icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veilige babykamer

De babykamer wil je er leuk uit laten zien, en daarnaast moet het een veilige omgeving zijn. Wij geven tips voor een veilige kinderkamer.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:22 maart 2024

veilig slapen baby en kind

Waar moet je op letten?

 • Lees de tips voor het kiezen van een ledikantje.
 • Tips voor veilig slapen? Bekijk de video van KinderveiligheidNL.
 • Zorg dat je het babybedje veilig opmaakt.
 • Kies een goed babymatrasje.
 • Kies een babyfoon die bij je wensen past.
 • Kies voor veilige raambekleding.
 • Er zijn allerlei producten voor in babybedjes te koop zoals alarmmatjes en hoofdbeschermers. Veel daarvan heb je niet nodig en kunnen zelfs een extra gevaar opleveren. 
 • Wees ook bedachtzaam over welke slaapaccessoires je gebruikt en hoe. Denk aan inbakerproducten en trappelzakken. 
 • Houd ook de slaapkamertemperatuur in de gaten. Voor voldragen baby's adviseren deskundigen (net als voor volwassenen) maximaal 18 graden Celsius. Bij een te vroeg geboren baby tel je daar het aantal weken ‘te vroeg’ bij op. Door het nekje van je slapende baby te voelen, kun je controleren of hij het niet te warm heeft. Meer zekerheid geven de voetjes. Voelen die lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam.
 • Houd het bedje en de babykamer stofmijtvrij.
 • Houd het bedje leeg. Leg er geen grote, zachte knuffels in. Een kleine knuffel of een geurdoekje van een niet te zware stof is geen probleem. Dat kan je kind helpen bij het rustig in slaap vallen. Let erop dat er geen zacht plastic in is verwerkt. Let er ook op  dat er geen versiersels (oogjes, knoopjes) aan zitten die los kunnen raken.

Samen in het grote bed?

Een baby slaapt het veiligst in zijn eigen bedje. Deskundigen, zoals kinderartsen en de kraamzorg, raden af om de baby bij jou in bed laten slapen. Dit vanwege het risico op oververhitting of verstikking.

Zet het babybedje wel het eerste halfjaar bij jullie op de kamer.

Aanschuifbedje of co-sleeper

In een aanschuifbedje (of co-sleeper) ligt je baby wat dichterbij dan in zijn eigen bed. Dat zijn bedjes die je tegen het ouderlijk bed aan plaatst en vastmaakt, waarvan één zijkant omlaag kan.

Handig, maar aanschuifbedjes zijn geen onmisbare producten. Je kunt ook prima een wieg of ledikant bij je op de kamer zetten.

Lees meer over aanschuifbedjes (of co-sleepers).

Inbakeren

Uit onderzoek is gebleken dat inbakeren een baby kan helpen slapen tot een leeftijd van 7 weken. Door een baby van schouders tot voeten in doeken te wikkelen, kan hij zich moeilijker bewegen. Zo zou hij zich makkelijker aan de slaap kunnen overgeven.

Maar regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie helpen ook. Zonder deze basisvoorwaarden helpt inbakeren meestal niet, of slechts kort. Laat je goed informeren over de juiste manier van bakeren en goede inbakerproducten. Overleg met deskundigen, zoals het consultatiebureau of een arts, voordat je ermee begint. 

Slaapmiddelen

Gebruik geen middeltjes van de drogist om je baby beter te laten slapen. Er is een kans dat je kind daarmee te diep in slaap valt. Krijg je je kind maar niet in slaap en overweeg je toch een middeltje? Overleg dan met de huisarts. Ook het consultatiebureau heeft tips.

Melatonine is een veelgebruikt middel bij slaapproblemen. Het is niet verstandig om er op eigen houtje mee te experimenteren.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Veel babynestjes gevaarlijk

  Babynestjes geen veilige slaapplaats

  Babynestjes zijn geen veilige slaapplaats voor je baby. Dat komt onder andere door onderdelen die gevaarlijk kunnen zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Deense consumentenbond.
 • Vind het juiste babymatras 1200x800

  Beste babymatras

  Wij testen matrassen voor in het babyledikantje (60 x 120 cm) uitgebreid. Zo kies je makkelijk een goed en veilig ledikantmatras. 

 • Campingbedje kopen

  Beste campingbedje

  In onze test campingbedjes vind je betrouwbare informatie over opvouwbare campingbedjes voor je baby of peuter.

 • videostill babyfoons kooptips

  Beste babyfoon

  Wij testen babyfoons met camera, babyfoons zonder camera en ook een aantal met een app.