! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Subsidie elektrische (lease)auto vanaf 1 juli

Nieuws|Wil je een (tweedehands) elektrische auto kopen of private leasen? Je kunt vanaf 1 juli dit jaar hiervoor subsidie aanvragen van €2000 of €4000. De regeling loopt tot 1 juli 2025.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:13 juli 2020

elektrische auto zuinig opladen

Update 9 juli 2020: subsidiepot is leeg

De subsidie (jaarbudget) voor het kopen en leasen van nieuwe elektrische auto's in 2020 is op. Nieuwe subsidieaanvragen worden doorgeschoven naar 2021. De doorgeschoven aanvragen worden dan op volgorde van binnenkomst behandeld (de oudste aanvragen als eerste). Er is nog wel subsidie beschikbaar voor tweedehands elektrische auto's.

Koop of lease je dus nu nog een nieuwe elektrische auto en doe je een subsidieaanvraag? Dan krijg je pas volgend jaar uitsluitsel of de subsidie wordt toegekend. Via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je nagaan of er nog budget is voor dit jaar en volgend jaar.

Koop je een elektrische auto? Dan kun je in het koopcontract een ontbindende voorwaarde laten opnemen. De koop wordt dan ontbonden als er geen subsidie verstrekt wordt. Dit heeft de RVO afgestemd met de branche, maar de koper moet dit zélf met de dealer regelen.

Subsidie elektrische auto's

De subsidie geldt bij aankoop of private lease van een auto vanaf 4 juni. Het subsidiebedrag is €4000 voor een nieuwe elektrische auto en €2000 voor een gebruikt exemplaar. De regeling geldt alleen voor 100% elektrische auto’s, hybride auto’s vallen hierbuiten. Hybride auto’s kunnen zowel op elektriciteit rijden als op fossiele brandstoffen (zoals benzine en diesel). 

Elektrische auto’s stoten geen uitlaatgassen uit en dragen daarmee bij aan het klimaat. In het klimaatakkoord van vorig jaar is daarom afgesproken elektrisch rijden financieel te stimuleren tot eind 2025.

Voorwaarden

De oorspronkelijke cataloguswaarde van de auto moet tussen de €12.000 en €45.000 liggen. Voor prijzige elektrische auto’s, zoals een Tesla, kun je dus geen subsidie aanvragen. Voor goedkopere exemplaren wel, zoals de Opel Ampera-e en MINI Elektric uit het laatste Autolease-collectief van de Consumentenbond. Ook moet de auto een bereik of actieradius hebben (afgelegde afstand op één acculading) van minimaal 120 kilometer.

De subsidie Elektrische personenauto’s vraag je achteraf aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het geld wordt in maandelijkse termijnen uitbetaald. Je kunt per persoon één keer een subsidieaanvraag doen via een erkend bedrijf, zoals aangesloten bij Bovag. Je kunt je vanaf 1 juli hiervoor aanmelden

Ontvang je subsidie voor een private leaseauto en beëindig je het contract binnen 4 jaar, dan stopt de subsidie ook. Bij een koopauto geldt dat wanneer je binnen 3 jaar een andere auto koopt, je een deel van de subsidie moet terugbetalen.

Een auto private leasen

Met een elektrische private leaseauto rijd je een paar jaar in de auto tegen een vaste prijs, inclusief service en onderhoud. Je hoeft de aanschafprijs niet ineens te betalen en hebt geen risico op waardedaling. Volgens Milieu Centraal is een middenklasse elektrische auto private leasen zelfs voordeliger dan kopen.

Je eigen private-leaseauto rijden?

Met ons Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar leasecontract en eerlijke prijs. Je least al een nieuwe auto vanaf €199 per maand.

 • Contracten vanaf 24 maanden
 • Kosteloos opzegbaar bij persoonlijke omstandigheden
 • Betrouwbare en gecheckte voorwaarden
 • Groot aanbod hybride en elektrische auto's

Check snel ons Black Friday aanbod!

Bekijk de auto's

 

plaatje-autolease-usabilla

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • GreenNCAP_28219_3
  26 nov.

  Groener autorijden

  Groener autorijden wordt steeds belangrijker. Met het Green NCAP-programma kun je een bewuste keuze maken als je een auto koopt of leaset.
 • Besparen op brandstof en verzekeringl
  28 okt.

  Autokosten

  Door de coronacrisis zijn de autokosten lager geworden. De brandstofprijs neemt namelijk af.
 • kopen-en-verkopen-van-autos

  Veelgestelde vragen private lease

  Met private lease rij je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Hoe zit het met eigen risico bij schade, BKR-registratie en afschrijvingen? Bekijk de video!

 • Beste auto's komen uit Azie
  Nieuws | 27 okt.

  Beste auto's komen uit Azië

  De meest betrouwbare auto's komen nog steeds uit Azië. Dat blijkt uit het jaarlijkse mankementenonderzoek van de Consumentenbond. Mini is het enige Europese automerk in de top 10.