icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Amazon is nu actief in Nederland

Via Amazon.nl kun je naast e-boeken nu ook duizenden fysieke producten kopen. Voor €3 per maand heb je een Prime-abonnement met onder andere gratis bezorging en videostreaming. Let wel op bij wie je koopt: Amazon of een externe verkoper.

   Bijgewerkt op:18 juni 2020

AanbiederAmazon

Bezorgkosten€ 2,49 (gratis vanaf €20)

ProductenWebwinkel en videostreamingsdienst Prime

Amazon Prime€ 2,99 per maand

Amazone in Nederland

Conclusie

Amazon.nl is een grote aanvulling op het Nederlandse webwinkelaanbod. Op de eerste dag na lancering, staat de site nog vol schoonheidsfoutjes: foto’s die niet kloppen en half vertaalde teksten. Recensies zijn momenteel allemaal nog Engelstalig.

In het enorme aanbod is navigeren een stuk lastiger dan bij concurrenten Bol.com, Zalando of Coolblue. De interne zoekfunctie werkt momenteel verre van vlekkeloos: zoeken op de term ‘laptop’ levert allerlei resultaten op, behalve een fysieke laptop.

Let wel op of je direct bij Amazon.nl koopt of via een verkooppartner. Koop je iets bij een externe verkoper, dan is Amazon.nl geen partij in de overeenkomst tussen verkoper en klant. Als er iets is, neem je rechtstreeks contact op met de externe verkoper. 

Wat is Amazon.nl?

Eerder kon je in Nederland via Amazon.de al veel producten kopen. Dat aanbod is nu flink uitgebreid naar zo’n 20 productgroepen: van huishoudelijke apparatuur, elektronica, kleding tot sportbenodigdheden. Precieze cijfers geeft Amazon niet, maar het doel is uiteindelijk miljoenen producten te verkopen. 

Amazon verkoopt zelf producten, maar is vooral een platform voor externe verkopers vanuit de hele wereld. En die verkopen nu via Amazon.nl producten ook in Nederland.

Daarnaast biedt Amazon videostreamingsdienst Prime aan. En daarbij eigen producten als de slimme speaker Echo Dot, deurbel Ring Pro en e-reader Kindle.

Checklist voor shoppen bij Amazon.nl

 • Is Amazon.nl de verkoper of een andere aanbieder/webwinkel?
 • Hoe beoordelen klanten de externe verkoper?
 • Let op het aantal beoordelingen.
 • Biedt de externe verkoper het product op de eigen site goedkoper aan?
 • Binnen welke termijn kun je het product retourneren?

Levertijden

Voor de bezorging gaat Amazon.nl standaard uit van 2 tot 4 werkdagen. Maar wanneer een product niet in de Europese distributiecentra voorradig is, duurt dit langer. Let vooral op de levertijd wanneer je koopt bij externe partners: dit kan enkele weken duren. Dit geldt zeker voor de Chinese (of andere Aziatische) verkopers die op Amazon.nl actief zijn. 

Of Amazon in Nederland de snelle levering waar ze op inzet ook in de praktijk waar kan maken moet nog blijken, gezien de bekende problemen bij pakketleveranciers .

Klantenservice

Amazon.nl heeft nog geen telefonische helpdesk die je kunt bellen. Iets wat concurrenten Bol.com, Zalando en Coolblue wel hebben. Contact leggen met de klantenservice gaat via je account. Je kunt je laten bellen door Amazon, of per chat of mail contact leggen.

Zoek je contact met een externe verkoper? Klik dan op de productpagina op de verkopende partij en stel een vraag. Ook hiervoor geldt een reactietijd van 2 dagen.

Privacy

We hebben de omgang met je privacy door Amazon nog niet uitgebreid geanalyseerd. Een geruststelling is dat de privacyverklaring meldt dat partners de klantgegevens alleen mogen gebruiken voor de afhandeling van bestellingen. Amazon verklaart ook dat ze advertenties tonen op basis van je koopgedrag en je bezoek van de website. Dit is wat minder goed voor je privacy, maar dit doen de meeste andere grote webwinkels ook al.

Meer weten?

Wil je weten hoe Amazon.nl scoort op prijs, retourvoorwaarden en privacy? Lees dan onze prijspeiling over Amazon.nl en Bol.com.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • privacytest-sociale-netwerken
  7 mrt.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • Achteraf-betalen-via-klarna-en-riverty
  22 feb.

  Webwinkels zonder achteraf betalen

  Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.
 • Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty
  Nieuws | 24 nov.

  Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty

  De Consumentenbond krijgt meldingen van consumenten die problemen ondervinden na het achteraf betalen van rekeningen via betaaldiensten Klarna en Riverty. De Consumentenbond heeft de betaaldiensten aangesproken.