icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een babybedje opmaken: hoe doe je dat veilig?

Geen groter genot dan naar een vredig slapende baby kijken. Zorg dat die kleine niet alleen rustig, maar ook veilig slaapt. Let bij het opmaken van een babybedje op de volgende punten.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:2 oktober 2018

veilig-slapen

Kort opmaken

Maak het bedje kort en strak op, anders kan een jonge baby onder de dekens terechtkomen. Je baby moet met de voetjes nét iets van het voeteneind afliggen. Stop de deken en het lakentje goed strak in onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Zo draait je kind zich minder makkelijk om. Het strakke instoppen zou ook een geborgen gevoel geven en helpen tegen overmatig huilen.

Het juiste matras

Een babymatras moet perfect in het bedje passen. Er mag niet meer dan een vingerbreed tussen de rand van het matrasje en het bedje zitten. Let er goed op dat de matras niet opkrult doordat er een te krappe hoes omheen zit. Ook moet de tijk van het matrasje afritsbaar en wasbaar zijn, liefst op 60 °C. Verder mag het matrasje zelf niet zo zacht zijn dat het hoofdje van je kind er te ver in kan wegzakken. Het matras moet zo hard zijn dat het mondje nog volledig vrij ligt als je baby op de zij of buik draait.

Wij testen van babymatrassen of ze hard genoeg zijn.

Speciale topdekjes

Er zijn matrassen met speciale topdekjes te koop, zoals die van aerosleep, die in inspelen op de angst van ouders dat een kind niet goed kan ademhalen als hij op zijn zij of buik ligt. Er bestaat geen enkel bewijs voor dat deze producten veiliger zijn voor baby's dan producten zonder deze speciale claims. Wel zijn deze producten fors duurder dan de matrasjes van andere (huis) merken.

Lees meer over babymatrasjes en het risico op wiegendood.

Slaapzak of deken

Laat kinderen jonger dan 2 jaar in een katoenen babyslaapzak slapen of onder een niet te dik babydekentje met laken slapen en niet onder een dekbed. Zulke jonge kinderen kunnen een dekbed nog niet wegduwen of er onderuit kruipen als ze zich er onder hebben gewoeld. Er is dan kans op verstikking en oververhitting.

Slaaphouding

Leg je kind altijd op zijn rug in bed. Dat is het advies van de kraamzorg en het consultatiebureau. Het is de veiligste slaaphouding, omdat het gezichtje vrij ligt. Wil of kun je je kindje niet op de rug laten slapen? Overleg dan met de (consultatiebureau)arts wat de beste oplossing is.

Tip: wissel de richting waarin je kindje kijkt door voorzichtig het hoofdje te draaien. Het ene slaapje naar links, het volgende slaapje naar rechts. Op deze manier beperk je de kans op het ontstaan van een afgeplat hoofdje. Zodra een baby zichzelf makkelijk kan omdraaien, is het geen probleem om hemzelf zijn slaaphouding te laten bepalen.

Leg je kind niet vast

Je kind op de rug te slapen leggen is een van de belangrijkste veiligheidsadviezen, maar leg je kindje nooit vast met riemen, banden of 'stutranden' om te voorkomen dat het op de buik draait.

Lees meer over je baby vastleggen in bed.

Eigen bed

Kinderartsen en veiligheidsdeskundigen raden met klem af om jonge baby's (tot 4 maanden) bij je in bed te laten slapen. Mieke Cotterink van VeiligheidNL noemt een paar redenen. 'Baby's kunnen bekneld raken tussen het matras of stikken doordat hun ouders tegen ze aan of zelfs op ze rollen. Ook kunnen baby's het te warm krijgen door beddengoed van de ouders.'

Met borstvoeding is het natuurlijk prima om een baby 's nachts bij je in bed te nemen. Maar leg hem na de voeding altijd terug in zijn eigen bedje. Na 4 maanden (houd bij vroeggeboren of erg lichte baby's 6 maanden aan) is er geen verhoogd risico meer. Blijf wel altijd waakzaam op bovengenoemde risico's, ook al is je baby wat groter en sterker geworden.

Bekijk meer slaaptips voor baby's.

Meer weten?

Op de site van VeiligheidNL kun je een slaaptest doen om erachter te komen of jouw kennis over veilig een babybedje opmaken op orde is. Je kunt er ook hun online magazine raadplegen met tal van tips.

Lees ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant