icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Buitenlandse webshops: onveilige elektronica

De kans op een onveilig product bij een online webwinkel is groot. Dat dit ook voor elektronica geldt blijkt uit een test van onze Engelse collega’s (Which?). Ze onderzochten usb-laders, reisadapters en powerbanks van Amazon Marketplace, Ebay, Wish en AliExpress. Agentschap Telecom onderzocht opladers, draadloze videocamera’s en ledlampen.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:20 januari 2022

Group_shot_powerbanks

Wat is het probleem in het onderzoek van de Consumentenbond?

In de zomer van 2021 bekeken we verschillende usb-sticks. Bij verschillende producten ontbrak het CE keurmerk. Ook ontbraken gegevens van de fabrikant of over het product, of waren deze alleen in het Chinees. Een drone die we bestelden was al snel beschadigd. 

Wat is het probleem in het onderzoek van Agentschap Telecom?

In het najaar van 2021 onderzocht het Agentschap Telecom draadloze opladers, draadloze videocamera’s, ledlampen en een scheerapparaat. 

Bij 12 producten bleek het aansluitsnoer niet te voldoen aan de eisen. Dat kan storing op andere apparaten op het lichtnet veroorzaken. In zeer ernstige gevallen kan het gebruik van deze apparaten zelfs leiden tot oververhitting, met brand als mogelijk gevolg. Uit de controle bleek ook dat een wificamera storing op wifi veroorzaakte. Bij gebruik van dat apparaat kunnen omwonenden geen verbinding met hun eigen wifi maken.

Naast deze technische afwijkingen bleek bovendien dat geen enkel apparaat de papieren op orde had. Bij alle apparaten ontbrak de EU-Conformiteitsverklaring, bij 9 apparaten was er geen of geen correcte CE-markering. Tot slot ontbraken handleidingen ontbraken of waren deze alleen in het Chinees beschikbaar. 

Wat is het probleem in het onderzoek van Which?

Bijna driekwart van de merkloze of producten van een onbekend merk die de Engelsen kochten in 2019 faalden bij de veiligheidstesten. Problemen hierbij waren onder andere dat de pinnen niet de juiste maat hebben of niet correct bevestigd zijn. Of de kruipafstand is te klein waardoor de spanning over kan slaan op de buitenkant van het product.USB_before_and_after

Usb-laders

Which? onderzocht 12 alternatieve usb-laders voor Apple. Acht producten kunnen een elektrische schok veroorzaken omdat de onderdelen van slechte kwaliteit zijn. Zeven producten faalden ook in elektrische sterkte testen. Hierbij controleren ze of de producten een ingestelde spanning aan kunnen.

Bij één usb-lader van AliExpress stroomde er tijdens de test een elektrische stroom door de lucht. Gebeurt dit thuis, dan kan dit een elektrische schok tot gevolg hebben. De lader kan ook vlam vatten of exploderen.

Usb-reisadapters

Elf van de 12 usb-reisadapters slaagden ook niet in elektrische veiligheidstests. Negen adapters faalden in de sondetest. Je kijkt dan of iemand een elektrische schok kan krijgen nadat hij een voorwerp of een vinger in de gaten heeft geduwd. Dat gebeurt in de test door 2 sondes van verschillende grootte in de pluggaten te steken.

Powerbanks

Vier van de 9 merkloze powerbanks faalden ook. Ze hadden in de test een reeks fouten die allemaal kunnen leiden tot oververhitting en mogelijk vlam vatten.

De geteste Trust powerbank was zo slecht in elkaar gezet dat deze begon te roken en smelten tijdens het opladen. De Go Travel 4000mAh Mobile Power Bank raakte uiteindelijk oververhit tijdens het testen. De behuizing en de printplaat beschadigden. 

Om welke producten gaat het?

Wat heeft Which? gedaan?

Which heeft de webwinkels verzocht de betreffende producten van de markt te halen. In veel gevallen is dat gebeurd. Maar omdat veel producten merkloos zijn is niet goed na te gaan om welke producten het precies gaat en of ze inmiddels weer te koop zijn.

Wat kan ik doen?

 • Koop online elektronica van een Europese (online) winkel van een Europese fabrikant. 
 • Koop alleen elektronica waarbij er op de verpakking staat door wie het geproduceerd is. Let ook op dat er staat hoe je de fabrikant kunt bereiken. 
 • Koop geen elektronica zonder CE merk (Conformité Européenne). Elektronica in Europa moet voorzien zijn van de CE-markering. Daarmee belooft een fabrikant of importeur dat een product voldoet aan de EU-wetgeving. Laat je niet misleiden door het Chinese exportlogo dat erg op het CE merk lijkt.
 • Kijk naar keurmerken waarop uitgebreid wordt gecontroleerd. Zoals het Duitse GS-keurmerk, TV-Rheinland of de Britse standaard BS. Dan heeft er op zijn minst een tweede paar ogen naar gekeken. 

Het is helaas niet zo dat alle producten met dit CE-merk altijd voldoen aan de EU veiligheidseisen. In de test van Which? zaten ook producten met CE-merk die niet veilig waren. Dat kan gebeuren omdat er namelijk geen onafhankelijke controle voor producten is voordat ze op de markt komen. Maar toch is het beter dan niets. Als het CE-merk er niet op staat kun je er wel van uit gaan dat de fabrikant niet op de hoogte is van de EU-regels.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • privacytest-sociale-netwerken
  7 mrt.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • Achteraf-betalen-via-klarna-en-riverty
  22 feb.

  Webwinkels zonder achteraf betalen

  Koop je iets online, dan moet je de optie krijgen om minstens de helft van het aankoopbedrag pas bij levering te betalen. Toch blijkt dat achteraf betalen bij een kwart van de onderzochte webwinkels niet mogelijk is.
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.
 • Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty
  Nieuws | 24 nov.

  Problemen met achteraf betalen via Klarna en Riverty

  De Consumentenbond krijgt meldingen van consumenten die problemen ondervinden na het achteraf betalen van rekeningen via betaaldiensten Klarna en Riverty. De Consumentenbond heeft de betaaldiensten aangesproken.