Een babybedje opmaken: zo doe je dat veilig

Lauri ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 4 februari 2022
Kort opmaken
Maak het bedje kort en strak op, anders kan je baby onder de dekens terechtkomen. Hij moet met de voetjes nét iets van het voeteneind af liggen. Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Zo draait je kind zich minder makkelijk om. Het strakke instoppen zou ook een geborgen gevoel geven en helpen tegen overmatig huilen.
Het lakentje Nunki van het merk Fedde&Kees is erg geschikt voor het kort opmaken van een babybedje. Je vouwt het laken om het matras en zet het aan de onderkant vast met klittenband. Aan de bovenkant zit een brede elastische band. Nadat je je baby in bed hebt gelegd, rits je het laken aan de zijkant dicht.
Het juiste matras
Een babymatras moet perfect in het bedje passen. Er mag niet meer dan een vingerbreedte tussen de rand van het matrasje en het bedje zitten.
Let er goed op dat het matras niet opkrult doordat er een te krappe hoes omheen zit. Ook moet de tijk van het matrasje afritsbaar en wasbaar zijn, liefst op 60 °C.
Verder mag het matrasje zelf niet zo zacht zijn dat het hoofdje van je kind erin wegzakt. Het moet zo hard zijn dat het mondje nog volledig vrij ligt als je baby op de zij of buik draait.
Wij testen of babymatrassen hard genoeg zijn.
Speciale topdekjes
Sommige merken - zoals AeroSleep - verkopen matrassen met speciale topdekjes. Deze dekjes zouden extra ventileren en daardoor veiliger zijn voor de baby. Daar is echter geen enkel bewijs voor.
Slaapzak of deken
Laat kinderen jonger dan 2 jaar niet onder een dekbed slapen. Jonge kinderen kunnen een dekbed nog niet wegduwen of eronderuit kruipen. Er is dus een kans op verstikking en oververhitting.
Gebruik liever een katoenen babyslaapzak of een niet al te dik babydekentje met laken.
Slaaphouding
Leg je kind altijd op zijn rug in bed. Dat is het advies van de kraamzorg en het consultatiebureau. Het is de veiligste slaaphouding, omdat het gezichtje vrij ligt. Wil of kun je je baby niet op de rug laten slapen? Overleg dan met de (consultatiebureau)arts wat de beste oplossing is.
Tip: Wissel de richting waarin je baby kijkt door voorzichtig het hoofdje te draaien. Het ene slaapje naar links, het volgende naar rechts. Op deze manier beperk je de kans op een afgeplat hoofdje. Zodra een baby zichzelf makkelijk kan omdraaien, is het geen probleem om hem zelf zijn slaaphouding te laten bepalen.
Leg je kind niet vast
Je kind op de rug laten slapen is een van de belangrijkste veiligheidsadviezen. Leg hem nooit vast met riemen, banden of 'stutranden' om te voorkomen dat bij op zijn buik draait.
Lees meer over je baby vastleggen in bed.
Eigen bed
Kinderartsen en veiligheidsdeskundigen raden met klem af om jonge baby's (tot 4 maanden) bij je in bed te laten slapen. Mieke Cotterink van VeiligheidNL noemt een paar redenen. 'Baby's kunnen bekneld raken tussen het matras of stikken doordat hun ouders tegen ze aan of zelfs op ze rollen. Ook kunnen baby's het te warm krijgen door het beddengoed van de ouders.'
Geef je borstvoeding, leg je baby dan na de voeding altijd terug in zijn eigen bedje. Na 4 maanden is het minder gevaarlijk om je baby bij je in bed te laten slapen. Houd bij vroeggeboren of erg lichte baby's 6 maanden aan.
Lees meer over co-sleepers
Meer weten?
Op de site van VeiligheidNL kun je een slaaptest doen om je kennis over het opmaken van babybedjes te checken.
Lees verder
Bekijk ook eens:
Nieuw & interessant
- Nieuws | 21 mrt.
Veiligheidswaarschuwing: BLÅVINGAD hengelspel van IKEA
Bij het BLÅVINGAD hengelspel kunnen de kleine metalen klinknagels op de houten onderdelen loslaten. Hierdoor is er risico op verstikkingsgevaar voor kleinere kinderen. - Nieuws | 16 mrt.
Veiligheidswaarschuwing: Babyslaapzakken Prénatal (2)
Bepaalde babyslaapzakjes van Prénatal hebben een foutief label. Het label vermeldt dan als TOG-waarde 0,5. Dit moet zijn 3,0. - 14 mrt.
Koop geen spotgoedkope kinderwagen
Bij Alibaba.com kochten we voor €30 een kinderwagen. Hij haalde het einde van onze test niet. Ook een paar andere supervoordelige kinderwagens komen slecht uit onze test. - 13 mrt.
Kinderwagens die je niet moet kopen
We testen kinderwagens op hoe fijn ze zijn in het gebruik. En op hoe veilig ze zijn voor je kindje en voor jou. Sommige kinderwagens kun je beter niet kopen.