icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Over onze test & dienstverlening

Met onze keuzehulp Rechtsbijstandverzekeringen check je welke verzekering het beste bij je past. Daarnaast testen we rechtsbijstandverzekeringen regelmatig. We leggen uit welke informatie we hiervoor nodig hebben.
priscilla blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 12 juli 2022

rechtsbijstand

Wat doen wij voor jou?

Via onze keuzehulp Rechtsbijstandverzekeringen kun je via een paar simpele stappen nagaan welke rechtsbijstandsverzekering het beste bij je wensen past. We stellen je enkele vragen en adviseren de aanbieders die het beste bij je passen. 

Hoe wij rechtsbijstandverzekeringen testen

Een keer per halfjaar testen we rechtsbijstandverzekeringen. De testoordelen bekijk je op de pagina De Beste rechtsbijstandverzekering. De scores gebruiken we daarnaast in gidspublicaties en de keuzehulp rechtsbijstandverzekeringen.

De testoordelen baseren we op een polisvoorwaardenonderzoek van de rechtsbijstandsverzekering. Dit onderzoek verloopt in hoofdlijnen zo:

 1. We bepalen welke dekkingsaspecten we meenemen in het onderzoek.
 2. De geselecteerde dekkingsaspecten beoordelen we vergeleken met het marktgemiddelde.
 3. De geselecteerde dekkingsaspecten wegen we onderling op basis van belangrijkheid.

MoneyView ProductRating

Voor de tweede stap in het proces gebruiken we de MoneyView ProductRating. Daardoor kunnen we alleen rechtsbijstandsverzekeringen beoordelen die zijn opgenomen in de database van MoneyView. Elk dekkingsaspect geven we een aantal punten, uiteenlopend van 1 tot 5. 

Op de basis-totaalscore passen we vervolgens een weging toe. De gerelateerde producteigenschappen voegen we bij elkaar tot samenhangende clusters. Per cluster tellen we de gewogen scores bij elkaar op. Ook op de clusters onderling passen we een weging toe. Zo ontstaan gewogen scores, die we per cluster bij elkaar optellen.

Op die manier ontstaat er een puntentotaal. Dat puntentotaal rekenen we om naar een rapportcijfer op een schaal van 1 tot 10.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

De meeste juridische conflicten zijn in de werksfeer, familie, met de overheid, over wonen en over consumentenkwesties (zoals winkelaankopen). Dit nemen we allemaal mee in de beoordeling van de rechtsbijstandsverzekeringen. Een overzicht van de belangrijkste dekkingsonderdelen in onze rechtsbijstandsverzekeringtest:

 • Consument en Wonen (basisdekking): 25%
 • Maximum externe kosten (diverse items): 12%
 • Verkeer: 9%
 • Strafzaken: 8%
 • Arbeidsrecht: 8%
 • Verzekerden: 7%
 • Wachttijd: 6%
 • Franchise (minimum schadebedrag): 6%
 • Personen en familierecht: 6%
 • Flexibiliteit (onder andere de opzegtermijn): 5%
 • Eigen risico: 5%
 • Overige dekkingen: 3%

Andere dekkingsonderdelen nemen we wel mee, maar in mindere mate. Zoals een verplichte betaalrekening, dekkingscombinaties en juridisch advies bij niet gedekte zaken. Deze onderdelen hebben een wegingspercentage van 3% of lager. Daarnaast houden we rekening met de onderlinge verschillen.

Een polis kan een uitstekende dekking hebben, maar wanneer andere polissen dezelfde soort dekking bieden, scoren ze allemaal hetzelfde. We kiezen er om die reden soms voor om een bepaalde dekking niet mee te nemen in onze weging.

Let op

Een rechtsbijstandverekering met een wat lager testoordeel is niet per definitie slecht. Meestal wel minder uitgebreid dan een verzekering met een hoog testoordeel. Dat hoeft geen probleem te zijn. Bijvoorbeeld als je geen arbeidsrecht wilt verzekeren. Dan hoef je deze module ook niet extra af te sluiten.

Bekijk altijd goed welke onderdelen van de verzekering voor jou belangrijk zijn. Kies je een rechtsbijstandverzekering met een hoog testoordeel, dan kies je ook voor een uitgebreide standaarddekking. 

Welke rechtsbijstandsverzekeringen vergelijken we?

De volgende aanbieders nemen we mee in onze test. 

Verzekeraar   Rechtshulpverlener
a.s.r.    DAS
ABN AMRO   Arag
Aegon   Arag
Allianz   Das
Anker   Anker Rechtshulp
ANWB   Arag
Aon   Arag
Arag   Arag
Centraal Beheer   SAR
DAS   DAS
De Goudse   SRK
Ditzo   DAS
FBTO   SAR
de Goudse   SRK
De Internationale   Anker Rechtshulp
Ditzo   DAS
FBTO   SAR
Hema   SAR, LegalShared
ING   DAS
InShared   SAR, LegalShared
Interpolis   SAR
Klaverblad   KRS
Nationale-Nederlanden   DAS
OHRA   DAS
Roxo   Anker Rechtshulp
SNS   DAS
Unigarant   Arag
Univé   Univé Rechtshulp
Vereniging Eigen Huis   Anker Rechtshulp
Verzekeruzelf.nl   Anker Rechtshulp
Voogd & Voogd   ARAG
ZLM   RBZLM, DAS

Predicaten en licenties

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel. Naast dat Testoordeel bepalen we ook een richtprijs voor een product of dienst. Op basis daarvan berekenen we de prijs/kwaliteitverhouding en kan een getest product of een dienst een predicaat krijgen.

Bedrijven mogen onder duidelijke voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat. Ze mogen het logo dan gebruiken in reclame-uitingen.

Contactgegevens bij vragen

Heb je vragen over bijvoorbeeld een aangevraagde verzekering? Neem dan contact op met onze klantenservie. We zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur. Bel 070-445 41 41 of stuur ons een bericht

Hoe verdienen wij aan rechtsbijstandsverzekeringen?

Wij ontvangen een vaste vergoeding voor iedere geslaagde aanvraag van een rechtsbijstandverzekering via de keuzehulp Rechtsbijstandverzekeringen. De hoogte van de premie en de gekozen dekking, maakt daarbij niet uit.

Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.

Geen winstoogmerk

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor consumenten en vooral voor onze leden. Wij hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het bemiddelen in verzekeringen. Het licentienummer is: 12020656.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes