icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gemeente reageert niet op mijn WOZ-beschikking

Je kunt de gemeente ‘in gebreke stellen’. Daarmee zeg je dat de gemeente niet aan haar verplichtingen heeft voldaan.


Dwangsom van gemeente

De gemeente moet in principe nog in hetzelfde jaar waarin het bezwaarschrift is ingediend een uitspraak doen. De gemeente kan de beslistermijn met maximaal 6 weken verlengen en moet dat schriftelijk aan je melden.

Dien je pas in de laatste 6 weken van het kalenderjaar je bezwaarschrift in, dan is de minimale bezwaartermijn 6 weken. De gemeente kan ook deze termijn eenzijdig met 6 weken verlengen. 

Als de termijn verstreken is, kun je de gemeente daarop aanspreken (in gebreke stellen). Zij heeft dan nog 2 weken om te beslissen. Doet de gemeente dat niet, dan kan zij een dwangsom opgelegd krijgen. Zie de voorbeeldbrief In gebreke stellen gemeente na bezwaarschrift (Word-doc.).

Schadevergoeding via rechter

Als de reactietermijn van de gemeente verstreken is, dan kun je in beroep gaan bij de belastingrechter. Meer informatie over de procedure bij de rechter.

Als je in beroep gaat bij de rechter, kan een traag antwoord van de gemeente later geld waard blijken te zijn. Als de rechter pas later dan 2 jaar nadat de gemeente je bezwaarschrift ontvangen heeft uitspraak doet, heb je recht op een schadevergoeding van minstens €500. Je moet wel zelf vragen om een vergoeding voor die vertraging en de vertraging mag niet door jezelf veroorzaakt zijn.

Voorbeeldbrief