdat de ECB niet wil dat mensen sparen, maar juist geld uitgeven. Dat is goed voor de economie.

Banken hebben flink last van de lage rente en zeggen dat ze zelfs verlies maken op het bewaren van spaargeld. Ze wentelen dit verlies af op spaarders. In het begin alleen de zakelijke spaarders, later ook particuliere spaarders. Dat doen ze met negatieve spaarrentes.

Wat doen de banken?

Vrijwel alle (spaar)banken hebben de algemene voorwaarden aangepast. Hierdoor kunnen ze een negatieve spaarrente rekenen en hebben ze dat ook gedaan. Zeker voor vermogende spaarders.

Onder meer ABN AMRO, ING, Bunq en de Volksbank (ASN, Regiobank en SNS) hebben per 1 oktober 2022 de negatieve spaarrente weer afgeschaft. Rabobank deed dat op 1 augustus al.

Bij kleinere banken zien we de spaarrentes de laatste tijd flink stijgen. Zo krijg je bij BigBank en Renault Bank momenteel (3 oktober 2022) 0,65%, bij de LeasePlan Bank 0,4% en bij NIBC Direct 0,25%.

Consumentenbond-actie Stop negatieve spaarrente

Wij vinden spaargeld van de bank halen ongewenst. Daarom stuurden wij op 12 november 2019 een brandbrief naar toenmalig minister Hoekstra van Financiën. We vroegen hem om een wettelijk verbod op negatieve spaarrente. In elk geval tot €100.000. De brief is het startpunt van onze actie Stop negatieve spaarrente.

Juridisch oneerlijk en onredelijk

Op 22 juni 2019 deden wij opnieuw een oproep aan de minister. We vroegen om spaarders tot ten minste €100.000 te beschermen tegen negatieve spaarrente. Deze keer stuurden wij onze brief samen met een advies van Boels Zanders Advocaten. Daarin staat onder andere dat het ‘openbreken’ van lopende spaarovereenkomsten met particulieren juridisch gezien oneerlijk en onredelijk bezwarend is.

Eind september 2022 hebben wij besloten de actie negatieve spaarrente voorlopig af te sluiten. Belangrijkste aanleiding zijn de recente renteverhogingen door de ECB én de Nederlandse banken.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • jong-stel-huis-kopen
  16 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Canon EOS M zon in bos 259x173
  Nieuws | 1 dec.

  Geen geld meer naar ontbossing

  Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen banken en verzekeraars straks geen leningen of andere financiële diensten meer verlenen die bijdragen aan ontbossing. De Consumentenbond vindt dit een goed plan en pleit ervoor dat Nederland zich achter dit wetsvoorstel schaart.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 9 nov.

  Renault Bank

  Renault Bank biedt sinds de lancering op de Nederlandse markt een relatief hoge spaarrente. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • DHB-bank-spaarrekening
  9 nov.

  DHB CombiSpaarrekening

  De nieuwe DHB CombiSpaarrekening zit ergens tussen een gewone spaarrekening en een korte-termijndeposito in. Omdat je geldopnames 33, 66 of 99 dagen van tevoren aankondigt, krijg je een hogere spaarrente.