icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Professionele nepshops rond feestdagen

Rond de feestdagen zijn internetcriminelen extra actief met speciale ‘nepshops’. Met professioneel ogende webshops vol populaire luxeartikelen proberen ze je op te lichten. Als je oplet kun je ze herkennen.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Gepubliceerd op:19 november 2018

nepwebshop-veilig-internet

Vorig jaar signaleerde de politie ze al: nepshops die speciaal voor de feestdagen worden opgetuigd. En dit jaar verwacht de politie ze weer. Ze richt zelfs een speciaal ‘decemberpiket’ in, die binnenkomende signalen analyseert en indien nodig actie onderneemt.

In december proberen criminelen in korte tijd duizenden euro’s binnen te halen via professioneel ogende malafide webshops. De producten die je bestelt worden niet geleverd. Om de website zo echt mogelijk te laten lijken zorgen ze voor een KvK-nummer, een (contact)adres, een echt webwinkelkeurmerk, betalen via iDeal en verspreiden ze flyers.

We waarschuwen alvast, zodat je op je hoede bent als je tijdens de kerst- of sinterklaasinkopen (te) mooie aanbiedingen ziet.

Zo herken je de 'professionele' nepshop

Een malafide webshop herkennen is niet altijd makkelijk. Hoe meer van onderstaande kenmerken je ziet, hoe groter de kans dat het foute boel is. Bestel bij twijfel ergens anders.

 • Zoek naar gebruikerservaringen. Gebruik het hele webadres tussen aanhalingstekens als zoekterm, bijvoorbeeld  'www.webshop.nl'. Geen of weinig ervaringen is verdacht.
 • Bekijk hoe lang de website bestaat. Voor websites die eindigen op .nl gebruik je sidn.nl, voor websites die eindigen op .com, .org en .net gebruik je whois.icann.org. Is de website pas enkele maanden actief en heeft hij nu al een grote aanbiedingsactie, dan klopt het waarschijnlijk niet.
 • Twijfelachtig adres. Een bedrijfsverzamelgebouw of woonhuis is niet per se vreemd. Maar wel een extra reden om niet te bestellen als andere zaken ook twijfelachtig zijn.
 • Populaire artikelen. De nepshops mikken op populaire dure artikelen. Denk aan de nieuwe Apple iPhones en AirPods, spelcomputers en ander speelgoed. Let dus extra goed op bij deze producten. Als dezelfde website geen goedkope producten en accessoires verkoopt, is het een extra aanwijzing dat er iets fout is.
 • Check de gegevens van de verkoper bij de politie. Dat kan bij elke verkoper nuttig zijn, zelfs bij een particulier. Je kunt bijvoorbeeld controleren of het IBAN, telefoonnummer of e-mailadres bekend is bij de politie.

Trap niet in deze valse zekerheden

De 'decembershops' van criminelen kun je soms extra lastig herkennen. Criminelen kunnen er in korte tijd veel geld mee verdienen en doen daarom extra moeite. Door de volgende kenmerken krijg je soms onterecht vertrouwen in een website:

 • Keurmerken. Soms misbruiken criminelen keurmerklogo’s. Je moet kunnen klikken op het logo en op de website van het keurmerk moet informatie staan over webshop. Vertrouw alleen bekende keurmerken, zoals Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk. Maar let op, een keurmerk is geen 100% garantie. Sommige malafide webshops hebben toch een echt keurmerk gekregen, door tijdelijk 'onschuldige' producten te verkopen.
 • KvK-nummer. Een geldig KvK-nummer is geen 100% garantie voor een betrouwbare webshop. Soms wordt een KvK-nummer gebruikt van een ander bedrijf met een vergelijkbare naam.
 • Claims over zekerheid of voor geruststelling, zoals 'Niet goed? Geld terug' of '30 dagen retourrecht' kan iedereen maken en geven geen garantie.
 • Slotje of https-verbinding. Criminelen zorgen steeds vaker voor een https-verbinding voor nepsites. Https en het bijbehorende slotje naast het webadres zeggen niets over de betrouwbaarheid van websites. Het betekent alleen dat de verbinding met de website afgeschermd is.
 • Betalen met iDeal. Het komt niet vaak voor, maar soms weten criminelen een iDeal-betaalmogelijkheid aan te vragen. Wordt het product niet geleverd, dan ben je je geld kwijt. Betaal je met Paypal of creditcard, dan ben je hiertegen verzekerd.. Maar je wilt liever niet dat je creditcardgegevens in handen van criminelen vallen, dus bestel bij twijfel ergens anders.
 • Flyers. In een enkel geval pakken criminelen het groots aan en verspreiden zelfs reclameflyers per post.

Voorbeeld 'professionele' nepshop

In 2016 openden criminelen de nephop 'www.digitalspot.nl'. Rond de feestdagen 'verkochten' ze onder andere tv’s, de nieuwste smartphones, (spel)computers en wasmachines. De website bevatte veel van de eerder genoemde kenmerken en via de post werden reclameflyers bezorgd.

nepshop-digitalspotnl-veilig-internet

folder-digital-spot-800x1200

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • nepwebshop-veilig-internet
  Nieuws  |  26 nov.

  Consumentenbond waarschuwt voor ‘december-nepshops’

  De ‘december-nepshops’ zijn professioneel ogende webshops, die veel moeilijker te herkennen zijn dan ‘gewone’ nepshops. Vaak zijn ze voorzien van een KvK-nummer, een echt adres, een iDEAL-logo en een keurmerk.
 • vpn-wifi-werken
  13 nov.

  VPN-aanbieder kiezen

  Aan de hand van een aantal criteria hebben we een selectie van VPN-aanbieders gemaakt. Welke diensten hebben de zaken op orde en waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN-dienst?
 • stappenplan windows
  17 sep.

  Virusscanner via internetprovider

  Veel internetproviders bieden een virusscanner. Soms inclusief, soms moet je extra betalen. Welke opties zijn er en is het een verstandige keuze?
 • Mediapool MG-Veilig Online 1200x800
  3 jul.

  Bestel gratis de Minigids Veilig online

  Oplichters op Marktplaats, criminelen die op je bankgegevens azen of naar je wachtwoord vissen: zomaar een greep uit de dagelijkse praktijk. Voorkom een hoop ellende met de do’s en don’ts uit de Minigids Veilig online.