Soorten zorgverzekering

Aanvullende zorgverzekering

Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten bovenop de basisverzekering. De basisverzekering vergoedt namelijk niet alles. Als je hoge ziektekosten hebt of verwacht, is een aanvullende zorgverzekering handig. Je kunt je bijvoorbeeld extra verzekeren voor tandartszorg, zorg in het buitenland, orthodontie voor kinderen, bezoek aan kuuroorden en allerlei therapieën.

Aanvullende zorgverzekering: nodig of niet?

verzekeringMensen die gezond zijn en weinig tot geen zorg nodig hebben, hebben geen aanvullende zorgverzekering nodig. In de basisverzekering wordt immers alle noodzakelijke zorg vergoed.

Het is je eigen keuze hoeveel zekerheid je wenst en wat je daarvoor wilt betalen. Als je veel sport en het risico op blessures daardoor groot is, kan een verzekering voor fysiotherapie handig zijn. Als je kinderen hebt die misschien een beugel moeten, dan is het verstandig een aanvullende verzekering voor orthodontie te nemen. Reken van tevoren uit of de kosten van bijvoorbeeld de fysiotherapeut opwegen tegen de premie die je in een jaar betaalt.

Bij twijfel kun je ook het geld dat je uitspaart door geen aanvullende zorgverzekering te nemen opzij zetten voor het geval je toch aanvullende zorg nodig hebt.

Acceptatie voor de aanvullende zorgverzekering

pillenDe aanvullende zorgverzekering valt niet onder de Zorgverzekeringswet. Dat betekent dat zorgverzekeraars zelf mogen bepalen welke aanvullende verzekeringen zij aanbieden en onder welke voorwaarden. Een zorgverzekeraar mag je dus weigeren voor de aanvullende verzekering. Ook kan de zorgverzekeraar voor de aanvullende zorgverzekering een hogere premie vragen als je ouder of chronisch ziek bent.

Het is overigens niet verstandig om je ziektegeschiedenis te verzwijgen tegenover de zorgverzekeraar. Je hebt namelijk een wettelijke mededelingsplicht: je mag (delen van) je ziektegeschiedenis dus niet verzwijgen.

De acceptatieprocedure geldt gelukkig lang niet voor alle aanvullende verzekeringen, meestal alleen voor de meer uitgebreide pakketten. Met de Zorgvergelijker van de Consumentenbond kun je makkelijk zien bij welke pakketten een acceptatieprocedure geldt. Voor de tandartsverzekeringen en andere aanvullende zorgverzekeringen kun je te maken krijgen met verschillende acceptatieprocedures.

Lees meer over de acceptatieprocedure aanvullende verzekeringen.

Beperkte vergoeding

klachten_vingerKies je voor een aanvullende zorgverzekering, dan wil dat niet zeggen dat de verzekeraar ook alle zorgkosten vergoedt. Meestal gaat het om een maximaal aantal behandelingen of een maximale vergoeding (per behandeling). Heb je meer hulp nodig, dan moet je die alsnog zelf betalen.

Bij tandartsverzekeringen kun je ook te maken krijgen met uitsluitingen van bepaalde behandelcodes, zoals kronen en techniekkosten. Check daarom voor je een aanvullende verzekering afsluit altijd even naar de voorwaarden van de verzekering. Zo kun je onverwachte kosten achteraf voorkomen. Je kunt de voorwaarden van de (aanvullende) zorgverzekeringen ook bekijken als je gebruikmaakt van de Zorgvergelijker.

Toestemming voor een behandeling

Zorgverzekeraars mogen aanvullende voorwaarden aan een behandeling stellen. Dat geldt voor de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekering. Eén van deze voorwaarden is dat de verzekerde, voorafgaand aan een behandeling, medicijn of hulpmiddel, toestemming aan de zorgverzekeraar moet vragen.

Heb je eenmaal toestemming van de zorgverzekeraar voor een behandeling, dan blijft die toestemming gelden, ook als je overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Voorwaarde is wel dat je nieuwe zorgverzekeraar deze zorg ook vergoedt. Voor zorg uit de aanvullende verzekering hoeft dat dus niet zo te zijn.

Zorg dat je de toestemming op papier hebt en niet alleen mondeling via de telefoon hebt gekregen.

Losse aanvullende zorgverzekering afsluiten

Alle ziektekostenverzekeraars bieden aanvullende zorgverzekeringen. Vaak kun je kiezen uit meerdere pakketten. Je mag zelf weten bij welke zorgverzekeraar je een zorgverzekering afsluit. Bij de meeste zorgverzekeraars is het ook mogelijk om de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekering bij verschillende zorgverzekeraars af te sluiten. Maar zorgverzekeraars moedigen dit niet aan.

Zorgverzekeraars mogen wel aanvullende voorwaarden stellen voor de aanvullende zorgpakketten. Bij een aantal zorgverzekeraars word je alleen voor een aanvullende zorgverzekering geaccepteerd als je er ook een basisverzekering afsluit (koppelverkoop). Bij andere zorgverzekeraars krijg je te maken met een premieopslag van maar liefst 50% of zijn er andere extra acceptatie-eisen, zoals een aanvullende gezondheidsverklaring. De Consumentenbond is tegen deze verkapte manier van koppelverkoop

Aanvullende zorgverzekering opzeggen

Een aanvullende zorgverzekering heeft meestal een looptijd van een jaar. Als je op tijd je premies betaalt, kan de zorgverzekeraar de zorgverzekering niet zomaar opzeggen. 

Meer juridische informatie over je (aanvullende) zorgverzekering is te lezen bij ons juridisch advies.

Wil je zelf je aanvullende zorgverzekering opzeggen? Doe dit dan uiterlijk op 31 december van het jaar en bij voorkeur schriftelijk (of per e-mail).

Zorgverzekeringen vergelijken

Met de Zorgvergelijker vind je in een paar simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen. Let op: Je kunt alleen in uitzonderlijke gevallen nog gedurende het jaar een (aanvullende) zorgverzekering afsluiten.

Deel bericht via: