icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe werkt private lease

Verzekering, onderhoud, afschrijving: je auto is een flinke kostenpost, iedere maand weer. Meer dan 85% van alle autobezitters in Nederland weet niet wat hij maandelijks kwijt is aan zijn auto. Met private lease betaal je een vast bedrag per maand.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:23 oktober 2018

Artikelen_autoklassen

Private lease

Privé een auto leasen, ook private lease genoemd, is een vorm van huren. De auto is eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de auto weer in. Je betaalt per maand en hebt verder geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud; je hoeft alleen te tanken. Vanaf zo'n €200 rijd je in een nieuwe kleine auto. Private lease is ook mogelijk voor ZZP’ers.

Zo werkt private lease

 • Bij private lease huur je een auto naar keuze voor 12 tot 60 maanden.
 • Iedere maand betaal je een vast bedrag voor het autogebruik. Hierin zitten de kosten voor afschrijvingen, een allriskautoverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud, pechhulp en banden verwerkt.
 • Jij betaalt zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eventueel eigen risico.
 • Je spreekt van tevoren het aantal kilometers per jaar af. Meestal beginnen kilometerbundels bij 10.000 kilometer per jaar. Het Autolease-collectief van de Consumentenbond begint al bij 5.000 kilometer per jaar.
 • Rijd je meer dan de afgesproken bundel, dan betaal je een extra bedrag per gereden kilometer.
 • Rijd je minder dan de afgesproken bundel, dan kun je eventueel een bedrag per betaalde kilometer terugkrijgen. Dat bedrag is altijd minder dan de kosten voor te veel rijden.
 • Er is geen fiscale bijtelling; die geldt alleen voor leaserijders met een auto van de zaak.
 • Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in en worden de gereden kilometers en 'niet-acceptabele' schades verrekend. Dit zijn bijvoorbeeld krassen en deuken die niet gebruikelijk zijn voor een goed onderhouden auto van een paar jaar. Vraag bij de leasemaatschappij na welke schades wel en niet acceptabel zijn.

Behalve leasen kun je natuurlijk ook een nieuwe auto kopen, met geleend of eigen geld. Of voor een tweedehands auto gaan. Wat het slimst is, hangt af van je situatie. 

Geen fiscale bijtelling

Bij private lease is er geen fiscale bijtelling. Deze bijtelling is van toepassing wanneer de werkgever een auto beschikbaar stelt en de rekeningen daarvoor betaalt. Dan is er sprake van een vorm van loon in natura. Omdat je het contract privé afsluit en betaalt, is hier geen sprake van. Rijd je de auto naast privé ook zakelijk? Dan kun je de gereden kilometers wel declareren en zakelijk aftrekken.

Financiële check autolease

Met private lease word je geen eigenaar van de auto en ga je ook geen lening aan. Wel moet worden beoordeeld of je de leaseprijs kunt (blijven) betalen. Daarom doet de leasemaatschappij een financiële check en wordt je leasecontract geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo’n registratie moet voorkomen dat consumenten verplichtingen aangaan die zij financieel niet kunnen dragen.

Gevolgen private lease voor hypotheek

De BKR-registratie van een private leaseauto kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek of een andere lening. Bij een hypotheek worden de maximaal toegestane hypotheeklasten per maand dan verminderd met 65% van het maandelijkse leasebedrag. Stel dat je zonder private lease €1200 per maand mag verwonen en het leasebedrag is €400, dan gaat de maximale woonlast omlaag naar €940. De maximale hypotheek is dan bijna 22% lager dan zonder leasecontract. Als je al een huis hebt gekocht en je sluit daarna een private leasecontract af, dan heeft dit geen invloed op je lopende hypotheek. Wil je hier meer over weten, raadpleeg dan een financieel adviseur of hypotheekadviseur

Zorgeloos een private lease auto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Bekijk de auto's

Autolease q3

Lees meer

Nieuw & interessant

 • belasting-eindejaarstips-2018
  16 nov.

  Inspelen op belastingregels 2019

  Met onze tips kun je slim inspelen op een groot aantal wetswijzigingen die eraan komen.
 • Autolease q3
  23 okt.

  Autolease-collectief van de Consumentenbond

  Met het Autolease-collectief maakt de Consumentenbond private lease inzichtelijk en begrijpelijk voor iedereen.
 • Artikel auto delen

  Auto delen, verhuren en verzekeren

  Een auto delen met familie of bekenden scheelt geld. Zorg dat je niet ten onrechte opdraait voor schade, via een autodeelverzekering. En wat moet je regelen als je een auto wil (ver)huren?

 • Green Wheels, deelauto, huurauto

  Alternatieven voor gezinsauto

  Wil je (nog) geen grotere gezinsauto aanschaffen? Huur dan tijdens de vakantie een auto, of maak gebruik van een deelauto. De mogelijkheden op een rij voor wie af en toe een ruime auto nodig heeft.