icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Een babybedje opmaken: hoe doe je dat veilig?

Geen groter genot dan naar een vredig slapende baby kijken. Zorg dat die kleine niet alleen rustig, maar ook veilig slaapt. Let bij het opmaken van een babybedje op de volgende punten.
veilig-slapen

Het juiste matras

Zorg er in de eerste plaats voor dat de babymatras perfect in het bedje past. Er mag niet meer dan een vingerbreed tussen de rand van het matrasje en het bedje zitten. Let er goed op dat de matras niet opkrult doordat er een te krappe hoes omheen zit. Ook moet de tijk van het matrasje afritsbaar en wasbaar zijn, liefst op 60 °C. Verder mag het matrasje zelf niet te zacht zijn. Het gezichtje van je kind kan er te ver in wegzakken als hij op zijn buik terechtkomt en zo kan hij in ademnood komen. Inspelend op die angst zijn er matrasbeschermers te koop met een ventilerende toplaag, zoals van Aerosleep. Het nut van dergelijke matjes om wiegendood te voorkomen, is niet bewezen.

Slaapzak of deken

Laat kinderen jonger dan 2 jaar in een babyslaapzak of onder een dekentje met laken slapen en niet onder een dekbed. Ze zijn tot die leeftijd nog niet sterk genoeg om een dekbed weg te duwen of er onderuit te kruipen als ze zich er onder hebben gewoeld. Er is dan kans op verstikkingsgevaar.

Slaapzak
De voordelen van een slaapzakje:

  • Je baby kan zichzelf niet bloot woelen.
  • Je kind kan niet met zijn hoofd onder de dekens terechtkomen.
  • Uit bed klimmen gaat moeilijk in een slaapzak.
  • Rollen van de rug (de aangeraden slaaphouding) naar de buik gaat niet zo makkelijk.

Let op dat de slaapzak niet te groot is zodat je kind er niet te diep in kan zakken en dat hij of zij de rits van de slaapzak niet zelf open kan maken. Verder moet het materiaal niet de dun of te dik zijn. Voel of het nekje van je kind een aangename temperatuur heeft. Dan is het in orde.

Deken
Gebruik je liever geen slaapzak, dan is een laken en een katoenen of wollen dekentje ook prima. Maak het bed dan strak en kort op: als je baby in het bed ligt moet er nog wat ruimte zijn tussen de voetjes en het voeteneind, maar niet zoveel dat je kind met zijn hoofdje onder de dekens zou belanden als je hem met zijn voetjes tegen het voeteneind aan zou schuiven.
Je creëert dus in feite een kort bedje aan het voeteneind van het matras. Hoe kort, dat bepaalt de lengte van je kindje. Bij een pasgeboren baby heb je waarschijnlijk alleen de onderste 50 centimeter van het matrasje in gebruik. Naarmate je kind groeit, schuift het vanzelf steeds meer op richting het hoofdeind.
Stop de deken en het lakentje goed strak onder het matras bij het voeteneind en aan de zijkanten. Op die manier draait je kind zich minder makkelijk om. Het strakke instoppen zou ook een geborgen gevoel geven.
Als je een ledikant voor een kleine baby kort opmaakt, heb je vaak veel deken over dat je onder het matras moet stoppen. Daardoor kan het matras aan het voeteneind hoger komen te liggen dan bij het hoofdje. Dat is niet de bedoeling. Je kunt het oplossen door het deel van het matras waaronder geen deken wordt gestopt, op te hogen. Leg er een gevouwen badlaken of deken onder. Let goed op dat zo'n handdoek of deken niet uitsteekt en alleen onder het matras ligt.

Leg je kind niet vast

Tot zo'n 10 jaar geleden waren er slaapzakriemen te koop waarmee je de slaapzak vast kon zetten. Zo kon je voorkomen dat je kind zich op zijn buik draaide. Sinds juli 2004 zijn slaapzakriemen door de Voedsel en Waren Autoriteit uit de handel genomen. In de riemen konden kindjes verstrikt raken. Leg je baby dus nooit vast, maar gebruik een veilig babyslaapzakje of een dekentje.

Slaaphouding

Leg je kind altijd op zijn rug in bed. Dat is het advies van de kraamzorg en het consultatiebureau. Het is de veiligste slaaphouding, omdat het gezichtje vrij ligt. Wil of kun je je kindje niet op de rug laten slapen? Overleg dan met de (consultatiebureau)arts wat de beste oplossing is.
Tip: wissel de richting waarin je kindje kijkt door voorzichtig het hoofdje te draaien. Het ene slaapje naar links, het volgende slaapje naar rechts. Op deze manier beperk je de kans op het ontstaan van een afgeplat hoofdje. Zodra een baby zichzelf makkelijk kan omdraaien, is het geen probleem om hemzelf zijn slaaphouding te laten bepalen.

Eigen bed

Het ligt misschien voor de hand, maar laat je kind altijd in zijn eigen bedje slapen. Kinderartsen en veiligheidsdeskundigen raden om allerlei redenen met klem af om jonge baby's bij je in bed te laten slapen. Ilja van Alten van Veiligheid NL noemt een paar redenen: 'Baby's die bij hun ouders in bed liggen, kunnen het te warm krijgen. Ze kunnen bekneld raken tussen het matras of stikken doordat hun ouders tegen ze aan of zelfs op ze rollen.'

Bekijk ook de Slaaptips voor baby's.

Meer weten?

Op de site van Veiligheid NL kan je  een slaaptest doen om erachter te komen of jouw kennis over veilig een babybedje opmaken op orde is.

Lees ook:

Ook getest:

Reageren kan ook via Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant