icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Corona: phishing en oplichting

Criminelen proberen een slaatje te slaan uit de coronacrisis door WhatsAppfraude, phishingmails en computervirussen.
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 14 december 2020

Tablet_Phishing 1200x800

WhatsApp-fraude

Bij deze oplichtingvorm via WhatsApp doen criminelen zich voor als een bekende van je, om je met een smoes om geld te vragen. Dit doen ze heel geraffineerd en bij de nieuwste vorm worden er zelfs WhatsApp-accounts gekaapt.

In de eerste helft van 2020 meldde de Fraudehelpdesk meer dan 6000 gevallen van WhatsApp-fraude, ook wel bekend als vriend-in-noodfraude. Het schadebedrag ligt gemiddeld in de duizenden euro's.

Dat we elkaar minder zien, en meer op afstand contact houden door de corona-maatregelen, zorgt dat criminelen nog meer op WhatsApp-fraude inzetten.

Lees meer over:
WhatsApp-fraude: hoe kun je het herkennen en voorkomen

Ransomware

Sinds het begin van de Corona-crisis zijn er nepmails in omloop, zogenaamd afkomstig van het RIVM. In de bijlage zou belangrijke informatie staan over het virus. Open je de bijlage, dan wordt de computer besmet met malware, zoals ransomware. Ga niet in op mails over corona die van het RIVM of een andere autoriteit lijken te zijn. Zoek je betrouwbare informatie over het virus? Ga dan zelf naar de site van het RIVM. Of naar de Covid-19-informatiepagina van de overheid.

Lees meer over:
Ransomware en hoe je het kunt herkennen

Phishing

In e-mails en sms’jes, zogenaamd van je bank, wordt gevraagd om je bankgegevens in te vullen op een nepsite. Zogenaamd omdat je dan een antibacteriële betaalpas krijgt of omdat je rekening in quarantaine is geplaatst.  

Er zijn ook phishingmails in omloop waarin criminelen zich richten op mensen die thuiswerken. Ze proberen via e-mails, zogenaamd van de directie, toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. In de mails staat vaak een link naar een nagemaakte Microsoft- of Outlook-website.

Voorbeeld van een phisingmail:
Phishing Rabo 2

Lees meer over:
Hoe je zelf phishing kunt herkennen

Nep-app

Criminelen boden een Android-app aan waarmee je live kunt volgen hoe het virus zich verspreidt. Als je de app installeerde, worden de bestanden op je telefoon versleuteld door lockscreen-ransomware. De app werkt alleen bij oudere, minder goed beveiligde Android-versies. Bovendien gaat het downloaden buiten de Google Play Store om, waartegen Android-telefoons standaard zijn beveiligd.

Lees meer over:
Nep-apps

Nepwebshops

Andere boeven probeerden mensen op te lichten door via malafide webshops mondkapjes en/of handgel te verkopen. De politie heeft in het begin van de coronacrisis verscheidene nepshops uit de lucht gehaald, zoals breath-medics.nl, beingenetic.nl en atrimedhealth.com. Wij ontdekten zelf ook 2 verdachte sites. De nepwebwinkels maken misbruik van de gegevens van betrouwbare websites.

Loop niet de val en leer zelf nep van echt te onderscheiden. Bekijk informatie over mondkapjes en waar je ze kunt bestellen.

Lees meer over:

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.