! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Slaaptips voor baby's

Voor de een het rustpunt van de dag, voor de ander een steeds terugkerende strijd: het slaapje van je baby. Helaas is er geen enkele methode voor snel inslapen of doorslapen die voor iedereen werkt. Maar met deze slaaptips voor je baby en tips voor een veilige kinderkamer wordt het wel makkelijker.
Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 1 oktober 2021

Rust en regelmaat

'Baby’s komen het best tot rust als hun dag voorspelbaar is', zeggen deskundigen zoals Sylvie Zuidam, bekend van het boek Slapen als een baby. ‘Als je aan je baby ziet dat hij moe is, breng je hem naar bed. Leer zijn slaapsignalen herkennen. Doe zo rustig mogelijk en hou het kort bij een baby.’

Een gouden tip om een kind zo snel mogelijk te laten doorslapen heeft Zuidam niet: ‘Kleine kinderen worden ’s nachts regelmatig wakker, vind een manier om daarmee om te gaan. Blijf bij jezelf. Diep van binnen weet je wat goed is voor je kind.'

Je baby laten huilen

Niet iedereen is het erover eens of en hoelang je een baby moet laten huilen. Gina Ford, auteur van het boek De tevreden baby, vindt bijvoorbeeld dat je niet bang moet zijn voor een huilkwartiertje. Zuidam zegt hierover min of meer hetzelfde. Voorkom in elk geval dat je baby overprikkeld of oververmoeid raakt. Kijk naar zijn lichaamstaal en breng hem op tijd naar bed, dat voorkomt veel verdriet.

Inbakeren

Uit onderzoek is gebleken dat inbakeren kan helpen tot een leeftijd van 7 weken. Door een baby van schouders tot voeten in doeken te wikkelen, kan hij zich moeilijker bewegen en zou hij zich makkelijker aan de slaap kunnen overgeven.

Maar regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie helpen ook. Zonder deze basisvoorwaarden helpt inbakeren meestal niet, of slechts kort. Daarbij is het belangrijk je goed te laten informeren over inbakeren en inbakerproducten en te overleggen met deskundigen, zoals het consultatiebureau of een arts, voordat je ermee begint. 

Samen in het grote bed?

Een baby slaapt het veiligst in zijn eigen bedje. Deskundigen, zoals kinderartsen en de kraamzorg, raden af om de baby bij jou in bed laten slapen. Dit vanwege het risico op oververhitting of verstikking.

Zet het babybedje wel het eerste halfjaar bij jullie op de kamer.

Aanschuifbedje of co-sleeper

In een aanschuifbedje (of co-sleeper) ligt je baby wat dichterbij dan in zijn eigen bed. Het gaat om bedjes die je tegen het ouderlijk bed aan plaatst en vastmaakt, waarvan één zijkant omlaag kan.

Handig, maar aanschuifbedjes zijn geen onmisbare producten. Je kunt ook prima een wieg of ledikant bij je op de kamer zetten.

Lees meer over aanschuifbedjes (of co-sleepers).

Slaapmiddelen

Gebruik geen middeltjes van de drogist om je baby beter te laten slapen. Er is een kans dat je kind daarmee te diep in slaap valt. Krijg je je kind maar niet in slaap en overweeg je toch een middeltje? Overleg dan met de huisarts. Ook het consultatiebureau heeft tips.

Melatonine is een veelgebruikt middel bij slaapproblemen, maar het is niet verstandig om er op eigen houtje mee te experimenteren.

Een veilige kinderkamer

Waar moet je op letten?

 • Lees de tips voor het kiezen van een ledikantje.
 • Tips voor veilig slapen? Bekijk de video van VeiligheidNL.
 • Zorg dat je het babybedje veilig opmaakt.
 • Kies een goed babymatrasje.
 • Kies een babyfoon die bij je wensen past.
 • Houd ook de slaapkamertemperatuur in de gaten. Voor voldragen baby's adviseren deskundigen (net als voor volwassenen) maximaal 18 graden Celsius. Bij een te vroeg geboren baby tel je daar het aantal weken ‘te vroeg’ bij op. Door het nekje van je slapende baby te voelen, kun je controleren of hij het niet te warm heeft. Meer zekerheid nog geven de voetjes: voelen die lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam.
 • Houd het bedje en de babykamer stofmijtvrij.
 • Houd het bedje leeg. Leg er geen grote, zachte knuffels in. Een kleine knuffel of een geurdoekje van een niet te zware stof is geen probleem. Dat kan je kind helpen bij het rustig in slaap vallen. Let erop dat er geen zacht plastic in is verwerkt en dat er geen versiersels (oogjes, knoopjes) aan zijn bevestigd die los kunnen raken.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • je babys eerste jaar

  Je baby's eerste jaar

  • Ontvang elke maand tips per mail.
  • Advies dat past bij de leeftijd van je kind.
 • kind-veiligheid-hoofdbeeld01

  Je kind en veiligheid

  Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om in op te groeien. Waar moet je aan denken?

 • verzorging-van-je-kind-hoofdbeeld

  Verzorging van je kind

  Bij kinderen geldt veiligheid, voeding en verzorging. Belangrijkste uitgaven: de luiers. Maar onder verzorging valt ook badderen en goede kleding.

 • babymatras-toplaag
  Test | 29 jun.

  Test matrasbeschermers

  Een matrasbeschermer zou de babymatras tegen luier- en spuugongelukjes beschermen én ademend zijn voor de baby. Wij testen hoeveel lucht ze daadwerkelijk doorlaten. Vijf stuks laten geen lucht door.