icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private lease: leasecontract en keurmerk

Heb je voor private lease gekozen? Bekijk dan op welke punten je moet letten bij het afsluiten van het contract, zoals wat er gebeurt als je meer of minder kilometers rijdt dan geschat. Zorg in ieder geval ook dat het leasebedrijf beschikt over het Keurmerk Private Lease.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Gepubliceerd op:17 augustus 2017


Private leasecontract

Checklist afsluiten private leasecontract

Staar je als consument niet blind op de laagste prijs. Let bij het vergelijken van diverse aanbieders met elkaar en let op deze punten:

 • Beschikt de aanbieder over het Keurmerk Private Lease?
 • Wat betaal je maandelijks en voor welke auto (uitvoering en opties zoals airco, navigatie, 5 deuren)? Krijg je een standaard of luxe auto? Kun je hem zelf samenstellen naar eigen wens?
 • Wat zit standaard in het leasecontract? Denk aan de kosten voor de inzittendenverzekering, pechhulp, een vervangende auto in het buitenland en winterbanden.
 • Op welke looptijd is het leasetarief gebaseerd: 12, 24, 36 of 60 maanden? Meestal geldt: hoe langer de periode, hoe goedkoper het leasetarief.
 • Staat het leasetarief vast tijdens de gehele leaseperiode? Of krijg je te maken met een hogere verzekeringspremie of eigen risico bij niet-verhaalbare schades?
 • Is er een aanbetaling of borg?
 • Wil je je huidige auto inruilen? Informeer naar de waarde en kijk ook wat het je oplevert als je hem zelf verkoopt.
 • Hoeveel kilometer mag je maximaal per jaar rijden? Hoe worden de extra kilometers verrekend? Per kwartaal of per jaar? En wat kost dat?
 • Krijg je geld terug als je minder kilometers maakt dan afgesproken?
 • Met welke kosten of boete krijg je te maken als je voortijdig van het leasecontract af wilt, bijvoorbeeld bij echtscheiding, werkloosheid of emigratie?
 • Mogen andere mensen zoals je partner of kinderen in de leaseauto rijden?

Contractbreuk is kostbaar

Het Keurmerk Private Lease geeft regels voor de maximale kosten die de leasemaatschappij mag rekenen als je het contract niet uitdient. Toch kunnen deze kosten nog best aanzienlijk zijn als je het contract vroegtijdig wilt stoppen, door bijvoorbeeld echtscheiding, verhuizing of ontslag. 

Het keurmerk bepaalt dat bij overlijden van de contractnemer het contract kosteloos kan worden beëindigd. Heeft de partner ook getekend, dan geldt dat pas bij het overlijden van de tweede partner. Een deel van de aanbieders hanteert soepelere regels. Bekijk de vergelijking van voorwaarden van private lease aanbieders.

Rekenvoorbeeld

Stel je hebt een leasecontract voor een Opel Mokka met een periode van 48 maanden bij €449 per maand. Je krijgt vervolgens contractbreuk na 24 maanden. De maatschappij kijkt dan wat het maandbedrag zou zijn geweest als er bij aanvang voor 24 maanden was gekozen. 

Dat is in dit geval €548: €99 per maand meer. De boete bedraagt dan €99 maal (de niet afgenomen) 24 maanden, dus €2376 totaal.

Pas op voor huurkoop

Soms prijzen autodealers een huurkoopcontract aan. Je betaalt hier iedere maand een vast bedrag, maar je draait zelf op voor het onderhoud, de motorrijtuigenbelasting en de autoverzekering. En aan het eind van de periode is de auto van jou.

Je betaalt bij huurkoop meestal een aanbetaling en vaak een slotsom aan het eind van het contract. Omdat je na afloop eigenaar van de auto wordt, zijn de maandelijkse lasten gedurende de huurkoop veel hoger dan bij private lease.

De Consumentenbond raadt huurkoop af. Een goedkope persoonlijke lening is een beter alternatief. Je bent honderden, vaak wel duizenden euro's goedkoper uit en de auto is meteen helemaal van jou.

BKR-registratie

Privé lease is een relatief nieuw product waarvoor wet- en regelgeving ontbreekt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleit daarom voor strengere regels, omdat een leasecontract een financiële verplichting is voor lange duur. De toezichthouder wil overkreditering voorkomen. Sommige leasemaatschappijen adverteren met de slogan 'geen BKR-toetsing of registratie' en dit kan juist financieel kwetsbare mensen aantrekken, die een schuld aangaan die zij niet kunnen betalen.

Gevolgen van een BKR-registratie
Het gros van de leasemaatschappijen registreert overigens je leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Het afsluiten van een leasecontract kan dan gevolgen hebben als je nog een hypotheek of een andere lening wil afsluiten, omdat een leasecontract gezien wordt als een betalingsverplichting voor lange duur.

Zorgeloos een private lease auto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Bekijk de auto's

Autolease q3

Keurmerk Private Lease

Op de markt van privé leasen komen steeds meer aanbieders, vaak met verschillende voorwaarden en regels. Om hier duidelijkheid in te scheppen en consumenten te beschermen hebben de Consumentenbond en de stichting Keurmerk Private Lease op 1 februari 2016 algemene voorwaarden (pdf) geïntroduceerd.

Naleven algemene voorwaarden

De stichting heeft ook een keurmerk opgericht waarbij het naleven van de algemene voorwaarden de belangrijkste eis is. Het Keurmerk Private Lease biedt veel bescherming, omdat je niet met onverwachte en onredelijke extra kosten kunt worden geconfronteerd. Het regelt dat de leasemaatschappij de maandtermijn niet tussentijds mag verhogen, de maximale kosten bij schade, het inleveren van de auto en het voortijdig opzeggen van het contract. Ook geldt er een borgsommaximum, een bedenktijd en is er een geschillencommissie.

Voordelen Keurmerk Private Lease

 • Compleet product
  Alle kosten inbegrepen: motorrijtuigenbelasting, kosten van reparatie en onderhoud, allrisk (WA+ casco) autoverzekering, kosten van pechhulp in Europa, vervangend vervoer in Nederland tijdens onderhoud of reparatie na 72 uur. Voor eigen rekening zijn altijd de brandstof, parkeer- en tolgelden en verkeersboetes. 
 • 14 dagen bedenktijd
  Je hebt 14 dagen bedenktijd na het ondertekenen van het leasecontract. Pas daarna krijg je de auto. Wil je meteen over de auto beschikken dan kun je afzien van de bedenktijd.
 • Zekerheid bij klachten
  Bij klachten over de leasemaatschappij kun je terecht bij de Geschillencommissie Private Lease. Het klachtengeld bedraagt €127,50. Voorwaarde is dat je eerst probeert er samen met de leasemaatschappij uit te komen.
 • Bescherming tegen te hoge financiële lasten
  Zorgvuldige beoordeling van de kredietwaardigheid en BKR-registratie. Het is ook in jouw belang dat je geen financiële verplichtingen aangaat die je financiële draagkracht te boven gaan.
 • Eerlijke voorwaarden
  Bijvoorbeeld de verrekening van meer- en minderkilometers, duidelijkheid bij schade en contractbreuk.

Eerlijke voorwaarden in detail

 • Vast maandelijks termijnbedrag. Alleen verhogingen van belastingen mogen doorberekend worden.
 • Jaarlijkse verrekening meerkilometers (het aantal kilometers wat je rijdt boven de afgesproken kilometerbundel). Er zijn (buiten het keurmerk) aanbieders die dit 1 keer per kwartaal verrekenen.
 • Verrekening eventuele meer- en minderkilometers aan het einde looptijd. Bij een contract van 2 jaar met 12.000 km jaarlijks hoef je dan niet bij te betalen als je bijvoorbeeld 13.000 km in het eerste jaar rijdt en 10.500 km in het tweede jaar.
 • Geen buitensporige boetes bij contractbreuk. Helaas geldt deze regeling pas vanaf het tweede jaar. De maatschappij kijkt dan wat je per maand betaald zou hebben als je bij aanvang voor een korter contract had gekozen.
 • Kosteloze beëindiging bij overlijden. Zijn er 2 contractanten, dan geldt dat pas bij overlijden van de laatste contractant. Je partner hoeft alleen medecontractant te worden als zijn of haar inkomen nodig is om door de inkomenstoets te komen. Ook als je partner geen medecontractant is mag hij of zij de auto gewoon gebruiken.
 • Borgsom maximaal 3 maandtermijnen. Deze waarborgsom wordt binnen 65 dagen na inleveren van de auto terugbetaald.
 • Beperkte bijdrage bij schade: maximaal €500 eigen bijdrage bij auto- of WA-schade. Bij 2 schades binnen een periode van 12 maanden mag de leasemaatschappij deze verdubbelen. WA-schade is de schade die je toebrengt aan een ander. Bij WA-schade zal vaak ook sprake zijn van schade aan je eigen auto. Het maximum van het eigen risico geldt voor beide schades samen.
 • Helderheid over schades na einde contract. Het innameprotocol van de leasemaatschappij geeft precies aan welke schades (bijvoorbeeld krassen of deukjes) acceptabel zijn en welke niet.
 • Beperking kosten van schades na einde contract. Bij het inleveren van de auto moet je de niet gemelde schades betalen, maar nooit meer dan het eigen risicobedrag. Vanaf de derde schade geldt een dubbel eigen risico. Het is dus niet verstandig om een schade pas te melden als je de auto inlevert. In het innameprotocol staan ook meervoudige beschadigingen die als 1 worden beschouwd, bijvoorbeeld steenslag. 
  Bij onenigheid beoordeelt een onafhankelijke deskundige de schade. Hier zit een risico aan vast: als de expert het door de leasemaatschappij vastgestelde bedrag juist vindt, zijn de kosten van de expert voor jouw rekening.

Lees ook: