icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Digitale televisie bij alles-in-1-providers

Met digitale televisie heb je betere beeldkwaliteit, meer zenders, een grotere keuze uit aanbieders en de mogelijkheid films te huren en tv-afleveringen terug te kijken. Hoe werkt dat precies?
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  15 januari 2018


Betere beeldkwaliteit, minder storingen

Digitale televisie heeft een flink aantal voordelen boven analoge televisie. Zo is de beeldkwaliteit een stuk beter en hebben digitale tv-kijkers minder last van storingen. Via digitale televisie is het mogelijk om tv-zenders in hd-kwaliteit te versturen. De huidige full-hd televisies in de winkels kunnen hiermee heel scherp beeld tonen. Het verschil met de normale standaardresolutie is goed te zien.

Meer zenders

Je hebt met digitale televisie veel meer keuze uit tv-zenders. Het basispakket bestaat meestal uit 60 zenders, en je kunt dit aanvullen met extra zenderpakketten. Vaak zijn dat zenders in een thema: kinderzenders, natuurzenders of buitenlandse zenders.

provider-coverJe kunt met digitale tv ook een abonnement op één van de betaalzenders voor films en sport nemen. Bijna alle providers bieden abonnementen aan op Film 1, Fox Sports Eredivisie, Fox Sports International en Ziggo Sport Totaal.

In de Digitaalgids van mei/juni 2017 staat een artikel met alle ins en outs over providers: Dossier Providers (gratis pdf artikel).

Meer providers

Met digitale televisie heb je meer keuze uit aanbieders. Voor analoge televisie kun je alleen terecht bij de kabelaanbieder in jouw regio (sinds 2010 niet meer bij Caiway). Digitale televisie is er niet alleen via de kabel, maar ook via de ether, satelliet, dsl en glasvezel.

Interactieve tv

Met digitale televisie is het mogelijk om via je provider gemiste tv-afleveringen terug te kijken en films en series te huren. Dit kan bij alle providers, behalve bij CanalDigitaal en Digitenne. Je hebt er wel geschikte apparatuur voor nodig en soms een extra abonnement. Op onze pagina over interactieve tv lees je alles over de mogelijkheden per provider. Tv-programma’s terugkijken en films huren kan trouwens ook op andere manieren dan bij je provider. Lees over de mogelijkheden van online tv kijken.
Het nieuwe televisie kijken

In de Consumentengids van maart 2016 staat een artikel over alle mogelijkheden om op een later moment televisie te kijken: Het nieuwe televisie kijken (gratis pdf artikel).

Digitale tv opnemen

Digitale televisie opnemen gaat het makkelijkst met een losse tv-ontvanger. Dit kan een decoder met een ingebouwde harde schijf (ook wel PVR genoemd) zijn of een decoder met de mogelijkheid in de cloud op te nemen. De opnames worden dan opgeslagen op een van de servers van je providers.

Met moderne tv’s kun je ook opnemen op een externe harde schijf, maar je bent dan wat beperkt, omdat je maar één zender tegelijk kunt kijken of opnemen.

Live tv pauzeren of terug naar het begin

Als je kunt opnemen, dan kun je ook live televisie pauzeren. Handig als de telefoon gaat of als je even iets te drinken wilt pakken in de keuken. Je kunt ook live televisie terugspoelen tot het moment dat je naar de betreffende zender bent gezapt. Zo kun je heel makkelijk een belangrijk doelpunt of de ontknoping van een spelshow nog een keer kijken. Onder andere KPN, XS4ALL en Telfort hebben de speciale optie ‘Begin Gemist’. Hiermee kun je de meeste tv-programma’s snel vanaf het begin terug kijken, ook als je de decoder nog niet aan had staan. De Ziggo Mediabox XL is uitgerust met Ziggo Replay, waarmee je programma’s tot een week terug opnieuw kunt starten. Andere decoders van Ziggo hebben deze optie niet.

Welke apparatuur heb ik nodig voor digitale tv?

Om digitale tv te ontvangen, heb je wel speciale apparatuur nodig. Maar dit klinkt ingewikkelder dan het is: de meeste moderne tv’s gemaakt sinds 2009 zijn uitgerust met ingebouwde digitale tuners en losse tv-ontvangers kun je bij de provider in bruikleen krijgen of kopen.

De techniek achter digitale televisie

Er zijn verschillende technieken om digitale televisie te versturen. De bekendste manier is digitale tv via de kabel. Het protocol dat daarvoor gebruikt wordt, heet DVB-C. Dat staat voor Digital Video Broadcasting via Cable.

Digitale televisie kan ook door de lucht worden verzonden. Dit kan via de satelliet (DVB-S met de S van satellite) en via de ether (DVB-T met de T van terrestrial). Voor satelliet tv heb je altijd ook een schotel nodig, voor tv via de ether een antenne.

Ook via de telefoonlijn (dsl) kan tv worden verstuurd. Het tv-signaal gaat dan via internet. Dit wordt IP-tv genoemd. Hiervoor is de snelheid van de internetverbinding heel belangrijk: woon je te ver van de wijkcentrale en heb je een lage snelheid, dan kun je via IP-tv soms geen hd-zender ontvangen of geen tv opnemen. Doe de postcodecheck op de site van de provider om te zien wat er mogelijk is op jouw adres.

De meeste providers van glasvezel maken ook gebruik van IP-tv, maar vanwege de hoge snelheid kun je daar altijd alle tv-opties gebruiken als je wilt. Er zijn ook enkele kleine glasvezelaanbieders die tv niet alleen via internet, maar ook via het kabelprotocol DVB-C versturen. Dit is een voordeel als je nog oude kabelapparatuur in huis hebt, je kunt dat vaak dan blijven gebruiken.

Wil je digitale televisie nemen, maar kom je er niet uit wat de beste manier is voor jouw situatie? Lees dan meer over internet via de kabel, dsl of glasvezel.

Lees ook:

Test alles-in-één-providers