icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kleine scherptediepte met compactcamera

De mooiste portretten maak je met een camera die met een kleine scherptediepte kan fotograferen. Ook met sommige compactcamera's kun je een beetje spelen met dit effect. In dit artikel laten we zien hoe.
Karen Reijneveld_S

Karen Reijneveld   Expert ElektronicaGepubliceerd op:21 november 2016

zandkasteel scherpte diepte

In de Consumentengids van december 2016 staat het artikel Meer dan een kiekje (pdf voor leden) ;over travelzoom compactcamera's. In het gidsartikel verwijzen we naar deze webpagina.

Scherptediepte-effect

Met een kleine zoomcamera kun je ver inzoomen. Leuk bijeffect van inzoomen kan zijn dat je onderwerp scherp wordt afgebeeld tegen een vage achtergrond. Daar knapt de foto van op, omdat je onderwerp meer naar voren komt in het beeld. 

We kennen dat effect van spiegelreflexcamera’s, maar bij een camera met veel zoom kun je er ook een beetje mee spelen. 

Voorbeeldfoto's Canon SX720 en Panasonic TZ100

Twee camera's waarmee je een redelijk scherptediepte-effect kunt creëren, zijn de Canon Powershot SX720 HS en de Panasonic Lumix DMC-TZ100. Er is wel duidelijk een verschil, zoals je in de 4 foto's hieronder kunt zien.

In de eerste 2 foto's zie je bij de Canon SX720 HS nauwelijks een scherptediepte-effect. Maar bij de Panasonic TZ100 is het duidelijk zichtbaar: de bloemen op de achtergrond zijn vaag.

scherpte-diepte-SX720-groothoek

Canon Powershot SX720 HS Groothoekbeeld
Klik op de afbeelding om te vergroten

 

scherpte-diepte-TZ100-groothoek

Panasonic Lumix DMC-TZ100 groothoekbeeld
Klik op de afbeelding om te vergroten

Bij de volgende 2 foto's zie je dat de bloemen op de achtergrond in beide gevallen vaag zijn. Het effect is hier bij de Canon SX2720 veel groter dan in de foto hierboven en vergelijkbaar met de foto van de Panasonic TZ100.

scherpte-diepte-SX720-tele

Canon Powershot SX720 HS Tele
Klik op de afbeelding om te vergroten

 

scherpte-diepte-TZ100-tele

Panasonic Lumix DMC-TZ100 Tele
Klik op de afbeelding om te vergroten

Zonder inzoomen

De eerste 2 foto's zijn genomen zonder in te zoomen. Er is veel van de omgeving in beeld: het kenmerk van fotograferen met een groothoeklens. Dat de achtergrond bij de Panasonic TZ100 vager is dan bij de Canon SX720, komt doordat bij de TZ100 de beeldsensor (de gevoelige plaat) en daarmee de lens en de lichtinval flink groter zijn. Bij de meeste andere kleine zoomcamera's zul je het effect niet zien wanneer de camera is uitgezoomd.

Met inzoomen

Het effect in de onderste foto's bereikten we door meer afstand te nemen van de bloemen en vervolgens helemaal in te zoomen. Er is dan nog maar weinig van de omgeving in beeld: het kenmerk van fotograferen met een telelens. Bij de SX720 en de meeste andere kleine zoomcamera's is deze tactiek de enige manier om een kleine scherptediepte te creëren. 

Dichterbij, maar niet té

Het effect is groter als het onderwerp waarop je scherpstelt, dichtbij is. Dus als je verder inzoomt én dichter op je onderwerp kruipt, wordt de scherptediepte kleiner. 
Let op! Houd minimaal 70 cm (TZ100) tot 2 m (SX720) afstand als je maximaal inzoomt met deze camera's. Anders kan de camera helemaal niet scherpstellen. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.