icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Professionele nepshops met luxe artikelen

Internetcriminelen zijn regelmatig actief met ‘nepshops’, vaak met aanbiedingen van populaire elektronica en gadgets. Ze zijn extra actief rond Black Friday of de feestdagen. Met professioneel ogende webshops proberen ze je op te lichten. Als je oplet kun je ze herkennen.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert ElektronicaBijgewerkt op:14 december 2022

nepwebshop-veilig-internet

Wat is het probleem met nepwebshops?

Regelmatig proberen criminelen in korte tijd duizenden euro’s binnen te halen via professioneel ogende malafide webshops. De producten die je bestelt worden niet geleverd. Om de website zo echt mogelijk te laten lijken, zorgen ze soms voor een KvK-nummer, een (contact)adres, een echt webwinkelkeurmerk, betalen via iDeal en in een enkel geval verspreiden ze zelfs flyers.

Wees alert als je bij het shoppen voor cadeaus en luxe artikelen (te) mooie aanbiedingen ziet. De laatste jaren hebben we al veel professionele webshops gezien. Onderaan deze pagina vind je een aantal voorbeelden.

Zo herken je de 'professionele' nepshop

Een malafide webshop herkennen is niet altijd makkelijk. Hoe meer van onderstaande kenmerken je ziet, hoe groter de kans dat het foute boel is. Bestel bij twijfel ergens anders.

  • Zoek naar gebruikerservaringen. Gebruik het hele webadres tussen aanhalingstekens als zoekterm, bijvoorbeeld 'www.webshop.nl'. Geen of weinig ervaringen is verdacht. Eventuele gebruikerservaringen op de website zelf geven geen extra zekerheid.
  • Bekijk hoe lang de website bestaat. Voor websites die eindigen op .nl gebruik je sidn.nl, voor websites die eindigen op .com, .org en .net gebruik je whois.icann.org. Is de website pas enkele maanden actief en heeft hij nu al een grote aanbiedingsactie, dan klopt het waarschijnlijk niet.
  • Twijfelachtig adres. Een bedrijfsverzamelgebouw of woonhuis is niet per se vreemd. Maar wel een extra reden om niet te bestellen als andere zaken ook twijfelachtig zijn.
  • Populaire artikelen. De nepshops mikken op populaire dure artikelen. Denk aan de nieuwe Apple iPhones en AirPods, elektrische steps, spelcomputers en ander speelgoed. Let dus extra goed op bij deze producten. Als dezelfde website geen goedkope producten en accessoires verkoopt, is het een extra aanwijzing dat er iets fout is.
  • Check de gegevens van de verkoper bij de politie. Dat kan bij elke verkoper nuttig zijn, zelfs bij een particulier. Je kunt bijvoorbeeld controleren of het IBAN, telefoonnummer of e-mailadres bekend is bij de politie.
  • Betaling. Betalen via handmatige overboeking - vaak aan een privépersoon - is meestal foute boel. Ook bij een iDeal-betaling moet je opletten. In november 2021 koppelde een nepshop een iDeal-betaling aan het opwaarderen van een (criminele) PayPal-account.

Trap niet in deze valse zekerheden

Nepwebwinkels kun je soms lastig herkennen. Door de volgende kenmerken krijg je soms onterecht vertrouwen in een website:

  • Keurmerken. Soms misbruiken criminelen keurmerklogo’s. Je moet kunnen klikken op het logo en op de website van het keurmerk moet informatie staan over de webshop. Vertrouw alleen bekende keurmerken, zoals Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Maar let op, een keurmerk is geen 100% garantie. Sommige malafide webshops hebben toch een echt keurmerk gekregen, door tijdelijk 'onschuldige' producten te verkopen.
  • KvK-nummer. Een geldig KvK-nummer is geen 100% garantie voor een betrouwbare webshop. Soms wordt een KvK-nummer gebruikt van een ander bedrijf met een vergelijkbare naam.
  • Claims over zekerheid of voor geruststelling, zoals 'Niet goed? Geld terug' of '30 dagen retourrecht' kan iedereen maken en geven geen garantie.
  • Slotje of https-verbinding. Criminelen zorgen steeds vaker voor een https-verbinding voor nepsites. Https en het bijbehorende slotje naast het webadres zeggen niets over de betrouwbaarheid van websites. Het betekent alleen dat de verbinding met de website afgeschermd is.
  • Betalen met iDeal. Het komt niet vaak voor, maar soms weten criminelen een iDeal-betaalmogelijkheid aan te vragen. Wordt het product niet geleverd, dan ben je je geld kwijt. Betaal je met Paypal of creditcard, dan ben je hiertegen verzekerd. Maar je wilt liever niet dat je creditcardgegevens in handen van criminelen vallen, dus bestel bij twijfel ergens anders.
  • Nep-gebruiksreviews. Bij enkele nepshops vonden we gebruikersreviews van zogenaamde enthousiaste vorige kopers. Trap er niet in. Criminelen kunnen deze makkelijk zelf toevoegen. Bij reviews op externe bekende reviewsites is dit lastiger.
  • Een chatoptie of e-mailcontact. Sommige nepshops hebben een chat-optie of mailen je zelfs na je bestelling. Persoonlijk contact is geen garantie voor betrouwbaarheid. Wij bestelden bij een nepshop een spelcomputer met betaling via een betaallink achteraf. Die kregen we niet, maar wel een vriendelijke mail van de "klantenservice" of de betaling was gelukt. Toen wij reageerden dat we geen betaallink hadden ontvangen, kregen we alsnog een ING-betaalverzoek, dat we uiteraard niet hebben voldaan.
  • Flyers. In een enkel geval pakken criminelen het groots aan en verspreiden zelfs reclameflyers per post.

Voorbeelden 'professionele' nepshops

Gewilde producten

Eind 2020 lanceerden Sony de nieuwe Playstation 5 en Microsoft de Xbox. Door de grote vraag ontstonden leverproblemen. Malafide webshops sprongen daar op in met de claim dat zijn wel voorraad hebben of snel kunnen leveren.

Nepshop pagina

 

Misbruik bekende namen

Criminelen maken soms misbruikt van bekende namen. Zo zijn er de afgelopen jaren malafide shops geweest die zich voordeden als BCC, Kijkshop, Tele2 en Wehkamp.

Onder andere via tele2-deals.com, tele2-nederland.com en tele2-webshop.com verkochten criminelen  smartphones en spelcomputers. Er werden nepkeurmerken getoond en als excuus voor het tijdelijk niet werken van de iDeal-betaling werd de drukte rond Black Friday gebruikt.

Tele2-deals-com-nepshop

Meeliftend op de naam van het failliete Kijkshop openden criminelen een webshop op kijkshop-actie.com. Het aanbod varieerde van luxeproducten, zoals tablets en tv's, tot enkele populaire goedkopere artikelen, zoals een Senseo. Om vertrouwen te wekken hadden sommige producten positieve gebruikersreviews. De site heeft meerdere weken online gestaan. 

kijkshop-nepshop-tv

Website én flyers

In 2016 gingen criminelen zelfs zo ver dat ze met flyers promotie maakten voor een professioneel ogende nepshop. Rond de feestdagen 'verkochten' ze onder andere tv’s, de nieuwste smartphones, (spel)computers en wasmachines. De website bevatte veel van de eerder genoemde kenmerken.

Let op: de website en (domein)naam op de afbeelding hieronder is inmiddels in gebruik door een bedrijf dat niets met deze oplichting te maken heeft.

nepshop-digitalspotnl-veilig-internet

 

Extra opletten rond feestdagen en Black Friday

Nepwinkels kun je altijd tegenkomen, maar rond de feestdagen en Black Friday moet je extra alert zijn. Vanwege de grotere hoeveelheid nepwebwinkels in deze periode heeft de politie zelfs een speciaal ‘decemberpiket’ om ze aan te pakken.

In deze periode zijn veel mensen online aan het shoppen en criminelen spelen daarop in. Er zijn vooral rond Black Friday veel aanbiedingen, maar als je een aanbieding ziet die écht te mooi is om waar te zijn, dan moet er een belletje gaan rinkelen. 

Playstation 5 en Xbox X Series populair

De nieuwste spelconsoles zijn populair, niet alleen bij gamers, maar ook bij oplichters. De grote vraag zorgt voor leveringsproblemen, waar criminelen op inspringen met winkels die wel snelle levering of lage prijzen beloven. Wees dus extra op je hoede bij deze producten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.