! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Over onze test & dienstverlening

Wij vergelijken de premies en voorwaarden van bijna alle rechtsbijstandverzekeringen. Verder helpen we je de juiste verzekering voor jouw situatie te kiezen. Op deze pagina leggen we uit hoe de Vergelijker werkt, welke informatie we nodig hebben en hoe onze Testoordelen tot stand komen.

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:21 juni 2021

rechtsbijstand

Wat doen wij voor jou?

Via onze Rechtsbijstandverzekering Vergelijker kun je de rechtsbijstandverzekeringen van circa 25 aanbieders met elkaar vergelijken op premie en voorwaarden. Om een goede vergelijking te kunnen maken, stellen wij eerst een aantal persoonlijke vragen. Op basis van de antwoorden op deze vragen, maken wij een vergelijking.

Sorteren

De uitkomsten kun je sorteren op maandpremie en Testoordeel. Bij maandpremie staat de goedkoopste verzekering bovenaan, op Testoordeel staat de best scorende verzekering bovenaan.

Hoe wij testen

De testoordelen baseren we op een polisvoorwaardenonderzoek van de rechtsbijstandverzekering. Dit onderzoek verloopt in hoofdlijnen als volgt:

  1. We bepalen welke dekkingsaspecten we meenemen in het onderzoek.
  2. De geselecteerde dekkingsaspecten beoordelen we ten opzichte van het marktgemiddelde.
  3. De geselecteerde dekkingsaspecten wegen we onderling op basis van relevantie.

MoneyView ProductRating

Voor de tweede stap in het proces gebruiken we de MoneyView ProductRating. Direct gevolg is dat we alleen rechtsbijstandverzekeringen kunnen beoordelen die zijn opgenomen in de database van MoneyView. Aan ieder dekkingsaspect kennen we een aantal punten toe, uiteenlopend van 1 tot 5. 

Op de basis-totaalscore wordt vervolgens een weging toegepast. De aan elkaar gerelateerde producteigenschappen voegen we bij elkaar tot samenhangende clusters. Per cluster tellen we de gewogen scores bij elkaar op. Ook op de clusters onderling wordt een weging toegepast. Zo ontstaan gewogen scores, die we per cluster bij elkaar optellen.

Op die manier ontstaat er een puntentotaal. Dat puntentotaal rekenen we om naar een rapportcijfer op een schaal van 1 tot 10.

Relevantie dekkingsaspecten en weging

De meeste juridische conflicten zijn in de werksfeer, familie, met de overheid, over wonen en over consumentenkwesties (zoals winkelaankopen). Dit nemen we allemaal mee in de beoordeling van de rechtsbijstandverzekeringen. Een overzicht van de belangrijkste dekkingsonderdelen in onze rechtsbijstandverzekeringtest:

  • Maximum externe kosten (diverse items): 12%
  • Verzekerden: 7%
  • Wachttijd: 6%
  • Franchise (minimum schadebedrag): 6%
  • Flexibiliteit (opzegtermijn e.d.): 5%
  • Eigen risico: 5%

Andere dekkingsonderdelen nemen we wel mee, maar in mindere mate. Zoals een verplichte betaalrekening, dekkingscombinaties en juridissch advies bij niet gedekte zaken. Deze onderdelen hebben een wegingspercentage van 3% of lager. Daarnaast houden we rekening met de onderlinge verschillen.

Een polis kan een uitstekende dekking hebben, maar wanneer andere polissen dezelfde soort dekking bieden dan scoren ze allemaal hetzelfde. We kiezen er om die reden soms voor een bepaalde dekking niet mee te nemen in onze weging.

Klanttevredenheid

We onderzoeken ook regelmatig hoe tevreden klanten zijn over de afhandeling van ingediende claims. We leggen dan een vragenlijst voor aan het ledenpanel van de Consumentenbond. Het laatste onderzoek vond plaats in juli 2018. We vroegen 1550 verzekerden via een online vragenlijst naar hun oordeel over de geboden juridische steun via de rechtsbijstandverzekering.

Het ging om consumenten die de afgelopen vier jaar minstens één claim indienden bij hun verzekering. Verzekerden vroegen vooral om rechtsbijstand bij een arbeidsconflict, gevolgd door conflicten met leveranciers of dienstverleners en geschillen rondom wonen en verkeer. 

De rechtsbijstandverzekeraars of rechtshulpverleners kregen van deze consumenten gemiddeld een 7 voor de dienstverlening, net als het onderzoek in 2014. De tevredenheid over SRK en Univé Rechtshulp is het grootst. De rechtshulpverleners krijgen een 7,3 als klantoordeel.

Das scoort gemiddeld opnieuw minder goed en krijgt een 6,5 (in 2014 was dit een 6,6). Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) verdient volgens de verzekerden een 7,2 en Arag een 7,1.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van rechtsbijstandzekering. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Welke rechtsbijstandverzekeringen kun je vergelijken?

De volgende aanbieders zijn opgenomen in onze Vergelijker. Bij een aantal aanbieders kun je direct een verzekering aanvragen:

Verzekeraar Rechtshulpverlener Afsluiten via Vergelijker
ABN Amro Arag nee
Aegon Arag nee
Allianz Das nee
Anker Anker Rechtshulp nee
ANWB Das, MRT nee
Arag Arag ja
a.s.r. Das ja
Avéro Achmea SAR ja
Centraal Beheer SAR ja
Das Das nee
Ditzo Das ja
FBTO SAR ja
de Goudse SRK nee
Hema Das, LegalShared nee
ING Das nee
(de) Internationale Anker Rechtshulp ja
inShared Das, LegalShared nee
Klaverblad KRS ja
Nationale-Nederlanden Das ja
Ohra Das ja
SNS Das nee
Unigarant Das, MRT nee
Univé Univé Rechtshulp nee
Verzekeruzelf.nl Anker Rechtshulp ja
ZLM RBZLM, Das nee

Samenwerking Consumentenbond en Pricewise

De Consumentenbond zet in samenwerking met Pricewise de prijzen van rechtsbijstandverzekeringen op een rij. Pricewise heeft contact met de verzekeraars en verzamelt voor ons de specificaties en actuele tarieven.

Geen enkele verzekeraar heeft een direct of indirect belang in de rechtsbijstandverzekeringenvergelijker. Met de rechtsbijstandverzekeringenvergelijker van de Consumentenbond vergelijk je dus onafhankelijk de premies en voorwaarden van rechtsbijstandverzekeringen.

Contactgegevens bij vragen

Bij Pricewise kun je terecht met vragen over de rechtsbijstandverzekeringen en een aangevraagde verzekering. Neem contact op met de Klantenservice van Pricewise via 088 - 22 66 988 (op werkdagen tussen 9:00 uur en 18:00 uur) of mail Pricewise

Predicaten en licenties

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel. Naast dat Testoordeel bepalen we ook een richtprijs voor een product of dienst. Op basis daarvan berekenen we de prijs/kwaliteitverhouding en kan een getest product of een dienst een predicaat krijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat. Ze mogen het logo dan gebruiken in reclame-uitingen.

Hoe verdienen wij aan rechtsbijstandverzekeringen?

Bij het aanvragen van een verzekering werken wij samen met Pricewise. Hier moet je opnieuw een aantal gegevens invullen. Pricewise handelt de aanvraag verder af. De Consumentenbond ontvangt een vaste vergoeding voor iedere afgesloten polis, ongeacht de hoogte van de premie en de gekozen dekking.

Lees meer over deze vergoeding en onze inkomsten.

Geen winstoogmerk

De Consumentenbond is een vereniging zonder winstoogmerk. Alle inkomsten investeren we in betere dienstverlening voor consumenten en vooral voor onze leden. Wij hebben een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het bemiddelen in verzekeringen. Het licentienummer is: 12020656.

Lees verder

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes