icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Test maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers zoals shakes en repen zijn een snelle manier om wat kilo’s af te vallen. Maar gezond is het niet. Zo bevat  een shake van een bepaald merk meer suikers dan een glas cola.

Thomas Cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:15 december 2016

Video maaltijdvervangers

Test

We testten het eiwitgehalte van in totaal 31 shakes en repen van de volgende merken: Modifast, Cambridge, Kruidvat, Etos, Damhert, Lucovitaal, Herbalife, Weight Care, Reasons, Straight away, PhD Nutrtion, Formafast, Biamed en Body&Fitshop. Ook keken we naar de voedingswaarde van de producten. Elke portie (1 maaltijd) zou een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen moeten bevatten. Maar doen ze dat ook? 

Resultaten

De shakes en repen bevatten te weinig vezels, terwijl toch zo’n 30 gram vezels per dag wordt geadviseerd. Daarnaast bevatten de producten veel suiker en te weinig eiwit en gezonde vetten. Maar liefst 23 van de 31 geteste producten scoren lager dan een 6 voor de samenstelling.

Het enige uitgebalanceerde merk met nauwelijks suiker, veel eiwit en vezels is de Low Calorie Meal van de Body & Fitshop. Deze is alleen te koop via de gelijknamige webshop. Met €0,84 per maaltijd is het ook nog eens een van de goedkoopste uit deze test. De maaltijdrepen van Lucovitaal komen als minst gezond uit de bus.

Eiwit

Om af te vallen wordt vaak gebruik gemaakt van een eiwitrijke voeding. Eiwitten verzadigen lang. Langer dan koolhydraten en vetten. Ook zijn eiwitten nodig voor de opbouw van spiermassa. Tijdens afvallen of diëten beperk je met een eiwitrijk dieet het verlies van spiermassa. Wel is van belang dat maaltijdvervangers een goede vervanger zijn van een reguliere maaltijd. Het is belangrijk dat ze voldoende eiwitten, vezels en vitamines en mineralen bevatten.

Toch valt het eiwitgehalte in de geteste shakes en repen tegen. Een goede maaltijdvervanger moet minimaal 20 gram eiwit bevatten. Slechts 7 maaltijdvervangers voldoen hieraan:
 

 • Body & Fitshop Low calorie meal women vanilla shakemix
 • Straight away Feeling flirty vanilla shakemix
 • PhD Nutrition Women meal replacement chocolate cookie shakemix
 • Straight away To go go!!! Chocolate shake kant- en klaar
 • Reasons Eiwit dieet vanilla shakemix
 • Straight away Loco choco crunch reep
 • Formafast Milkshake vanilla shakemix

Eiwit is een duur ingrediënt, terwijl suiker heel goedkoop is. Zo moet ook Kruidvat geredeneerd hebben. De maaltijdshake vanille haalt niet eens 13 gram eiwit per maaltijd. En dan is het eiwit uit de melk die toegevoegd moet worden al meegerekend.

Suiker

Wat suikergehalte betreft zijn de shakes en repen niet bepaald gezond te noemen. De drinkmaaltijd van Weight Care (flesje van 330 ml) bevat meer suikers dan een glas cola (à 250 ml). En dan denk je gezond bezig te zijn. Ook twee stuks Slank Maaltijdrepen van Lucovitaal (samen gelijk aan een maaltijd) bevatten meer suiker dan een Snickers.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Ontbijtgranen 1200x800
  Nieuws  |  2 jul.

  Nutriscore op ontbijtgranen maakt verschillen direct duidelijk

  Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.
 • dieet-pillen
  17 jun.

  Vochtafdrijvers in afslanksupplementen

  Producenten gebruiken vochtafdrijvers in afslanksupplementen. Helaas helpen zulke stoffen niet om vet te verliezen. Hoe zit dit precies? 
 • zeewier
  3 jun.

  Voedingshypes

  Welke van deze hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en kunnen dus gewoon ook dit jaar op je bord komen te liggen.
 • gluten vrij
  3 jun.

  Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

  Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd.