! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Facebook Marketplace: Hoe werkt het?

Eerste indruk|De laatste jaren groeit de handel binnen koop- en verkoopgroepen op Facebook. Het platform speelt op deze trend in met een centrale plek om tweedehands producten aan te bieden: Facebook Marketplace. Gaat verkopen hier beter en betrouwbaarder dan via Marktplaats.nl?

Andre van Zwet

Andre van Zwet , Expert Elektronica Gepubliceerd op:5 september 2017


Aanbieder Facebook

Type dienst Online koop- en verkoopplatform


Naam Marketplace


Facebook-marketplace-eersteindruk

Facebook Marketplace heeft alles in huis om een product een tweede leven bij een nieuwe eigenaar te geven. Marketplace maakt gebruik van je facebookprofiel en daardoor weten de koper en verkoper direct met wie ze te maken hebben. Dat zou de kans op fraude en andere ellende moeten verkleinen.

Op websites zoals Marktplaats is de identiteit van een (ver)koper minder zeker; soms is dat alleen een voornaam en/of een mobiel nummer.

Privacy

Het voordeel van Facebook Marketplace is ook een nadeel: mensen kunnen vanuit je advertentie doorklikken naar je openbare facebookprofiel. Je moet dus moet bereid zijn om een deel van je privacy op te geven. Ook Facebook zelf heeft niet een beste privacyreputatie, ze delen zeer privacygevoelige informatie met adverteerders.

Het tweedehands aanbod is op dit moment nog wel een stuk kleiner dan bij Marktplaats. Het platform is eenvoudig en overzichtelijk maar daardoor heb je wel wat minder mogelijkheden, bijvoorbeeld om producten te zoeken.

Centrale plek om te kopen en verkopen

Veel leden van Facebook gebruiken koop- en verkoopgroepen op de site om allerlei producten te verhandelen. Gebruikers zijn lid van pagina’s zoals 'Mercedes koop en verkoop pagina' of  'Te koop/te ruil/gratis omgeving Den Haag' om zo alle advertenties van tweedehands producten te zien.

Nu heeft Facebook met Marketplace een centrale, openbare plek gemaakt waar producten aangeboden kunnen worden. Voor het bekijken van producten in de Marketplace hoef je geen lid te zijn van een groep. Je kunt hier producten van alle Facebook-gebruikers zien.

Facebook-Marketplace-overzicht-1

De koop- en verkoopgroepen blijven nog wel bestaan. Als je een advertentie plaatst in een groep krijg je de mogelijkheid om deze ook openbaar in Marketplace te zetten, en vice versa. Je kunt dus zelf kiezen met wie je een advertentie wilt delen. 

Hoe werkt het?

 • Facebook-Marketplace-nieuw-1Je maakt als verkoper een advertentie aan, geeft aan wat er verkocht wordt, voor welke prijs, waar vandaan het product verkoopt en je kiest de categorie van het product.
  Vervolgens kun je een foto en een beschrijving toevoegen en klaar is je verkoopaanbod. 
 • Een potentiële koper kan de advertentie bekijken en een chatbericht versturen als hij of zij geïnteresseerd is. 
 • Dat chatbericht komt via Facebook Messenger. Op deze manier kun je vragen stellen, een bod doen of een afspraak maken.

Niet anoniem

Het grootste verschil met andere tweedehands verkoopsites is dat je op Facebook niet anoniem bent. Als verkoper geef je meteen (een deel van) je identiteit prijs. Naast je advertentie staat je profielfoto, hoe lang je lid bent van Facebook en je volledige naam. Iedereen kan ook direct doorklikken naar je persoonlijke Facebook-profiel.

Wanneer je - als koper - geïnteresseerd bent in een product, neem je contact op via de 'Messenger', de chatdienst van Facebook. De verkoper kan daarna ook het account van de mogelijke koper bekijken.

Facebook-Marketplace-stoel-1

Het kan handig zijn om op deze manier meer over een koper of verkoper te weten te komen. Misschien hebben jullie een gemeenschappelijke vriend of geven de foto’s van de (ver)koper je meer vertrouwen in het maken van een deal. Dat maakt de kans op fraude kleiner, maar zeker niet onmogelijk.

