icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rechtsbijstandverzekering: over onze test & dienstverlening

Met behulp van onze vergelijker is het mogelijk een persoonlijke premievergelijking te maken. In bepaalde gevallen kan de gewenste rechtsbijstandverzekeringen ook direct worden aangevraagd. Op deze pagina leggen we uit hoe dit werkt en welke informatie we hiervoor nodig hebben. We leggen ook uit hoe onze testoordelen tot stand komen.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  4 januari 2018

rechtsbijstand

Wat doen wij voor jou?

Via onze vergelijker kun je verschillende rechtsbijstandverzekeringen met elkaar vergelijken. Om een goede vergelijking te kunnen maken, stellen wij eerst een aantal persoonlijke vragen. Op basis van de antwoorden op deze vragen, maken wij de vergelijking. In bepaalde gevallen kun je de gewenste rechtsbijstandverzekeringen via de vergelijker afsluiten. Hierbij is geen sprake van advies. Tijdens de aanvraag en gedurende de looptijd van de verzekering, is de verzekeraar het aanspreekpunt, bijvoorbeeld in het geval van schade.

Hoe volledig is onze vergelijker?

Onze vergelijker van rechtsbijstandverzekeringen bevat ruim 40 polissen. Wij vergelijken niet alle verzekeraars, maar alleen de partijen waarvan wij de productinformatie ontvangen. Van die partijen zijn wij op de hoogte van de meest recente voorwaarden en premies.

De volgende aanbieders zijn opgenomen in onze vergelijker:

ABN Amro Das Nationale-Nederlanden
Aegon Delta Lloyd Nederlanden van Nu
Allianz Nederland Ditzo Ohra
Anker  De Goudse Reaal
ANWB FBTO SNS
Aon Direct Generali Unigarant
Arag Hema United Insurance
ASR  ING Univé
BLG  Inshared Verzekeruzelf.nl
Bruns ten Brink Klaverblad Zelf
Centraal Beheer Lancyr ZLM

Wij streven naar 100% volledigheid. Dat wil zeggen dat alle aanbieders van rechtsbijstandverzekeringen in Nederland kunnen meedoen aan de vergelijker. Hier zijn geen kosten aan verbonden voor de aanbieder. Een beperkt aantal aanbieders ontbreekt op dit moment; verzekeraar Interpolis is hiervan de bekendste. Zij geven helaas geen premie-informatie aan ons door.

Bekijk welke rechtsbijstandverzekeringen als Beste uit de Test komen of vergelijk alle rechtsbijstandverzekeringen.

Gemak en voordeel

Om nog meer consumenten te bereiken en om de waarde van het lidmaatschap te vergroten, biedt de Consumentenbond naast testinformatie steeds vaker gemak en voordeel. De Consumentenbond helpt niet alleen bij het bepalen welke rechtsbijstandverzekering het goedkoopste is en de beste dekking heeft, maar ook bij het eenvoudig en veilig overstappen naar een nieuwe aanbieder. Bij een aantal aanbieders is het via onze vergelijker mogelijk een rechtsbijstandverzekering aan te vragen. Wij leiden de aanvraag door naar de website van de betreffende aanbieder en ontvangen hiervoor een vergoeding van diezelfde aanbieder. De mogelijkheid om wel of niet rechtstreeks een rechtsbijstandverzekering aan te vragen, is niet van invloed op de rangorde in de vergelijker.

Hoe vergelijken wij?

Om de vergelijking van rechtsbijstandverzekeringen te kunnen maken, vragen wij om enkele persoonlijke gegevens in te vullen. Die gegevens gebruiken wij om te bepalen voor welke rechtsbijstandverzekering je in aanmerking komt. Alle rechtsbijstandverzekeringen waarvoor je in aanmerking komt, tonen wij vervolgens in een lijst. Daarbij spelen de volgende elementen een rol:

  • De prijs (maandpremie) van de verzekering, waarbij de goedkoopste bovenaan staat.
  • De premie van een rechtsbijstandverzekering, hangt af van verschillende factoren, zoals de gezinssamenstelling en de gekozen dekkingen.
  • Het testoordeel van de verzekering. Het is mogelijk de lijst te sorteren op basis van het testoordeel. Vervolgens kun je zelf de voorwaarden met elkaar vergelijken.

De getoonde testoordelen zijn gebaseerd op een polisvoorwaardenonderzoek van de rechtsbijstandverzekering. Dit onderzoek verloopt in hoofdlijnen als volgt:

  1. Bepalen welke dekkingsaspecten worden meegenomen in het onderzoek.
  2. De geselecteerde dekkingsaspecten beoordelen ten opzichte van het marktgemiddelde.
  3. De geselecteerde dekkingsaspecten onderling wegen op basis van relevantie.

