icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Prepaid rechtshulp

Wil je niet vastzitten aan een rechtsbijstandverzekering. Maar ook niet achteraf worden verrast door advocaatkosten? Dan is losse - of prepaid - rechtshulp wellicht iets voor jou.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:6 augustus 2020

juridische-brief

Waarom prepaid rechtshulp?

Als single ben je voor een goede, complete rechtsbijstandverzekering zo €250 per jaar kwijt. Als gezin is dat snel dik €300. Het kan goedkoper, door bepaalde modules achterwege te laten of te kiezen voor een basispakket. Maar dan zit je nog steeds vast aan een behoorlijk bedrag per jaar, zonder dat je weet of en wanneer je zo’n polis nodig hebt. De gemiddelde verzekerde gebruikt zijn rechts­bijstandverzekering maar ééns in de tien jaar.

Juist voor de consumenten die niet aan een abonnementenstructuur willen vastzitten - en alleen willen betalen bij gebruik - komen steeds meer traditionele verzekeraars met ‘on demand’-rechtshulp; een juridische dienst voor klanten die geen rechtsbijstandverzekering hebben.

Voordelen

Voordelen van deze losse of pre-paid rechtshulp zijn:

 • Je zit niet aan een abonnement of verzekering vast.
 • Je hebt geen eigen risico, franchise en/of wachttijd.
 • Je weet van tevoren hoeveel geld je kwijt bent.
 • Je kunt aankloppen met een al lopend of voorzien conflict.
 • Je kunt ook alleen met een expert een contract doornemen.
 • Je kunt de rechtshulp tussentijds uitbreiden; eerder gemaakte kosten worden dan doorgaans verrekend met het duurdere pakket.

Nadelen

Maar er kleven ook nádelen aan losse rechtshulp:

 • Je kunt bij de meeste aanbieders alleen terecht met geschillen over een aankoop, wonen of met je werkgever.
 • Bijkomende kosten zoals griffierecht en voor het inschakelen van een expert zijn voor eigen rekening.
 • Je krijgt geen hulp van een advocaat, maar van een gespecialiseerde jurist.

Hoe werkt het?

Tijdens een gratis intake worden eerst de mogelijkheden ingeschat. Ziet de jurist heil in de zaak, dan zijn er grofweg 2 mogelijkheden: je krijgt uitsluitend juridisch advies (doorgaans inclusief één brief of mail op maat), of er worden ook vervolgstappen voor je ondernomen, zoals het onderhandelen met de tegenpartij.

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van rechtsbijstandzekering. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Hulp tot aan de rechtbank

De hulp duurt in principe tot aan de rechtbank, maar kan in veel zaken worden uitgebreid met het voeren van een procedure, bijvoorbeeld bij de kantonrechter.

Maar als een advocaat verplicht is - zoals bij adoptie, echtscheiding, consumentenkwesties boven de €25.000 en consumentenkredíeten boven de €40.000 - moet je er zelf een inschakelen.

Aanbieders

Steeds meer verzekeraars bieden deze mogelijkheid:

Arag
Biedt via zusterbedrijf HelloLaw losse juridische hulp op alle rechtsgebieden. Een jaarabonnement voor onbeperkt juridische vragen kost €60 per huishouden. Daarnaast krijg je korting op het tarief van een advocaat binnen het Hello Law-netwerk. 

Centraal Beheer Juridische Hulp
Biedt tegen een vaste prijs alleen juridisch advies óf advies en onderhandelingen met de tegenpartij. Gaat het geschil alsnog naar de rechtbank, dan kunnen de juristen van zusterbedrijf LegalGuard ook voor je procederen. De kosten daarvan bedragen €1689.

Univé's Rechtshulp on Demand 
Is grotendeels vergelijkbaar met Centraal Beheer Juridische Hulp. Maar Univé biedt ook de mogelijkheid van een check van bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst (€265) of koopcontract (€185).

Das Flexx
Is de prepaid rechtshulp van Das Rechtsbijstand, in een nieuw jasje. Je betaalt een vast bedrag per dienst, die je afneemt via de webwinkel van de rechtshulpverlener. Ook bij Das Flexx kun je terecht voor een contractcheck (€399) en het laten opstellen van een huurovereenkomst €599).

Lancyr
Bij Lancyr kun je, in tegenstelling tot Centraal Beheer, Das Flexx en Univé, ook terecht voor geschillen over verkeer en letselschade (familierecht, erfrecht, pensioen, belasting en vermogen zitten al een tijdje in de pijplijn). Lancyr is relatief voordelig; een contractcheck kost €348, een huurovereenkomst €497 (zie verder de tabel hieronder).

BrandMR
Een stuk duurder is BrandMR (Brandmeester), eind 2019 gelanceerd door SRK Rechtsbijstand. BrandMR biedt rechtshulp op het gebied van arbeid, woonzaken, letselschade. en consumentenkwesties Het idee is hulp te bieden van een gespecialiseerde advocaat, tegen vaste tarieven. Vanwege een geschil met de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) over de dienst worden momenteel echter alleen juristen ingezet.

Verzekeraars die medio 2019 tegenover de Consumentenbond lieten weten dat zij overwegen ook losse 'on demand’-rechtshulp te gaan aanbieden zijn ABN Amro, ZLM en ANWB (specifiek gericht op mobiliteit).

Kosten prepaid rechtshulp

AanbiederAdviesAdvies + onderhandelenProcederen
BrandMR (werk & inkomen)€139€139 + €849 = €988€2395
BrandMR (huis & wonen)€139€139 + €925 = €1064€5195
BrandMR (letselschade)€139**€139 + €995 = €1134**€3495**
BrandMR (consumenten-kwesties)€139€139 + €1195 = €1334
 
€4995
Centraal Beheer€299€869€1689*
Das Flexx€379€799€1995*
Lancyr€260€785€1550*
Univé (werk & inkomen)€395€795€1575*
Univé (wonen & kopen)€295€645€1575*

Peildatum: maart 2020

* Alleen procedures waarbij een jurist volstaat.

** Bij letsel door een verkeersongeluk gratis; BrandMR verhaalt de kosten dan op de tegenpartij.

Juridische hulp via de Consumentenbond

Schakel de Consumentenbond in! Geld & Recht helpt jou met financiële tips en ijzersterk juridisch advies. Je krijgt voor €7,50 per maand direct en onbeperkt hulp van onze experts en persoonlijke (klachten)brieven.

In een notendop:

 • Financiële en juridische hulp: onbeperkt hulp van onze experts bij al je vragen.
 • Direct geholpen: we gaan meteen voor je aan de slag zodra je lid wordt.
 • Bespaar maandelijks geld: overstaphulp en bespaaradvies waar je echt iets aan hebt.

Meer weten? Bekijk alle informatie over Geld & Recht.

Kom je er alsnog niet uit, dan kunnen adviseurs van de Consumentenbond bemiddelen. Dit kost voor leden €180, voor niet-leden is dat €200. Blijkt na de screening dat je toch geen bemiddeling wenst af te nemen, dan betaal je alleen de screeningskosten van €20, het restant krijg je teruggestort.