Maar let op:: Je levert hiervoor zelf ook een deel van je privacy in. Dat kan vervelend zijn wanneer er een botsing tussen koper en verkoper ontstaat. Deel dus nooit meer dan je zelf wilt delen, bekijk daarvoor ook de tips onderaan deze pagina.

Van alles en nog wat

Op Marketplace zie je direct alle producten verschijnen die binnen je gekozen selectie vallen. Je ziet bij binnenkomst dus van alles en nog wat aan producten verschijnen. Leuk als je wilt rondkijken wat er in de buurt te verkrijgen is. Je zoekt namelijk afgestemd op je locatie.

Om producten te vinden kun je gebruik maken van de verschillende categorieën in Marketplace, maar dit zijn er nog niet erg veel. Je hebt bijvoorbeeld alleen een categorie ‘meubels’. Het is niet mogelijk om vervolgens de categorie specifieker te maken, zoals ‘stoelen’. Daar moet je de zoekfunctie voor gebruiken.

Verschil met Marktplaats

Op dit moment staan er veel minder producten op Facebook Marketplace dan op Marktplaats.nl. Dat kan natuurlijk gaan veranderen wanneer de dienst populairder wordt. Alle producten kunnen nu nog gratis worden aangeboden.

Er worden nog geen advertenties van Facebook getoond. Wel is er al  een aantal handelaren en kleine bedrijven dat hun producten op Facebook Marketplace aanbiedt.

Je hebt wel minder mogelijkheden vergeleken met Marktplaats. Je kunt bijvoorbeeld niet andere advertenties van een verkoper bekijken en het is niet mogelijk om direct per mail of telefoon contact op te nemen.

Het is ook niet mogelijk om kopers te laten bieden. Daardoor staan veel producten ‘gratis’ of voor absurde bedragen aangeboden, waarbij de adverteerder in de beschrijving vraagt om biedingen te doen.

Tips voor kopers en verkopers op Marketplace

Facebook-marketplace-timeline-1Wat moet je verder nog weten

 • Facebook Marketplace is te vinden het menu dat links naast je nieuwsoverzicht verschijnt en is te herkennen aan het logo van een marktkraampje.
 • Het platform wordt op het moment van schrijven nog uitgerold in Nederland. Het is daardoor mogelijk dat je de knop nog niet kunt zien.
  Door ingelogd naar Facebook te gaan kun je zien of je al toegang tot Facebook Marketplace hebt. 

Lees ook7 tips voor succesvolle verkoop via Marktplaats

 

Nieuw & interessant

 • Datingsite nieuws
  Nieuws | 6 jul.

  Datingsites en -apps zijn duur en de kans op succes klein

  De kans om de ware te vinden via een datingsite of -app is klein. Bovendien zijn de platforms soms duur en zijn ze lang niet altijd duidelijk over wat ze precies kosten.
 • Bestelfraude
  Nieuws | 29 jun.

  Afterpay past beveiliging aan na kritiek Consumentenbond

  Afterpay gaat alsnog een betere gebruikersverificatie invoeren om bestelfraude tegen te gaan. Dat meldt het bedrijf aan de Consumentenbond. In april riep de Consumentenbond Afterpay op om de beveiliging te verbeteren, nadat onderzoek aantoonde dat fraude via die dienst kinderlijk eenvoudig is.
 • Factuur zorgelijk
  23 jun.

  Niets besteld, wel een aanmaning

  Criminelen misbruiken de achterafbetaalsystemen Afterpay en Klarna. Ze geven de gegevens van een ander op bij het online-winkelen. Veel mensen krijgen daardoor aanmaningen voor niet-bestelde producten. 
 • Datingsites en -apps
  17 jun.

  Datingsites en -apps

  Wil je online daten, dan heb je keuze uit veel datingsites en -apps. Wij onderzochten de prijzen en mogelijkheden van 15 veelgebruikte diensten. En we vroegen ons panel naar hun ervaringen.