icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe werkt private lease?

Verzekering, onderhoud, afschrijving: je auto is een flinke kostenpost, iedere maand weer. Meer dan 85% van alle autobezitters in Nederland weet niet wat hij maandelijks kwijt is aan zijn auto. Met private lease betaal je een vast bedrag per maand.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 januari 2019

Artikelen_autoklassen

Wat is private lease?

Privé een auto leasen, ook private lease genoemd, is een vorm van huren. De lease-auto is eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de lease-auto weer in. Je betaalt per maand en hebt verder geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud; je hoeft alleen te tanken. Vanaf zo'n €200 rij je in een nieuwe kleine lease-auto. Private lease is ook mogelijk voor ZZP’ers.

Zo werkt private lease

  • Bij private lease huur je een auto naar keuze voor 12 tot 60 maanden.
  • Iedere maand betaal je een vast bedrag voor het autogebruik. Hierin zitten de kosten voor afschrijvingen, een allriskautoverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud, pechhulp en banden verwerkt.
  • Jij betaalt zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eventueel eigen risico.
  • Ga na wat er verder bij de leaseprijs is inbegrepen. Zijn bijvoorbeeld accessoires zoals een audio- en navigatiesysteem inbegrepen in de leaseprijs en navigatie-updates?
  • Je spreekt van tevoren het aantal kilometers per jaar af. Meestal beginnen kilometerbundels bij 10.000 kilometer per jaar. Het Autolease-collectief van de Consumentenbond begint al bij 5.000 kilometer per jaar.
  • Rij je meer dan de afgesproken bundel, dan betaal je een extra bedrag per gereden kilometer.
  • Rij je minder dan de afgesproken bundel, dan kun je eventueel een bedrag per betaalde kilometer terugkrijgen. Dat bedrag is altijd minder dan de kosten voor te veel rijden.
  • Er is geen fiscale bijtelling bij private lease; die geldt alleen voor leaserijders met een auto van de zaak.
  • Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in en worden de gereden kilometers en 'niet-acceptabele' schades verrekend. Dit zijn bijvoorbeeld krassen en deuken die niet gebruikelijk zijn voor een goed onderhouden lease-auto van een paar jaar. Vraag bij de leasemaatschappij na welke schades wel en niet acceptabel zijn.

Behalve leasen kun je natuurlijk ook een nieuwe auto kopen, met geleend of eigen geld. Of voor een tweedehands auto gaan. Wat het slimst is, hangt af van je situatie. 

Geen fiscale bijtelling

Bij private lease is er geen fiscale bijtelling. Deze bijtelling is van toepassing wanneer de werkgever een auto beschikbaar stelt en de rekeningen daarvoor betaalt. Dan is er sprake van een vorm van loon in natura. Omdat je bij private lease het contract privé afsluit en betaalt, is er geen sprake van bijtelling. Rij je de lease-auto naast privé ook zakelijk? Dan kun je de gereden kilometers wel declareren en zakelijk aftrekken.

Financiële check autolease

Met private lease word je geen eigenaar van de auto en ga je ook geen lening aan. Wel moet worden beoordeeld of je de leaseprijs kunt (blijven) betalen. Daarom doet de leasemaatschappij een financiële check en wordt je leasecontract geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Zo’n registratie moet voorkomen dat consumenten verplichtingen aangaan die zij financieel niet kunnen dragen.

Het BKR registreert alle financiële verplichtingen boven de €250 en met een looptijd van minstens 1 maand. De kans is dus groot dat je al in het systeem staat vanwege een creditcard, hypotheek of mobiele telefoon in combinatie met een abonnement. Het kadaster houdt de hypotheken bij. Je staat hiermee alleen in het BKR als je je verplichtingen niet bent nagekomen. 

Gevolgen private lease voor hypotheek

De BKR-registratie van een private leaseauto kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een hypotheek of een andere lening. Bij een hypotheek worden de maximaal toegestane hypotheeklasten per maand dan verminderd met 65% van het maandelijkse leasebedrag. Stel dat je zonder private lease €1200 per maand mag verwonen en het leasebedrag is €400, dan gaat de maximale woonlast omlaag naar €940. De maximale hypotheek is dan bijna 22% lager dan zonder leasecontract. Als je al een huis hebt gekocht en je sluit daarna een private leasecontract af, dan heeft dit geen invloed op je lopende hypotheek. Wil je hier meer over weten, raadpleeg dan een financieel adviseur of hypotheekadviseur

Zorgeloos een private leaseauto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Schrijf je alvast in

Autolease q3

Lees meer

Nieuw & interessant