! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Prepaid rechtshulp

Wil je niet vastzitten aan een rechtsbijstandverzekering, maar ook niet achteraf worden verrast door advocaatkosten? Dan is losse - of prepaid - rechtshulp wellicht iets voor jou.

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op:28 december 2020

juridische-brief

Waarom prepaid rechtshulp?

Als single ben je voor een goede, complete rechtsbijstandverzekering zo €250 per jaar kwijt. Als gezin is dat snel dik €300. Het kan goedkoper, door bepaalde modules achterwege te laten of te kiezen voor een basispakket.

Maar dan zit je nog steeds vast aan een behoorlijk bedrag per jaar. Zonder dat je weet of en wanneer je zo’n polis nodig hebt. De gemiddelde verzekerde gebruikt zijn rechts­bijstandverzekering maar ééns in de tien jaar.

Juist voor de consumenten die alleen willen betalen bij gebruik van een dienst, komen steeds meer verzekeraars met ‘on demand’-rechtshulp. Dit is een juridische dienst voor klanten die geen rechtsbijstandverzekering hebben.

Voordelen

Voordelen van deze losse of prepaid rechtshulp zijn:

 • Je zit niet aan een abonnement of verzekering vast.
 • Je hebt geen eigen risico, franchise of wachttijd.
 • Je weet van tevoren hoeveel geld je kwijt bent.
 • Je kunt aankloppen met een al lopend of voorzien conflict.
 • Je kunt ook alleen met een expert een contract doornemen.
 • Je kunt de rechtshulp tussentijds uitbreiden. Eerder gemaakte kosten worden dan doorgaans verrekend met het duurdere pakket.

Nadelen

Maar er kleven ook nadelen aan losse rechtshulp:

 • Je kunt bij de meeste aanbieders alleen terecht met geschillen over een aankoop, wonen of met je werkgever.
 • Bijkomende kosten, zoals griffierecht en voor het inschakelen van een expert, zijn voor eigen rekening.
 • Je krijgt geen hulp van een advocaat, maar van een gespecialiseerde jurist.

Hoe werkt het?

Tijdens een gratis intake schat de verzekeraar eerst de mogelijkheden in. Ziet de jurist heil in de zaak? Dan zijn er grofweg twee mogelijkheden:

 1. Je krijgt uitsluitend juridisch advies (doorgaans inclusief één brief of mail op maat).
 2. Of er worden ook vervolgstappen voor je ondernomen, zoals het onderhandelen met de tegenpartij.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van rechtsbijstandzekering. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Hulp tot aan de rechtbank

De hulp duurt in principe tot aan de rechtbank, maar kun je vaak uitbreiden met het voeren van een procedure, bijvoorbeeld bij de kantonrechter. Als een advocaat verplicht is, moet je er zelf een inschakelen. Bijvoorbeeld bij adoptie, echtscheiding, consumentenkwesties boven de €25.000 en consumentenkredíeten boven de €40.000. 

Aanbieders

Steeds meer verzekeraars bieden deze mogelijkheid:

Arag
Biedt via zusterbedrijf HelloLaw losse juridische hulp op alle rechtsgebieden. Een jaarabonnement voor onbeperkt juridische vragen kost €59 per huishouden. Daarnaast krijg je korting op het tarief van een advocaat binnen het Hello Law-netwerk. 

Centraal Beheer Juridische Hulp
Biedt tegen een vaste prijs alleen juridisch advies óf advies en onderhandelingen met de tegenpartij. Gaat het geschil alsnog naar de rechtbank, dan kunnen de juristen van zusterbedrijf LegalGuard ook voor je procederen. De kosten daarvan zijn €1999.

Univé's Rechtshulp on Demand 
Is grotendeels vergelijkbaar met Centraal Beheer Juridische Hulp. Maar Univé biedt ook de mogelijkheid van een check van bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst (€265) of koopcontract (€185).

Das Flexx
Is de prepaid rechtshulp van Das Rechtsbijstand, in een nieuw jasje. Je betaalt een vast bedrag per dienst, die je afneemt via de webwinkel van de rechtshulpverlener. Ook bij Das Flexx kun je terecht voor een contractcheck (€379) en opstellen van een huurovereenkomst (€599).

Lancyr
Bij Lancyr kun je, in tegenstelling tot Centraal Beheer, Das Flexx en Univé, ook terecht voor geschillen over verkeer. Lancyr is relatief voordelig; zie de tabel hieronder. Een contractcheck kost €348, een huurovereenkomst opstellen kost €497. 

BrandMR
Een stuk duurder is BrandMR (Brandmeester), eind 2019 gelanceerd door SRK Rechtsbijstand. BrandMR biedt rechtshulp op het gebied van arbeid, woonzaken, letselschade. en consumentenkwesties. De tarieven zijn wel inclusief externe kosten, zoals griffie- en expertisekosten. Bij procederen is (zonodig) in hoger beroep gaan inbegrepen.

Het idee is hulp te bieden van een gespecialiseerde advocaat, tegen vaste tarieven. Vanwege een geschil met de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) over de dienst worden tot 2021 echter alleen juristen ingezet. Per 1 januari 2021 gaat dit veranderen en mag BrandMR ook advocaten gaan inzetten.

Kosten prepaid rechtshulp

AanbiederPersoonlijk adviesAdvies + onderhandelenProcederen
BrandMR (werk & inkomen)€139€139 + €849 = €988€2395
BrandMR (huis & wonen)€139€139 + €925 = €1064€5195
BrandMR (letselschade)€139**€139 + €995 = €1134**€3495**
BrandMR (consumenten-kwesties)€139€139 + €1195 = €1334
 
€4995
Centraal Beheer€299€869€1999*
Das Flexx€379€799€1995*
Lancyr€260€785€1550*
Univé (werk & inkomen)€395€750€1575*
Univé (wonen & kopen)€295€645€1575*

Peildatum: december 2020

* Alleen procedures waarbij een jurist volstaat.

** Bij letsel door een verkeersongeluk gratis; BrandMR verhaalt de kosten dan op de tegenpartij.

Juridische hulp via de Consumentenbond

Schakel de Consumentenbond in! Geld & Recht helpt jou met financiële tips en ijzersterk juridisch advies. Je krijgt voor €7,50 per maand direct en onbeperkt hulp van onze experts en persoonlijke (klachten)brieven.

In een notendop:

 • Financiële en juridische hulp: onbeperkt hulp van onze experts bij al je vragen.
 • Direct geholpen: we gaan meteen voor je aan de slag zodra je lid wordt.
 • Bespaar maandelijks geld: overstaphulp en bespaaradvies waar je echt iets aan hebt.

Meer weten? Bekijk alle informatie over Geld & Recht.

Kom je er alsnog niet uit, dan kunnen adviseurs van de Consumentenbond bemiddelen. Dit kost voor leden €180, voor niet-leden is dat €200. Blijkt na de screening dat je toch geen bemiddeling wenst af te nemen, dan betaal je alleen de screeningskosten van €20, het restant krijg je teruggestort.
 

  Lees verder