icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Besparen bij wassen

Je bespaart veel geld als je zorgvuldig wast. Zo was je zuiniger met een volle trommel. En lang niet al het wasgoed hoef je op een hoge temperatuur te wassen.

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:6 maart 2019

Gebruikstips_tipsomtebesparenterwijlwast

Was met een volle trommel

Wanneer je 2 keer per week een volle trommel wast in plaats van 4 keer een halfvolle trommel, bespaar je €10 tot €30 per jaar.

Houd wel rekening met het soort wasgoed. Met een katoenwas mag de trommel wel helemaal vol. Synthetische was, wol en fijne was moet je voorzichtig wassen met een halfvolle trommel. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je wasmachine.

Was niet heter dan nodig

Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine. Want water opwarmen kost de meeste elektriciteit. Een wasje op 60°C kost bijna 2 keer zoveel als een wasje op 40°C.

Besparing bij kouder wassen

TemperatuurKosten* per wasbeurt
15°C€ 0,03
30°C€ 0,08
40°C met eco€ 0,08
40°C€ 0,12
60°C met eco€ 0,15
60°C€ 0,21
90°C€ 0,33

* Bij 5 kg katoenwas in een gemiddelde wasmachine met 5 kg belading en energielabel A (oud label); elektriciteitsprijs 23 eurocent / kWh (prijspeil 2019).

Bron: Milieu Centraal

Met een programma op 20°C verwijder je geurtjes en stof. Op 30°C of 40°C verwijder je de meeste vlekken, eventueel met behulp van een vlekkenmiddel. Items waarbij hygiëne belangrijk is, moet je op 60°C wassen. Denk aan vaatdoekjes, kleding van een zieke en erg vuil wasgoed van baby's.

Lees ook het advies van AISE (Europese organisatie van wasmiddelfabrikanten). Steeds meer wasmiddelen zijn geschikt voor lage temperaturen.

Ecoprogramma

Met een ecoprogramma op 60°C bespaar je tot €0,25 per wasbeurt tegenover een gewoon programma op 60°C. Een ecoprogramma wast op een lagere temperatuur en verbruikt minder energie. Soms gebruikt een ecoprogramma ook minder water.

Om de was toch schoon te krijgen heb je wel even geduld nodig. De meeste ecoprogramma's duren vrij lang, zo'n 4 uur. Maar dat wachten is niet voor niets. De was wordt met het ecoprogramma net zo schoon of zelfs schoner dan met het standaard programma. Het spoelresultaat kan wel tegenvallen. Vooral bij de wasmachines met een lager waterverbruik is dat een stuk minder goed.

ECO-programma-pijltjeNiet op alle machines is even duidelijk wat het ecoprogramma is. Als er 2 programma's zijn die hetzelfde lijken, maar waarvan er één langer duurt, dan is dat het ecoprogramma. Ook wel te herkennen aan een pijltje dat bij het programma getoond wordt.

Wasmiddel doseren

Veel mensen doseren hun wasmiddel niet erg nauwkeurig. Als je het juiste wasmiddel kiest, het doseeradvies op de wasmiddelverpakking volgt en het wasmiddel afmeet met een doseerhulp, dan kun je besparen op wasmiddel. Veel mensen doseren te veel.

Bij een hoge waterhardheid heb je overigens meer wasmiddel nodig om de was schoon te krijgen. Op de wasmiddelverpakking staat een doseeradvies voor water met verschillende hardheden. De hardheid van het water kun je navragen bij je waterleverancier. Als je het doseeradvies volgt, heb je ook geen extra antikalk- of ontkalkingsmiddelen nodig. En er ontstaan minder snel vieze geurtjes door vetluis.

Heb je geen tijd of zin om het wasmiddel af te meten? Dan is een machine met een automatisch doseersysteem erg handig. De wasmachine weegt de was, bepaalt de hoeveelheid wasmiddel en voegt het zelfs toe.

Wassen tijdens daluren

Heb je een energiecontrat voor dubbeltarief, dan betaal je in de daluren ('s nachts en in het weekend) een lager stroomtarief dan in de piekuren. Het is ook beter voor het milieu.

Goed centrifugeren

Als je wasgoed goed droog uit de centrifuge komt, dan hoeft het minder lang in de wasdroger. Dat scheelt weer energie. Was drogen aan de lijn is helemaal zuinig.

In theorie levert een hoog toerental een drogere was, maar met een hoog toerental slijt je wasmachine wel een stuk sneller. Een toerental van 1200 is het beste. Het wasgoed wordt mooi droog, kreukt niet te erg en je belast de machine niet enorm.

Sommige stoffen, zoals zijde en fijne was, slijten snel van te hard centrifugeren. Op het waslabel in het wasgoed staat vaak een aanbevolen programma. Het toerental wordt aangepast aan het programma.

Overige tips

  • Het voorwasprogramma kun je overslaan, dat is meestal niet nodig.
  • Kies liever een katoenprogramma dan een synthetisch programma. Een programma voor katoen is zuiniger.
  • Blijven er nog lampjes branden als de wasmachine klaar is? Dan is er nog wat sluipverbruik. Zet de wasmachine daarom helemaal uit.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke wasmachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste wasmachine

Wasmachine 1200x800

Lees ook: