! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Internet en tv

Zoek je een abonnement met internet en tv? Veel aanbieders hebben zo'n pakket. Soms is het iets goedkoper dan een alles-in-1-pakket. Waar kun je op letten bij je keuze voor internet en tv?

Silvia Smit

Silvia Smit , Expert Elektronica Bijgewerkt op:16 februari 2021

internet en tv

Bij een internet- en tv-abonnement is het advies eerst voor beide apart te bekijken wat je belangrijk vindt. Voor de pakketten geldt: hoe hoger de snelheid van het internet, hoe duurder. Meestal kun je bij een internet- en tv-abonnement kiezen uit 3 pakketten: instap, standaard en premium.

Internet: waar let ik op?

Hoe snel moet je internetverbinding eigenlijk zijn?

  • 20 Mbit/s: voldoende om te surfen, mailen en om beperkt video te streamen op 2 apparaten tegelijk.
  • 50 Mbit/s: meer 'comfort'. Voor een gezin, gemiddeld verbruik. Je hebt geen last van elkaar als je met meerdere mensen tegelijk aan het internetten bent. 
  • 100 Mbit/s en hoger: als je veel en vaak downloadt met meerdere apparaten tegelijkertijd. Bijvoorbeeld Netflix kijken en gamen. 

Twijfel je nog? Kies dan het goedkoopste internetabonnement. Je kunt je abonnement later altijd nog upgraden. Maar downgraden is moeilijker.

Let wel extra op bij aanbieders die internet via dsl aanbieden. Hoe verder weg je van de wijkcentrale woont, hoe minder snel internet op jouw adres. De snelheid waarmee de aanbieders adverteren is meestal niet de snelheid die je daadwerkelijk thuis krijgt. Doe de postcodecheck voor de snelheid op jouw adres in onze Internet en TV Vergelijker of op de website van de aanbieder. Je kunt er ook naar vragen bij de klantenservice van de provider.

Lees meer over een internetabonnement vergelijken of vergelijk pakketten met internet en tv in onze Internet en TV Vergelijker.

Tv: wat zijn de mogelijkheden?

Alle aanbieders bieden een standaard zenderpakket aan met zo’n 60 (ook veel hd) zenders, waaronder de belangrijkste Nederlandse en buitenlandse zenders. Alleen KPN Digitenne heeft een kleiner pakket. Maar het tv-aanbod kan wel per provider verschillen. 

Je kunt het basispakket uitbreiden met extra zenderpakketten of een abonnement nemen op betaalde zenders, zoals ESPN (bij sommige providers in het basispakket) of Film 1. Vaak kun je ook films huren en gemiste tv-programma’s terugkijken.

Onder andere bij Ziggo, KPN en XS4All kun je een programma dat al begonnen is vanaf het begin kijken. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de aanbieder en de tv-techniek die hij gebruikt.

Tip: In onze Internet en TV Vergelijker zie je welke zenders er bij elk pakket geleverd worden. Je kunt makkelijk de pakketten van verschillende aanbieders vergelijken.

Lees meer over de opties van digitale tv.

Vaste telefoon: nog nodig?

Waarschijnlijk gebruik je de vaste telefoon (bijna) nooit meer en heb je een mobiele telefoon op het moment dat je kiest voor tv en internet. Bellen kun je ook via het internet, bijvoorbeeld met de app Skype op je smartphone. Ook is er Facetime voor Apple-gebruikers. Dit is gratis als je gebruik maakt van je (eigen) wifi-netwerk, buiten de deur verbruik je meestal data. 

Tip: sommige providers van mobiele abonnementen geven extra korting wanneer je internet en tv ook via hen afsluit. Denk hierbij niet alleen aan je eigen provider, maar ook die van je partner.

Lees meer over gratis bellen via internet.

Internet en tv vergelijken

Hoewel het bij de meeste providers iets goedkoper is om te kiezen voor internet en tv in plaats van een alles-in-1-pakket, is het verschil soms erg klein. De verschillen zijn bij Ziggo bijvoorbeeld bijna te verwaarlozen. 

In onze Internet en TV Vergelijker kun je internet- en tv-abonnementen vergelijken op mogelijkheden en kwaliteit. Ook kun je daar de aanbieder vinden die internet en tv voor de laagste prijs aanbiedt.

Meer lezen:

Steun de Consumentenbond

Wij testen jaarlijks producten en diensten. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Steun ons en word ook lid.

Word lid

Lid Worden Mediapool Test