icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Internet en tv in 1 pakket

Ben je op zoek naar een abonnement met internet en tv? De meeste aanbieders bieden een pakket aan met internet en tv wat vaak iets goedkoper is dan een alles-in-1-pakket. 
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

internet en tv

Internet: waar let ik op?

Bij een internet- en televisie-abonnement is het advies eerst voor beiden apart te bekijken wat je belangrijk vindt. Voor internet geldt: hoe hoger de snelheid van het internet, hoe duurder. Meestal kun je bij een internet- en tv-abonnement kiezen uit 3 pakketten: instap, standaard en premium. Maar hoe snel moet je internet nou eigenlijk zijn? Dat hangt af van wat je wil doen.

  • 20 Mbit/s: genoeg om te surfen, mailen en zo nu en dan video's te streamen op enkele apparaten.
  • 30/ 40 Mbit/s: websites/video’s laden gaat een stuk sneller en het down- en uploaden van bestanden kost minder tijd.
  • 50 Mbit/s en hoger: voor als je veel en vaak download, met meerdere apparaten.

Twijfel je nog? Kies dan het goedkoopste internetabonnement. Je kunt altijd later nog een sneller abonnement nemen, andersom is dat moeilijker.

Let wel extra op bij aanbieders die internet via dsl aanbieden. Hoe verder weg je van de wijkcentrale woont, hoe minder snel internet op jouw adres. De snelheid waarmee de aanbieders adverteren is meestal niet de snelheid die je daadwerkelijk thuis krijgt. Doe de postcodecheck voor de snelheid op jouw adres in onze alles-in-1-vergelijker of op de website van de aanbieder. Je kunt er ook naar vragen bij de klantenservice van de provider.

Lees meer over een internetabonnement kiezen of vergelijk pakketten met internet en tv in de alles-in-1-vergelijker.

Tv: wat zijn de mogelijkheden?

Alle aanbieders bieden een standaard zenderpakket aan met zo’n 60 zenders, waaronder de belangrijkste Nederlandse en buitenlandse zenders. Alleen KPN Digitenne heeft een kleiner pakket, ook biedt het als enige geen HD-kwaliteit.

Je kunt dit basispakket uitbreiden met extra zenderpakketten of een abonnement nemen op betaalde zenders, zoals Fox Sports Eredivisie of Film 1. Vaak kun je ook films huren en gemiste tv-programma’s terugkijken. Bij Ziggo, KPN, XS4All en Telfort kun je een programma dat al begonnen is vanaf het begin kijken. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de aanbieder en de tv-techniek die hij gebruikt.

Lees meer over de opties van digitale televisie.

Geen telefonie

Waarschijnlijk gebruik je de vaste telefoon nooit meer en heb je een mobiele telefoon als je kiest voor een tv en internet abonnement zonder vaste telefonie. Je kunt ook bellen via het internet, bijvoorbeeld met de app Skype op je smartphone. Ook is er Facetime voor Apple-gebruikers. Dit is gratis als je gebruik maakt van je (eigen) wifi-netwerk, buiten de deur verbruik je meestal data. 

Lees meer over gratis bellen via internet.

Vergelijken

Hoewel het bij de meeste providers wat goedkoper is om te kiezen voor internet en tv in plaats van een alles-in-1-pakket, is het verschil soms erg klein. De verschillen zijn bij Ziggo bijvoorbeeld bijna te verwaarlozen. Wellicht wil je dan toch de vaste telefoon erbij? Zo niet, bespaar je bij de meeste aanbieders op jaarbasis toch nog altijd een paar tientjes.

In onze alles-in-1-vergelijker kun je de verschillende pakketten vergelijken die op jouw adres beschikbaar zijn. Ook kun je daar de aanbieder vinden die internet en tv voor de laagste prijs aanbiedt.

Meer lezen:

Test alles-in-één-providers