Beoordeling dekkingsaspecten

Voor de tweede stap in het proces gebruiken wij de MoneyView ProductRating. Direct gevolg hiervan is dat we alleen rechtsbijstandverzekeringen kunnen beoordelen die zijn opgenomen in de database van MoneyView. Aan ieder dekkingsaspect kennen we een aantal punten toe, uiteenlopend van 1 tot 5. De optelsom van het aantal punten rekenen we om naar een rapportcijfer op de schaal van 1 tot 10.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

Bij het vinden van de juiste rechtsbijstandverzekering heb je diverse dekkingsonderdelen. De kwaliteit van het product hangt af van de aanwezige dekkingsonderdelen in de voorwaarden van de verzekering. Het wel of niet gedekt zijn van bijvoorbeeld een geschil over intellectueel recht testen we niet. Hier hebben consumenten vrijwel nooit mee te maken. Uit ons panelonderzoek blijkt dat de meeste claims gaan over conflicten in de werksfeer, met de overheid, in de familie, over wonen en over consumentenkwesties (zoals winkelaankopen). Dit nemen we allemaal mee in de beoordeling.

Daarnaast houden we rekening met de onderlinge scores van de verzekeringen. Een polis kan een uitstekende dekking hebben, maar wanneer andere polissen dezelfde soort dekking bieden dan scoren ze allemaal hetzelfde. We kunnen er om die reden voor kiezen een bepaalde dekking niet mee te nemen in onze weging.

We hebben aan elk dekkingsonderdeel een wegingspercentage toegekend. Een overzicht van de belangrijkste dekkingsonderelen in onze rechtsbijstandverzekeringtest:

  • Maximum externe kosten (verschillende items): 16%
  • Dekkingscombinaties (flexibiliteit): 9%
  • Advies bij niet-gedekte zaken: 8%
  • Franchise (minimum schadebedrag): 4%

Bij ABN Amro en ING is een bankrekening verplicht voor het afsluiten van een verzekering. SNS stelt deze eis niet. Bij Interpolis is dat minimaal één ‘bankproduct’ van tussenpersoon Rabobank, aldus de verzekeraar eerder. In 2017 geeft Interpolis aan dat er geen verplichting is tot een bankproduct voor het afsluiten van een verzekering. De Consumentenbond weegt de verplichting mee in de testoordelen in de vorm van maluspunten. Een salariseis is volgens woordvoerders van de bank géén verplichting.

Andere dekkingsonderdelen worden wel meegenomen, maar in mindere mate (zoals arbeidsrecht, franchise, erfrecht, fiscaal recht en scheidingsmediation). Deze onderdelen hebben een wegingspercentage van 3% of lager en zijn terug te vinden in het volledige verantwoordingsverslag. Het berekende testoordeel is een relatieve waardering. Een rechtsbijstandverzekering met een laag testoordeel is niet per definitie slecht, maar doorgaans wel minder uitgebreid dan een verzekering met een hoog testoordeel.

Bekijk het volledige verantwoordingsverslag van de test rechtsbijstandverzekeringen (2017) (pdf).

Testoordeel

De uitkomsten worden omgerekend naar rapportcijfers op een schaal van 1 tot 10. Bekijk de rapportcijfers. De laatste test rechtsbijstandverzekeringen is opgenomen in de Consumentengids van juli/augustus 2017.

We onderzoeken ook de klanttevredenheid

We onderzoeken ook regelmatig hoe tevreden klanten zijn over de afhandeling van ingediende claims door de uitvoerende instantie. Daartoe leggen we een vragenlijst voor aan het ledenpanel van de Consumentenbond. Het laatste onderzoek vond plaats in maart 2014. In totaal hebben we ruim 5.000 mensen benaderd, van wie er bijna 600 een claim hadden ingediend. Bekijk de rapportcijfers over de klanttevredenheid.

AFM-vergunning

Voor het bemiddelen in verzekeringen beschikt de Consumentenbond over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder nummer 12020656.

Hoe verdienen wij met het vergelijken van rechtsbijstandverzekeringen?

Wanneer je via onze vergelijker een rechtsbijstandverzekering afsluit, ontvangen wij hiervoor een eenmalige afsluitvergoeding van de verzekeraar. Voor iedere geslaagde aanvraag ontvangt de Consumentenbond een vergoeding van €20. Hiervoor werken wij samen met Awin (voorheen Zanox) en Daisycon. De mogelijkheid om wel of niet rechtstreeks een rechtsbijstandverzekering aan te vragen, is niet van invloed op de rangorde in de vergelijker. Op dit moment is het bij 16 aanbieders mogelijk om rechtstreeks via de vergelijker een rechtsbijstandverzekering aan te vragen:

ABN AMRO Klaverblad
Aegon Lancyr
ARAG Nationale-Nederlanden
Centraal Beheer Ohra
Das Reaal
FBTO Univé
Hema Verzekeruzelf.nl
Inshared Zelf

 

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor de consument - en in het bijzonder voor zijn leden.

Lees meer informatie over onze inkomsten.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen. Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

Bekijk de beste rechtsbijstandverzekering Vergelijk alle rechtsbijstandverzekeringen

Test rechtsbijstandverzekeringen

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg